Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

2 Çocuklarda olumsuz disiplin yöntemleri; öfke, saldırganlık ya da içine kapanıklık gibi davranış problemlerini beraberinde getirir.

3 Çocukları mutlu etmek için sergilenen tavizkar aile tutumları çocuklarda davranış bozukluklarına neden olabilir. Bu sebeple kuralların açık ve net bir biçimde belirlenmesi gerekir.

4 NET VE BASİT KURALLAR VE SINIRLAR KOYUN
Çocuğunuz sınırları, nelerin kabul edilebilir, nelerin kabul edilemez olduğunu bilme ihtiyacı duyar. Kafa karışıklığını önlemek ve gerçekten önem taşıyan davranışlar üzerinde odaklanmak için basit ve net kural ve sınırlar belirleyin.

5 İYİ ÖRNEK OLUN Yaptıklarınız sözlerinizden çok daha güçlü mesajlar verir. Bu nedenle çocuğunuzun kuralların sadece kendisi için değil, ailedeki herkes için geçerli olduğunu görmesini sağlayın.

6 Unutulmamalıdır ki çocuklar söylediklerinizi değil yaptıklarınızı yaparlar.

7 Olumlu davranışları ödüllendirin, Taktir ettiğiniz davranışının ne olduğunu söyleyip onu tebrik edin. Taktir etmek olumlu davranışın sıklığını arttırır.

8 Olumsuz davranışı zaman zaman görmezden gelme, davranışın unutulmasını sağlayabilir. Tehlikeli bir durum oluşmuyorsa olumsuz davranışı görmezden gelip, olumlu davranışı taktir ediniz.

9 ELEŞTİRİLER KİŞİLİĞE YÖNELİK DEĞİL DAVRANIŞA YÖNELİK OLMALI
Örneğin, "sen ne tembel, yaramaz bir çocuksun" demek yerine “bugün ödevini yapmamana üzüldüm çünkü yarın sınıfta sorulan soruları çözemeyeceğinden korkuyorum " diyebilirsiniz.

10 Çocukların kendilerini nasıl gördükleri onların kapasitelerini etkiler, kendisinin sürekli tembel olduğunu duyan çocuk bu durumu kabullenmeye başlar. Olumlu benlik algısı desteklenmelidir.

11 SEVGİ! Olumlu davranışlarını arttırmak için memnun olduğunuz davranıştan sonra ona dokunarak, kucağınıza alarak ne kadar mutlu olduğunuzu anlatın. Böylece davranışın sıklığı artacaktır.

12 DİKKATİNİZİ OLUMSUZ DAVRANIŞTAN UZAKLAŞTIRIN
Çocuğunuzun davranışlarının bozulmaya başladığını hissettiğiniz anda, herhangi bir hata yapmasından önce müdahalede bulunun. Bir çatışmaya mahal vermemek için ilgisini başka bir faaliyete yönlendirin.

13 SEÇENEK SUNMAK Çocukların yapmayı reddettiği davranışlar için seçenek sunun. Örneğin; ‘Ders çalış yerine matematik mi yoksa türkçe mi çalışmak istersin?’ Kendisi karar vereceği için mutlu olacak ve seçeneğin birini kabul edecektir.

14 TUTARLI OLMAK Çocuklar kuralların tutarlı bir şekilde uygulandığı durumlarda daha sakin ve uyumlu olurlar. Anne veya babanın önce kendi içlerinde daha sonra da birbirlerine karşı tutarlı olması gerekir.

15 SON SÖZ Kelebek bir defa kanatlandı mı, bir daha asla tırtıl haline gelmez Colin Wilson Neşe GÜLER VARDARLI Psi. Dan. ve Rehber Öğretmen


"OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları