Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1- İlgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla bilgilendirilmiştir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1- İlgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla bilgilendirilmiştir."— Sunum transkripti:

1 BURSA DÖRTÇELİK ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ ANNE SÜTÜ VE EMZİRME POLİTİKASI

2 1- İlgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla bilgilendirilmiştir.
2- Tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla gerçekleştirilen seminerler ve görsel sunularla eğitilmiştir. 3- Sağlık kurumumuzda emzikli annelere sözlü ve yazılı anne sütü ve faydaları hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.

3 4- Bütün emziren annelerin nasıl emzirecekleri laktasyonu sürdürebilmeleri için uygun emzirme teknikler anlatılmakta ve gösterilmektedir. 5- Tıbben gerekli görülmedikçe yeni doğan bebeklere anne sütünden başka yiyecek ve içecek verilmemektedir. 6- Anne ve bebeğin görsel ve tensel teması kolaylıkla sağlayabilecekleri şekilde sağlık sorunları dışında aynı ortamda kalmaları sağlanmak-tadır.

4 7- Bebeğin her isteyişinde,günde en az 8-12 kez emzirilmesi teşvik edilmektedir.
8- Hastanemize tedavi için gelen tüm bebekler tıbbi bir gereklilik olmadıkça sadece anne sütü ile beslenmektedirler. Emzik yada biberon kesinlikle kullanılmamaktadır.

5 9- Hastanemizde kliniklerimizden taburcu olan ve ayakta muayene olup tedavi gören emzikli anneler emzirmeyi destekleyen grubumuza ’dan dahili 3252(Çocuk Gelişim Uzmanı) ve 2085 (Hizmet içi Eğitim Hemşireliği) no’lu telefonlardan ulaşarak emzirme ile ilgili konularda bilgi alabilirler.Ayrıca taburcu oldukları klinik hemşirelerinden de bu bilgileri alabilmektedirler.

6 BAŞARILI EMZİRME İLE İLGİLİ ON ÖNERİ

7 1-) Yazılı Olan Anne Sütünü Teşvik İlkelerini Tüm Sağlık Personeli Bilmelidir.
2-)Bu İlkeler Doğrultusunda Tüm Sağlık Personeli Eğitilmelidir. 3-) Hamileler Emzirmenin Yararları ve Yöntemleri Konusunda Bilgilendirilmelidirler. 4-) Annelerin, Doğumu İzleyen Yarım Saat İçinde Emzirmeye Başlamaları Sağlanmalıdır. 5-) Annelere Emzirme Yöntemleri Gösterilmelidir.

8 6-) Tıbben Gerekli Olmadıkça Yenidoğanlara Anne Sütü Dışında Gıda Verilmemelidir.
7-) Anne ile Bebek Aynı Odada Kalmalıdır. 8-) Bebek Her İsteyişinde Anne Emzirmelidir. 9-) Emzirilen Bebeklere Emzik Verilmemelidir. 10-) Taburcu Olduktan Sonra, Annelere İlk 6 Ay Sadece Anne Sütü Vermeye Teşvik Edilmeli ve İzlenmelidir.

9 On adım “bu ortak bildirideki başlıca önerilerin bir özetidir
On adım “bu ortak bildirideki başlıca önerilerin bir özetidir.” Bunlar, “Bebek Dostu Hastane” girişiminin temelini oluşturur. Eğer bir hastane, “Bebek Dostu” olarak kabul edilecekse, “On adım”ın her maddesine uymak zorundadır. 1. adımdaki politika ve 2. adımdaki eğitim, sonraki 8 adımda da belirtilen uygulamalarla bağlantılıdır.

10 İLK EMZİRME Doğum sonrası ilk 1-2 saat bebekler son derece uyanıktırlar Uyarılara iyi cevap verirler Doğum sonrası ½ -1 saat arasında emmek isterler İlk emzirmeye 1 saatten geç başlanırsa emzirmenin başarısı tehlikeye girer Böyle bir anne emzirmeyi de erken bırakır

11 BEBEĞİN EMMEYE HAZIR OLDUĞUNU GÖSTEREN BELİRTİLER
Bebek uyanıktır ve huzursuzdur. Memeyi arama hareketleri yapar. Emme hareketleri yapar, parmaklarını emebilir. Elini ağzına götürmeye çalışır. Hafif sesler çıkartır.

12 EMZİRME NİÇİN ÖNEMLİDİR

13 Anne sütü ile beslenmenin bebek açısından yararları ;
Kolaylıkla sindirilir ve bebek tarafından verimli bir şekilde kullanılır. Bebeği enfeksiyonlara karşı korur. Tam olarak bebeğin ihtiyacı olan besinleri içerir.

14 Yapay mamalarla beslenmeden çok daha ucuzdur.
Anne bebek bağını, yani yakın ve sevgi dolu bir ilişki kurulmasını sağlar. Bebeğin büyüme ve gelişmesini sağlar. Her an sıcak ve temiz olarak mevcuttur. Yeni bir gebeliğin gelişmesine kısmen engel olur.

15 Anneye yararları ; Annenin sağlığını korur.
Uterusun ilk büyüklüğüne dönmesine yardımcı olur, ki bu da kanamada azalma sağlayıp anneyi anemiden korur. Emzirme annede over ve meme kanseri riskini azaltır.

16 SÜTÜN İÇERİĞİ

17 ANNE SÜTÜNÜN BİLEŞİMİ Doğumdan sonra ilk birkaç gün içinde salgılama sarımsı renkli, yapışkan nitelikli, yoğunluğu yüksek süte KOLOSTRUM (Ağız sütü) denir.

18 Günlük miktarı ortalama 30 ml olan kolostrum olgun sütten daha fazla antikor ve anti efektif protein içerir. Bu, kolostrumun sütten daha fazla protein içermesinin nedenidir. Olgun sütten daha az yağ ve laktoz içerir.

19 Kolostrumun içeriğinde daha fazla anti efektif maddeler ve akyuvar olması bebeğin doğumdan sonra karşılaşacağı hastalıklara karşı ilk bağışıklığı sağladığından ; bebeğin ilk Pasif aşısı olarak nitelendirilir. Kolostrum bebeğin olgunlaşmamış barsaklarının doğumdan sonra olgunlaşmasına yardımcı olan Epidermal büyüme faktörü içerir. Bu da barsağın erken olgunlaşmasını sağlar ve bebekte allerji ve diğer besinlere entolerans gelişmesini önler.

20 Yüksek doz K vitamini içermesi yeni doğanın hemorajik hastalığından korunmasında önemlidir.
Kolostrumun bazı vitaminlerden (özellikle A) zengin olması ve bazı İmmünglobinlerin (özellikle Ig A) yüksek olması ; bebekte oluşabilecek enfeksiyonların hafif geçirilmesine neden olur. Ayrıca vitamin A nın göz hastalıklarından korunmasına faydası vardır.

21 Kolostrumun miktarı az olduğu için böbreklere önemli bir metabolik yük oluşturmaz.
Kolostrumun bebeğin barsaklarını mekonyumdan temizlemeye yardım eden hafif Müshil etkisi de vardır. Bu şekilde billuribin de barsaktan atılır ve sarılığın önlenmesi kolaylaşır.

22 Süt miktarı ve laktoz sentezi arttıkça kolostrumun bileşimi de hızla değişir, miktar artar ve doğumdan 30 – 40 saat sonra olgun sütü bileşimine ulaşır. Olgun anne sütünün bileşimi gün içindeki alınma zamanına, bir emzirme döneminin değişik evrelerine, annenin diyetine ve bebeğin prematüre olup olmamasına göre değişiklik gösterir.

23 Protein önemli bir besin maddesidir ; büyüme ve gelişme için gereklidir. Daha fazla proteinin daha iyi olduğunu düşünebilirsiniz, ancak hayvanlar insanlardan hızlı büyüdükleri için daha yüksek protein konsantrasyonu içeren sütlere ihtiyaçları vardır. Bir bebeğin tam olgunlaşmamış böbrekleri için ise, hayvan sütlerindeki proteinin fazlasını atmak zordur.

24 Tüm sütler protein olarak kazein ve whey proteinleri içerirler
Tüm sütler protein olarak kazein ve whey proteinleri içerirler. Ancak bunlar nitelik yönünden birbirinden farklıdırlar. İnek sütündeki proteinin çoğunu kazein oluşturur. Kazein, bebeğin midesinde yoğun ve sindirilemeyen pıhtılar oluşturur. İnsan sütündeki kazein daha azdır ve sindirimi kolay pıhtı oluşturur.

25 İnsan sütü ayrıca yağ sindirimine yardımcı olan Lipaz enzimi içerir ki bu enzim hayvan sütleri ve formül sütlerde bulunmaz. Bu nedenle anne sütündeki yağ diğer sütlerdekine göre daha kolay sindirilir ve bebek tarafından daha iyi kullanılır.

26 YAĞ Yapay besinlerle beslenen düşük doğum ağırlıklı bebeklerde esansiyel yağ asidi eksikliği sonucu yetersiz mental gelişme ve yetersiz görme saptanmıştır. İnsan sütü kolesterolden özellikle HDL kolesterolden zengindir ve bu özelliği nedeniyle ateroskleroza karşı koruyucu olduğu kabul edilmektedir

27 Anne sütünün yağ içeriği değişkendir
Anne sütünün yağ içeriği değişkendir. Sabahları en düşük öğle vakti en yüksektir. Emzirmenin başlangıcında alınan sütte ( ön süt ) yağ içeriği düşük, su içeriği yüksektir. Bu sayede başlangıçta bebek susuzluğunu giderir. Emzirmenin ilerleyen evrelerinde yağ miktarı 3 – 5 kat artarak bebeğe doygunluk hissi verir ve bebeğin memeyi bırakmasını sağlar.

28 KARBONHİDRAT İnsan sütünün en önemli şekeri Laktoz dur. Ayrıca sütün içinde az miktarda galaktoz, fruktoz ve oligosakkaritler bulunur. Laktoz enerji gereksiniminin % 40 nı sağlar.

29 VİTAMİNLER İnsan sütündeki vitamin düzeyleri annede bir yetersizlik yoksa her zaman bebeğin gereksinimlerini karşılayacak durumdadır. Anne sütündeki A ve C vitaminleri inek sütünden fazladır. Ancak K vitamin düşüktür

30 Eğer kolostrum yeteri kadar alınmamışsa yeni doğanın hemorajik hastalığı gelişebilir.
Bunu önlemek için yeni doğana 1 mg Im K vitamini yapılır.

31 B vitaminleri çoğu inek sütünde anne sütünden 2 – 3 katı fazladır
B vitaminleri çoğu inek sütünde anne sütünden 2 – 3 katı fazladır. Bu yüksek konsantrasyonlar bebeğin gereksinimden fazladır. Normal koşullarda anne sütündeki D vitamini bebek için yeterlidir. Ancak annenin depolarının düşük oluşu, bebeğin yeterince güneşlendirilememesi halinde anne sütündeki D vitamini bebeği Raşitizm den koruyamaz.

32 Sıcak iklimlerde bile anne sütü ile beslenen 4 -6 aylık bebeklere ilave su vermek gerekmez.
Ayrıca bebeğin susuzluğu, su ve diğer içeceklerle giderilirse anne sütünü daha az alabilir.

33 TEŞEKKÜRLER


"1- İlgili tüm sağlık personeli bu politika doğrultusunda düzenli aralıklarla bilgilendirilmiştir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları