Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI"— Sunum transkripti:

1 7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI

2 7-19 Yaş Aile Eğitimi programında en genel hedef; 10 yıl sonra anne, baba, çocuk ve ergen ilişkisinden kaynaklanan sorunlarda azalma hedeflenmektedir.

3 Programın Özel Hedefleri
Ebeveynlerin anne, baba ve eş olarak aile içindeki rollerini görebilmelerini sağlayabilmek. Ebeveynler, çocuklarının ergenlik döneminin genel özelliklerini öğrenebilmek Aileler, ergenlik dönemindeki çocukları ile nasıl ilişki kuracağını bilmeleri ve iletişim becerilerini ilişkilerinde kullanabilmek Ailelere risk etkenlerinin kendileri ve çocukları üzerindeki duygusal ve davranışsal etkilerini fark ettirerek, riskli durumlar karşısında, hangi yaklaşımlarla hareket etmeleri gerektiğini kavrarlar.

4 Programın Özel Hedefleri
Aileler etkili bir tutumla çocukla geçirilecek zamanı en uygun nasıl planlayabilecekleri bilgisine sahip olabilmek Ebeveynler çatışma çözme becerileri kazanabilmek Anne ve babaların çocuk yetiştirirken kişiliğin nasıl oluştuğunu ve çocukta istenmeyen davranışları değiştirmek ve istenen davranışları kalıcı hale getirmek için kullanabilecekleri olumlu yöntemleri öğrenmelerini sağlayabilmek. Ebeveynler, çocukların geleceği planlama sürecinde, olması ve olmaması gereken durumları fark edebilmek.

5 Programın Genel Felsefesi
Bu programın temel felsefesi çocuğun yüksek yararı çerçevesinde 7-19 yaş çocuğu ile etkileşimde bulunan tüm bireylerin çocuk gelişimine maksimum katkı sağlanmasına destek vermektir. Bu program ebeveynleri suçlu hissettirmek değil, ebeveynlerin güçlü noktalarını fark ederek, var olan becerilerini güçlendirmeyi hedeflemektedir. Temel felsefesi “bütün anne babalar iyidir ve çocukları için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar” dır.

6 Programın Genel Felsefesi
Bu program çocuk haklarına duyarlı bir program olarak düşünülmüştür. Bu hakların yanı sıra anne babanın insan haklarına da saygılı olmayı benimser. Bu program cinsiyet ayrımcılığına karşı duyarlıdır. Bu nedenle uygulamalarda farklılıklar olabileceğini öngörerek, anne babanın birlikte katılmasını teşvik eden bir yapıda olmasını benimser.

7 Programın Genel Felsefesi
Bu program içinde yaşadığımız kültürdeki ailenin, anne babanın güçlü yanlarına duyarlı ve uygun olmayı hedeflemektedir. Bu program kişisel güçlenmeden yola çıkarak toplumsal güçlenmeye katkı sağlamayı hedefler.

8 Devlet İstatistik Enstitüsü Verileri
DİE 1994 Ekim hane halkı işgücü anketi verilerine göre ülkemizin, 6-14 yaş çocuk grubu nüfusu 15-19 yaş grubu nüfusu dir. Bunlar 13 yıl öncesine aile veriler olmakla birlikte bu eğitim programında hedeflenen kesin 20 milyon civarındaki çocuk nüfusunun aileleridir. Bu rakamlar bize ne kadar genç bir nüfusa sahip olduğumuzu ve 7-19 yaş etkili aile eğitimi programının amacının ne kadar büyük bir kitleye hitap ettiğini göstermektedir.

9 Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme
(1989) Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi çocuklarında yetişkinler gibi hakları olduğunu açıklamaktadır ve aralarında Türkiye’ nin de olduğu 177 ülke bu sözleşmeyi imzalamıştır.

10 Çocuk hakları sözleşmesinde belirtilen hakların dayandığı ilkeler şunlardır;
Birleşmiş Milletler in İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde çocukların özel bakım ve yardım alma hakkına sahip olduklarını ilan ettiği hatırlatılmakta Toplumun temel grubu ve üyelerinin ve özellikle çocukların gelişimi ve refahı için doğal bir ortam olan ailenin toplum içindeki sorumluluklarını tam olarak üstlenebilmesi için gerekli koruma ve yardımı alması gerektiği belirtilmektedir.

11 Çocuk hakları sözleşmesinde belirtilen hakların dayandığı ilkeler şunlardır;
Çocukların kişiliklerinin tam ve uyumlu bir şekilde gelişmesi için bir aile ortamında be mutluluk, sevgi, anlayış atmosferi içinde yetişmeleri gerektiğinin dikkate alınması Çocukların toplumda kendi yaşamlarını sürdürmek için tam olarak hazırlanmaları ve Birleşmiş Milletler Kuruluş Bildirgesinde belirtilen idealler ve özellikle de barış, onur, hoşgörü, özgürlük, eşitlik ve dayanışma ruhu içinde yetişmeleri gerektiğinin dikkate alınması.

12 Programın İçeriği Eğitimci oturum kılavuzu ile birlikte 8 oturum
Oturum esnasında ve sonunda katılımcılara verilecek ekler Ev uygulamaları/ ev ödevleri

13 7-19 Yaş Eğitim Programında yer alan 8 oturum
Ergeni Tanımak İletişim Kurmak Birlikte Büyümek Aile Tutumları Riski Yönetmek Olumlu Davranış Kazandırma Uzlaşabilmek Geleceği Planlamak

14 Önemli Noktalar Her biri 3 saatlik 8 oturum gerçekleştirilecek
Haftada bir oturum yapılması planlanmaktadır. Gruplar en az 15 kişiden oluşmaktadır. Anne ve babanın birlikte katılımı çok önemlidir. Oturumlar, saat 09:00’da okulunuzun toplantı salonunda gerçekleştirilecektir. Oturumlara devam edilmesi eğitimin sürekliliği açısından önemlidir.


"7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları