Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

UYGULAMA E Ğİ T İ M İ BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "UYGULAMA E Ğİ T İ M İ BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI."— Sunum transkripti:

1 UYGULAMA E Ğİ T İ M İ BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI

2 2014 Beslenme Dostu Okul Sertifikası Dağıtım Töreni

3 AMAÇ Okulların sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi, Okullarda sağlıklı beslenme, obezitenin önlenmesi ve hareketli yaşam konularında duyarlılığın arttırılması, Konu ile ilgili yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi ile okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılmasıdır.

4 KAPSAM Beslenme Dostu Okul Programı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liseleri kapsamaktadır. Beslenme Dostu okul programına okullar gönüllü olarak katılmakta olup, Ülkemiz genelinde 1099 okul "Beslenme Dostu Okul Sertifikası " ile ödüllendirilmiştir."

5 İLİMİZDE DURUM İlimiz genelinde 2014 yılı itibariyle 40 okul “Beslenme Dostu Okul” projesine başvuruda bulunmuş olup, proje kapsamında yapılan değerlendirmeler sonucunda 14 okul sertifika almaya hak kazanmıştır.

6 PROGRAMIN UYGULANMASI Denetimler Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünden görevlendirilen 4 kişilik bir denetim ekibi tarafından yapılmaktadır. Proje kapsamında başvuruda bulunan okullar,5 başlık altında 40 maddede değerlendirilmektedir. Okullarımızın “Beslenme Dostu Okul Projesi’ne” başvurabilmeleri için ön koşul olarak “Beyaz Bayrak” sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir.İlimizde toplam 99 okul “Beyaz Bayrak” Sertifikasına sahiptir.

7 BESLENME DOSTU OKULLARIMIZ Menteşe Şemsiana Anaokulu Menteşe 75.Yıl Anaokulu Menteşe Gazi Anadolu Lisesi Ula Gökçe Zeynep Gönen İlkokulu/Ortaokulu Ula Özel Yücelen Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Marmaris Özel Çağdaş Bilim İlkokulu/Ortaokulu Marmaris Nurettin Gençalioğlu Anadolu Lisesi Ortaca 70.Yıl Anaokulu Bodrum TED Bodrum Koleji Özel İlkokulu /Ortaokulu Milas Özel Ümit İlkokulu / Ortaokulu Milas Koru Yüksel Çağlar İlkokulu / Ortaokulu Fethiye Belediye Fen Lisesi Fethiye Günlükbaşı İbrahim Gül Anaokulu Fethiye Özel Ata İlkokulu / Ortaokulu

8 TÜRKİYE ÇOCUKLUK ÇAĞI (7-8 YAŞ) ŞİŞMANLIK ARAŞTIRMASI (COSI-TUR) 2013 Araştırma Ülkemizde 216 okulda yürütülmüş olup, 163 okul kentsel (%75,5) ve 53 okul kırsal (%24,5) kesimde yer almaktadır. Araştırma sırasında kız öğrenciye ve erkek öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda 7-8 yas grubu kızlarda şişmanlık görülme oranı (kilolu dahil) %21,6, erkeklerde şişmanlık görülme oranı ise (kilolu dahil) %23,3 bulunmuştur. Ege bölgesi erkeklerde şişmanlık görülme oranında İstanbul’un ardından ikici sırada kızlarda Doğu Karadeniz ve İstanbul’un ardından üçüncü sıradadır.

9 Uygulama Kılavuzu

10 A. BESLENME VE SAĞLIĞI DESTEKLEYİCİ BİR OKUL ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME 1. Öğretim programında ayrı bir ders olarak veya diğer derslerin içerisinde okul çağı çocuklarının gereksinimlerine, kültürel yapıya uygun ve etkin beslenme eğitimi verilmekte midir?

11 A. BESLENME VE SAĞLIĞI DESTEKLEYİCİ BİR OKUL ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME 2. Yaş, cinsiyet ve kültürel açıdan uygun beden eğitimi (fiziksel aktivite eğitimi) öğretim programı uygulanmakta mıdır?

12 A. BESLENME VE SAĞLIĞI DESTEKLEYİCİ BİR OKUL ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME 3. Sağlıklı yaşam ve yaşam becerisi eğitimi öğretim programı kapsamında uygulanmakta mıdır?

13 A. BESLENME VE SAĞLIĞI DESTEKLEYİCİ BİR OKUL ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME 4. Beslenme dostu okullar programına uygun olarak okul öğretim programı düzenli olarak izleniyor ve eğitimin hedefe etkisi değerlendirilerek gerekli düzenlemeler yapılmakta mıdır

14 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 1. Okul yemekleri, yiyecek satıcıları ve büfeleri (varsa) sağlıklı beslenmeyi desteklemekte midir?

15 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 2. Okul çevresinde hizmet veren yiyecek/içecek satışı yapan yerlerin gıda güvenilirliği yönünden denetlenmesi ve kontrolü için ilgili kurumlardan (Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Belediye/İl Özel İdareleri/Organize Sanayi Bölgeleri, İl Sağlık/ Halk Sağlığı Müdürlüğü) destek alınmakta mıdır?

16 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 3. Beslenme ve fiziksel aktiviteyi destekleyici olumlu mesajlar var mı ve bunlar okul içi uygun yerlerde sergilenmekte midir?

17 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 4. Öğrencilerin evden getirdikleri beslenme çantalarının içerikleri Sağlık Bakanlığının yayımlamış olduğu ve İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün okullara dağıtmış olduğu haftalık beslenme programına göre hazırlatılmakta mıdır?

18 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 5. Öğretmenler tarafından beslenme çantalarının içerikleri her gün kontrol edilmekte midir?

19 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 6. Okulda yemek hizmeti varsa; sağlıklı ve dengeli beslenmenin desteklenmesini engelleyecek herhangi bir ürünün reklam, promosyon, tanıtım amaçlı afiş, poster, broşür veya satışına (yüksek enerjili, besin değeri düşük yiyecek ve içecekler) izin verilmemektedir.

20 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 7. Süt, ayran, yoğurt vb. içecekler ve taze sıkılmış meyve ve sebze suyu ve tane ile meyve ve sebze satışı yapılmakta mıdır?

21 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 8. Okulda yemek hizmeti varsa; okul çocuklara yiyecek ve/veya içecek sağlıyorsa temiz, rahat, yemek yemeye uygun beslenme ortamı var mıdır?

22 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 9. Yemek yemek için uygun bir süre (en az 30dakika) ayrılmış mıdır?

23 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 10. Okulda yemek hizmeti varsa; Menüler Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı menü modelleri örnek alınarak hazırlanmakta mıdır?

24 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 11. Uygun yiyecek hazırlama imkanı/araç - gereci var mı?

25 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 12. Okulun “Beyaz Bayrak “ sertifikası bulunmakta mıdır?

26 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 13. Güvenli/ temiz içme suyu erişimi sağlanıyor mu?

27 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 14. Güvenli hijyen ve sanitasyon davranışı destekleniyor mu?

28 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 15. Kızlar ve erkekler için ayrı ve temiz tuvalet var mı?

29 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 16. Yemek yeme alanlarına yakın mesafede el yıkama amaçlı yeterli sayıda lavabo ve ekipman bulunmakta mıdır?

30 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 17. Okul bahçesi, oyun oynama, koşma gibi faaliyetlere faaliyetlerle, fiziksel aktiviteye uygun olarak düzenlenmiş midir?

31 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 18. Her yaş grubu için uygun okul spor alanları var mı?

32 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 19. Zorbalık, fiziksel şiddet, damgalama ve ayrımcılığa karşı olumlu eylem geliştiriliyor mu?

33 B. DESTEKLEYİCİ OKUL ÇEVRESİ OLUŞTURMA 20. Okul personeli sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve sağlıklı yaşam tarzına teşvik edecek şekilde model oluyor mu?

34 C. OKUL BESLENME VE SAĞLIK HİZMETLERİ 1. Çocukların büyümesi düzenli olarak izleniyor mu?

35 C. OKUL BESLENME VE SAĞLIK HİZMETLERİ 2. Düzenli izlemlerin sonuçları çocuklar ve aileleri ile paylaşılıyor mu?

36 C. OKUL BESLENME VE SAĞLIK HİZMETLERİ 3. Sevk sistemini de içeren destekleyici okul sağlığı hizmeti veriliyor mu?

37 C. OKUL BESLENME VE SAĞLIK HİZMETLERİ 4. İlgili genelgede belirtildiği üzere Okul Müdürünün kendisi veya görevlendireceği bir Müdür Yardımcısı başkanlığında kurulacak bir komisyon tarafından ayda en az bir kez genelge ekinde bulunan “Okul Kantini Denetim Formu” kullanılarak denetlenmekte midir?

38 C. OKUL BESLENME VE SAĞLIK HİZMETLERİ 5. Okul kantini, Okul Müdürünün kendisi veya görevlendireceği bir Müdür Yardımcısı başkanlığında kurulacak komisyon tarafından “Okul Kantini Denetim Formu’ na göre ayda en az bir kez yapılan denetimin olumsuz olması sonucunda ilgili İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bilgi veriliyor mu?

39 D. YAZILI BİR ‘BESLENME DOSTU OKUL’ POLİTİKASI VARLIĞI 1. Bu taslakta belirtilen 5 değerlendirme başlığını içeren yazılı bir ‘ Beslenme Dostu Okul’ Politikası var mı?

40 D. YAZILI BİR ‘BESLENME DOSTU OKUL’ POLİTİKASI VARLIĞI 2. Politikaya net amaç dahil edilmiş mi?

41 D. YAZILI BİR ‘BESLENME DOSTU OKUL’ POLİTİKASI VARLIĞI 3. Hedefler belirlenmiş mi? Zaman çizelgeleri ve açık hedefler var mı?

42 D. YAZILI BİR ‘BESLENME DOSTU OKUL’ POLİTİKASI VARLIĞI 4. Hedeflerin nasıl gerçekleştirileceği ile ilgili bir eylem planı içeriyor mu?

43 D. YAZILI BİR ‘BESLENME DOSTU OKUL’ POLİTİKASI VARLIĞI 5. Beslenme Dostu Okul politikası için bir izleme- değerlendirme sistemi içeriyor mu?

44 D. YAZILI BİR ‘BESLENME DOSTU OKUL’ POLİTİKASI VARLIĞI 6. Yazılı politikadaki aktivitelerin izlemini sağlayacak, öğrenci temsilcileri, veliler, öğretmenler, okul yöneticileri ve yemek hizmeti sunan tedarikçilerin de katılımının sağlandığı bir “Çekirdek Eylem Grubu” mevcut mu?

45 E. OKULDA FARKINDALIĞIN VE KAPASİTENİN ARTIRILMASI 1. ‘Beslenme Dostu Okullar’ politikasının yaygınlaştırılması konusunda çalışmalar yapılıyor mu?

46 E. OKULDA FARKINDALIĞIN VE KAPASİTENİN ARTIRILMASI 2. Sağlık, sağlıklı beslenme ve güvenilir gıda ilgili konularda farkındalığın artırılması için aileler ve toplumun katılacağı aktiviteler yapılıyor mu?

47 E. OKULDA FARKINDALIĞIN VE KAPASİTENİN ARTIRILMASI 3. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam konularında ulusal/uluslararası gün/haftalar etkin olarak kutlanmakta mıdır?

48 E. OKULDA FARKINDALIĞIN VE KAPASİTENİN ARTIRILMASI 4. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı teşvik edici bilgi yarışması, resim yarışması, şenlik vb. okul içi etkinlikler düzenlenmekte midir?

49 E. OKULDA FARKINDALIĞIN VE KAPASİTENİN ARTIRILMASI 5. Okul personeline sağlık, sağlıklı beslenme ve güvenilir gıda ilgili konularda eğitim veriliyor mu?

50 OKUL SAĞLIĞI UYGULAMALARI KANTİNLER Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde, okul kantinlerinde doğal maden suları hariç, enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler ve kolalı içecekler ile kızartma ve cipslerin satışları yasaklanmış, bunların yerine süt, ayran, yoğurt, meyve suyu, taze sıkılmış meyve suyu ve tane ile satışı yapılabilen meyve bulundurulması sağlanmıştır (2011).

51 OKUL SAĞLIĞI UYGULAMALARI YEMEK LİSTELERİ PROGRAM KAPSAMINDAKİ TÜM OKULLARDA SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN MENÜ PROGRAMLARI UYGULANMAKTADIR.

52 OKUL SAĞLIĞI UYGULAMALARI FİZİKSEL AKTİVİTE YAŞ GRUPLARINA UYGUN FİZİKSEL AKTİVİTE SEÇENEKLERİ İÇİN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU TARAFINDAN HAZIRLANAN TÜRKİYE FİZİKSEL AKTİVİTE REHBERİNDEN YARARLANILMAKTADIR.

53 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI UYGULANAN OKULLARDA Sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmanın ve fiziksel olarak aktif olmanın önemi konularında farkındalığın arttığı, Öğrencilerin yılda 2 kez boy ve ağırlık ölçümlerinin yapıldığı, Ölçüm sonucunda fazla kilolu veya zayıf öğrencilerin aileleri ile iletişime geçerek ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirildiği, Okul kantin veya yemekhanelerinde denetimlerin daha sık aralıklarla yapıldığı ve kantinlerde taze sebze meyve satışının arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığı,

54 BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI UYGULANAN OKULLARDA Okulun kendi olanakları dahilinde spor yapma alanlarının arttırıldığı ve çeşitlendirildiği, Öğrencilerin daha hareketli olduğu ve spor yapma oranının arttığı, Okullarda öğrenciler tarafından taze sebze yetiştirildiği ve bu sebzelerin öğrenciler tarafından tüketiminin arttığı ve Proje kapsamında yapılan tüm çalışmaların belirli bir program dahilinde hedefler ve zaman çizelgeleri hazırlanarak yürütüldüğü Görülmüştür.

55 BESLENME DOSTU OKUL UYGULAMALARI GÖRSEL MATERYAL HAZIRLAMA

56

57 BESLENME DOSTU OKUL UYGULAMALARI GÖRSEL MATERYAL HAZIRLAMA (YAPBOZ YAPIMI)

58 BESLENME DOSTU OKUL UYGULAMALARI OKULDA SEBZE YETİŞTİRME

59

60 BESLENME DOSTU OKUL UYGULAMALARI OKULDA YİYECEK HAZIRLAMA

61

62 BESLENME DOSTU OKUL UYGULAMALARI FİZİKSEL AKTİVİTE VE YARIŞMALAR

63

64

65

66 BESLENME DOSTU OKUL UYGULAMALARI EĞİTİMLER

67 TEŞEKKÜRLER Dyt.Mustafa YILDIZ Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü


"UYGULAMA E Ğİ T İ M İ BESLENME DOSTU OKUL PROGRAMI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları