Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İNTERNETTE ETİK KURALLAR VE GÜVENLİK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İNTERNETTE ETİK KURALLAR VE GÜVENLİK"— Sunum transkripti:

1 İNTERNETTE ETİK KURALLAR VE GÜVENLİK
Hazırlayan: Gülten SIRIKLIGİL

2 İnternette Nelere Dikkat Etmeliyiz?
MSN kullanırken, anket veya form doldururken ya da çetleşirken kesinlikle kişisel bilgilerimizi bir başkasına vermemeliyiz.

3 Kişisel Bilgilerim Nelerdir?
Ad – Soyad T.C Kimlik No Doğum Yeri – Tarihi Ev – Okul Adresi Ev – Cep Telefonu No Annenizin veya anneanne – babaannenizin kızlık soyadı Kredi Kartı Numarası Banka Hesap Numarası Ailevi Bilgiler (Anne-baba çalışıyor mu?, boşanmış mı? gibi)

4 MSN Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyim?
Tanımadığınız kişileri MSN listenize eklemeyin. Bir önceki slaytta belirtilen kişisel bilgileri, arkadaşınıza bile söylemeyin. Tanımadığınız kişilerle sohbet etmek isterse, cevap vermeyin. MSN yi kullanmadığınız zaman lütfen kapatın.

5 E-Posta Kullanımı Nasıl Olmalı?
Spam maillere dikkat edin. İstenmeyen mailleri “junk mail / istenmeyen posta” olarak tanımlayın. “Şu gruba üye ol, şu foruma davetlisiniz.” tarzındaki mailleri açmayın, açsanız bile istediği linki / bağlantıyı açmayın.

6 E-Posta Kullanımı Nasıl Olmalı?
Size gelen postaları direkt bir başkasına iletmeyin/ forwardlamayın. Gelen postaları bir başkasına yollamadan önce gereksiz tüm yazıları, sizden önce gönderenlerin mail adreslerini silin. Sadece ilgili yazı kaldıktan sonra postayı iletin.

7 Chat(Çet)leşirken / Sohbet Ederken …?
Chat programlarını kullanmamaya çalışın. Konuşurken kendinizi farklı bir kimlikle tanıtmayın. Karşınızdakinin her söylediğine inanmayın. Kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Ailenizle ilgili hiçbir bilgi vermeyin. Sohbet ortamında aynı nickname / takma adlı kişilerle uzun süre konuşmayın.

8 Türkçe’yi Nasıl Kullanmalıyım?
Özellikle MSN’de kullandığınız cümlelere dikkat edin. İngilizce karakterleri kullanmayın. “nasilsin?” yerine “nasılsın?” yazın. Türkçe’de olmayan kısaltmaları kullanmayın. Nbr, slm gibi… Argo deyim ve küfürler kullanmayın. Kullandığınız takma ad ve iletiler de de bu özelliklerin olmasına dikkat edin.

9 İnternette Etik Kurallar Nelerdir?
Etik “Ahlaki kurallar” demektir. Başkasına ait olan bir malı – ürünü o kişinin izni – haberi olmadan almak etik bir davranış değildir. İnternetten müzik ve film indirmek de etik bir davranış değildir.

10 İnternette Etik Kurallar Nelerdir?
İnternette başkasına ait bir yazıyı, şiiri makaleyi, romanı, hikayeyi kendimiz yazmış gibi kullanmakta etik bir davranış değildir. Bu şekilde davranmanın adı intihal (aşırma) dır.

11 Dinlediğiniz için teşekkür ederim…


"İNTERNETTE ETİK KURALLAR VE GÜVENLİK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları