Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZIM KURALLARI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZIM KURALLARI."— Sunum transkripti:

1 YAZIM KURALLARI

2 DE ‘ NİN YAZIMI . -de eki (-de, -da, -te, -ta) Ektir.
Sözcüğe bitişik yazılır. Çıkardığımızda anlam bozulur. ÖRNEK: Okulda olanları unutamam. Sınıfta çok başarılı öğrenciler var. Kalemim Ali’de kalmış. Yarın akşam yemekte buluşalım.

3 de BAĞLACI (de, da) Bağlaçtır. Sözcükten ayrı yazılır. Çıkardığımızda anlam bozulmaz. Fakat daralabilir. ÖRNEK: Sen de benimle gel. O da bizimle gelsin. Ayşe de bu konuyu iyi anlamış. Hakan da arkadaşına iyi davranıyor.

4 ALIŞTIMALAR Çantamı evde unuttum D Y Bu problemi kardeşimde çözebilir. D Y Geçen yıl bir iş bulduda çalışıyor D Y Necati Cumali’yi de kaybettik. D Y Bu film hiçte güzel değil D Y Sinop ta Karadeniz kıyısındadır. D Y Zonguldak da Karadeniz’dedir. D Y Ben yemekte bulunamayacağım D Y Ankara’da bir hafta kalacağım. D Y Tarık Buğra da iyi bir öykücüdür D Y Bu öyküyüde okudum D Y Bu işi güç te olsa yapacağız. D Y Seninki bugünde gelmedi D Y

5 Ki’nin Yazımı: Formül: ki’den önceki kelimemize «ki»den sonra «–ler, -lar» eki eklenir. Kelimemiz düzgün, anlamlı bir kelimeyse birleşik; anlamlı değilse ayrı yazılır. Örnek: Evdeki televizyon bozulmuş. Evdeki + ler: Evdekiler Anlamlı bir kelime Birleşik yazılır. Örnek: Okula geç kaldı ki yok yazıldı. Kaldıki + ler: Kaldıkiler Anlamlı bir kelime değil. Ayrı yazılır.

6 Kİ BAĞLACI Öncesindeki kelimeden ayrı yazılır. NOT: İstisna olarak aşağıdaki kelimlerde «ki» her zaman birleşik yazılır. SANKİ OYSAKİ MADEMKİ BELKİ HALBUKİ ÇÜNKÜ MEĞERKİ Kİ EKİ: Öncesindeki kelimeye birleşik yazılır.

7 ALIŞTIRMALAR Çalışki başarılı olasın D Y Bu ev bizimkinden daha geniş D Y Benim ki bugün okulda kaybolmuş. D Y Madem ki gelecektin neden beni aradın? D Y Akşamki yemeğe mutlaka gelin D Y Bahçede ki çiçekleri sulayın. D Y Bu seneki artışlar çok kötü. D Y


"YAZIM KURALLARI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları