Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDEYİ TANIYALIM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDEYİ TANIYALIM."— Sunum transkripti:

1 MADDEYİ TANIYALIM

2 MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Günlük hayatımızda birçok madde kullanıyoruz.Bunlardan bazılarını beslenmek, bazılarını giyinmek, bazılarını da çalışırken kullanıyoruz. Bu maddelerin hepsinin kendilerine has özellikleri vardır. Bazılarımız çerezi birkaç çeşit karıştırarak yer, bazılarımız da tabakta karıştırmadan ayrı ayrı yer.

3 Çevremizdeki maddeler de buna benzer özellikler gösterir.
Maddelerin bazıları saf, bazıları da karışım halinde bulunur. Örneğin tuz, şeker, altın, demir, bakır gibi maddeler saf maddelerdir. Gazoz, limonata, çay, deniz suyu gibi maddeler de karışımdır.

4 SAF MADDELER Saf maddeleri sembol ile gösterirsek kendilerinden başka madde içermediğini görürüz. Tuz su un şeker demir tozu

5 Her yerinde aynı özelliklere sahip olan, kendinden başka maddeyi içermeyen maddelere saf madde denir. Saf maddeler tek cins madde içerirler. Saf maddeler kesilme, parçalanma, öğütülme gibi işlemlerde yapılarında herhangi bir değişikliğe uğratılamazlar.

6 İki ya da daha fazla maddenin birlikte oluşturduğu maddeler karışımdır.
Karışımlarda maddeler özelliklerini kaybetmezler. Karışımlar saf madde değildirler. Tuzlu su, şekerli su, demir tozu+şeker , zeytinyağlı su karışımlara örnektir.

7 Karışım denince aklımıza sadece iki katıdan oluşan karışım gelmemelidir.Karışımlar çeşitli şekillerde olabilir. Katı-sıvı karışım:Şekerli su, tuzlu su Sıvı-sıvı karışım:Alkol-su,benzin-su Katı-katı karışım:Kum-tozşeker Gaz-gaz karışım:Hava

8 Yemekler, reçel, marmelat, pekmez, salata, cacık gibi yiyecekler karışımlara örnektir.
Ayran, meyve suları, gazoz, maden suları da içecek olarak kullandığımız karışımlardan bazılarıdır.

9 ÇÖZELTİ- ÇÖZÜNME İki ya da daha fazla saf madde birleşerek karışım oluşturur. Suyun içine tuz, şeker, yağ, kum katarak karışım elde edebiliriz. Su iyi bir çözücüdür. Şeker, tuz gibi birçok madde su içinde çözünür.Kum, yağlı boya, benzin, yağ gibi maddeler su içinde çözünmezler.

10 Bir maddenin diğer bir madde içinde düzgün olarak dağılmasına çözünme denir. oluşan karışıma da çözelti denir.

11 Bir bardak suyun içine biraz tozşeker ve biraz da kum atalım.
Kum tanecikleri, su içinde görünür. Kum, su içinde çözünmemiştir. Bu tür karışımlar çözelti değildir Şeker, su içinde görünmeyecek şekilde dağılır. Bu çözünmedir. Bu şekilde oluşan karışımlar çözeltidir. Bu çözeltide su, çözücüdür. Su içinde görünmeyecek şekilde dağılan şeker çözünendir.


"MADDEYİ TANIYALIM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları