Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN HALLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN HALLERİ."— Sunum transkripti:

1 MADDENİN HALLERİ

2 MADDENİN HALLERİ Maddenin halleri, katı, sıvı, gaz ve plazma olmak üzere dört tanedir. Gündelik hayatta maddeler genel olarak katı, sıvı ya da gaz halinde bulunur, ancak Dünya dışında, evrendeki maddenin %99'u plazma (iyonlaşmış gaz) halindedir.

3 KATI Maddenin katı hali belirli bir şekle ve hacme sahiptir. Katı maddeyi oluşturan atom ve moleküller yok denecek kadar azdır. Atom ve moleküller arasında bir düzenlilik vardır.Atomlar titreşim hareketi yaparlar. Maddenin en düzenli halidir.

4 SIVI Maddenin sıvı hali, belirli bir şekle sahip değildir. Sıvılar akışkan olduklarından bulundukları kabın şeklini alır. Sıvı halde atom veya moleküller katılardan daha düzensiz olup tanecikler arası boşluklar katılardan daha fazladır ama sıkıştırılamazlar. Birazcık düzensiz hareket vardır.Ayrıca bulundukları kabın şeklini alırlar ve bir halden başka bir hale girebilirler.

5 GAZ Atom veya moleküllerin arasında boşlukların en çok olduğu haldir.
Gaz tanecikleri arasında boşluk fazla olduğunda gazlar sıkıştırılabilirler.

6 Hava, gaz haldedir. Havayı göremesek de var olduğunu birçok olayla fark ederiz. Havanın varlığını rüzgar, fırtına gibi hava olaylarında da hissederiz. Denize daldığımızda çıkan kabarcıklar, bisiklet veya araba tekerliğinin şişmesi de havanın varlığını açıklar. Isınmada kullandığımız doğal gaz, solunum sırasında aldığımız oksijen gibi maddeler gaz halde bulunur. Gazların sahip olduğu özelliklerden birisi bulundukları ortamda yayılmalarıdır


"MADDENİN HALLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları