Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİLGİ GÜVENLİĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİLGİ GÜVENLİĞİ."— Sunum transkripti:

1 BİLGİ GÜVENLİĞİ

2 Güvenlik yazılımları nelerdir?
Kötü amaçlı yazılımlara karşı bilgisayarımızın güvenliğini sağlayan yazılımlara güvenlik yazılımları denir. En çok kullanılan güvenlik yazılımı türleri şunlardır: Güvenlik duvarı ve Antivirüs programları

3 Güvenlik duvarı(Firewall)nedir?
İnternet üzerinden, sizin bilginiz ya da isteğiniz dışında bilgisayarınıza erişilmesini engellemek üzere kullanılan bir yazılımdır.

4 Güvenlik duvarı nasıl çalışır?
1. Güvenlik duvarı, bilgisayarınızın “kapısında” oturan bir güvenlik görevlisine benzer. 2. Kimlerin ya da hangi yazılımların bilgisayarınıza giriş yapabileceğini sıkı sıkı denetler.

5 Güvenlik duvarı nasıl çalışır?(DEVAM)
3. Güvenlik duvarı başlangıçta internet bağlantısı da dahil bütün giriş-çıkışı engeller, siz yazılımları kullandıkça size hangi yazılımlara ne kadar erişim hakkı vereceğini sorar.

6 Güvenlik duvarı yüzde yüz korur mu?
Güncellenmemiş ve güvenlik açıkları olan işletim sistemleri, zayıflıkları giderilememiş programlar ve zayıf parolalara sahip kullanıcı hesapları güvenlik duvarının arkasında olsa bile güvende sayılmazlar.

7 BİLGİNİN GİZLİLİĞİ Günlük tutuyor musunuz?
Günlüğünüze yazdıklarınızı herkesin okumasın ister misiniz? Günlüğünüz içerisindeki yazıların gizli kalmasını nasıl sağlıyorsunuz?

8 BİLGİNİN GİZLİLİĞİ Bilgisayarda bulunan bilgilerin güvenliğini Şifreleme ve güvenlik duvarı ile sağlayabiliriz.

9 ŞİFRELEME: Kişisel bilgilere ulaşılmaması için kişi tarafından belirlenen ve kullanılan özel karakterler ve sayılardan oluşan şifrenin kullanılmasıdır. Başka bir deyişle; bilgilerin gizli kalmasını sağlamaya ve bu bilgileri görme yetkisi olmayan kişilerden korumaya yönelik bir kodlama yöntemidir.

10 Örneğin Facebook hesabımızı şifre ile kullanırız çünkü kimsenin bizim adımıza facebook hesabımızı açmasını istemeyiz.

11 Şifrelemede kullanılan karakterler:
Harfler: a,b,c,…,z veya A,B,C,…,Z Sayılar: 1,2,3,…,9 Simgeler: # $ % ^ & * + -

12 ŞİFRE SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:1
1.Başkaları tarafından kolay bulunabilecek şifreler seçilmemelidir. Örnek: İsim ve soy isim, “özlem” 2. Aynı harften ve sayıdan oluşan şifreler seçilmemelidir. Örnek : veya aaaaa 3.Ardışık sayılardan ve alfabetik sıradan oluşan harfler kullanılmamalıdır. Örnek: abcde

13 ŞİFRE SEÇERKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:2
4. Şifre sahibinin gerçek hayatta kullandığı, kendisine ait özel numaraların tamamı veya bir bölümü kullanılmamalıdır. Örnek :Ceptel: 5. Yer isimleri şifre olarak seçilmemelidir. Örnek: Bursa ,istanbul 6. Klavyedeki harf düzeninden oluşan kelimeler şifre olarak seçilmemelidir. Örnek:qwerty, asdfg

14 DOSYALARA ŞİFRE EKLEME:
DOSYA FARKLI KAYDET ARAÇLAR GENEL SEÇENEKLER

15

16 ŞİFRE GİR

17 ZARARLI YAZILIMLARDAN KORUNMA
Bilgisayarınıza güçlü bir güvenlik yazılımı yükleyin. Bu güvenlik yazılımının güncel ve çalışıyor olduğundan emin olun. Bilmediğiniz programları bilgisayarınıza yüklemeyin, çalıştırmayın. Kimden geldiğini bilmediğiniz e-postaları açmayın.

18 4. Kullandığınız işletim sistemine ait güncelleştirmeleri ihmal etmeyin. 5. Ödül, hediye vs. kazandığınızı belirten reklamlara aldanmayın, tıklamayın. 6 . Güvenmediğiniz bir bilgisayara USB bellek, hafıza kartı vs. takmayın.

19 7. Bilgilerinizin düzenli olarak yedeğini alın. 8
7 .Bilgilerinizin düzenli olarak yedeğini alın. 8 .Belirli aralıklarla bilgisayarınızı kötü amaçlı yazılımlara karşı tarattırın. 9 .Bilmediğiniz, güvenmediğiniz internet sitelerine girmeyin.

20 VİRÜSLER Bilgisayarımıza girip dosya ve programlarımıza zarar verir.
Virüsler bilgisayarınızda bilgileri bozabilir hatta silebilir. Bilgisayar virüsü pek çok zararlı yazılımdan çok daha tehlikelidir çünkü doğrudan dosyalarınıza zarar verirler.

21 TRUVA ATI (TROJAN) Truva atı bir virüs değildir. Gerçek bir uygulama gibi gözüken zararlı bir program türüdür. Truva atı bilgisayarınıza güvenlik açığı oluşturur ki bu da zararlı programların, kişilerin sisteminize girmesi için bir yol açar.

22 SOLUCAN (WORM) Yerel sürücüde ya da ağda kendini tekrar tekrar kopyalayan bir programdır. Tek amacı sürekli kendini kopyalamaktır. Herhangi bir dosya ya da veriye zarar vermez ancak sürekli kopyalama yaparak sistemi meşgul eder ve bilgisayar hızını etkiler.

23 REKLAM YAZILIMI (ADWARE)
Herhangi bir program çalışırken reklam açan yazılımdır. Adware internette gezerken otomatik olarak bilgisayarınıza inebilir ve tarayıcı pencereleri ile görüntülenebilir.

24 CASUS YAZILIM (SPYWARE)
Kullanıcının izniyle veya izni dışında bilgisayara yüklenen ve kullanıcı ya da bilgisayar hakkında bilgi toplayıp bunları uzaktaki bir kullanıcıya gönderen bir program türüdür.

25 SPAM Aynı mesajdan çok sayıda göndererek bir mail adresini, forumu vb. boğmaya spam yapmak adı veriliyor. Spamların çoğu reklam amaçlı oluyor ve kullanıcıların isteği dışında e-posta adreslerine gönderiliyor.

26 ANTİVİRÜS Antivirüs yazılımı bilgisayarımıza virüs, truva atı, solucan gibi kötü amaçlı yazılımların girmesini engeller. Ayrıca bu yazılımları tespit edip temizleyebilir. Antivirüs yazılımının tüm kötü yazılımları tanıyabilmesi için sürekli güncelleştirilmesi gerekir.


"BİLGİ GÜVENLİĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları