Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı"— Sunum transkripti:

1 BAHÇE BİTKİLERİ 2011-12 Bahar Yarıyılı
Ders:1 Prof.Dr. Birhan KUNTER

2 Bahçe Bitkileri Tarımı; Bitkisel üretim içinde “Bağ, Meyve, Sebze ve Süs Bitkileri” yetiştiriciliğinin ortak adıdır. Adana’da pazar yeri: Fotoğrafçı Hüseyin Türk

3 Soğuk tekniği, termodinamik
TEMEL BİLİMLER Matematik, fizik, kimya ISLAH Genetik, sitogenetik, biyoteknoloji MUHAFAZA Soğuk tekniği, termodinamik UYGULAMALI BİLİMLER Fizyoloji, biyoloji, ekoloji BAHÇE BİTKİLERİ ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ İnşaat-makine mühendisliği HASTALIK VE ZARARLILAR Zooloji, entomoloji, fitopatoloji

4 Elma Bilimsel olarak aynı dilden nasıl konuşacağız ?
BAHÇE BİTKİLERİNİN İSİMLENDİRİLMESİ Elma İngilizce: Apple Almanca: Apfel Yunanca: μήλο İtalyanca: Mela İspanyolca: Manzana Bilimsel olarak aynı dilden nasıl konuşacağız ?

5 SİSTEMATİK SINIFLANDIRMA
Carl von Linne ( ) İsveçli taksonomist Eserleri - Systema Naturae Bibliotecha Botanica Fundementa Botanica Genera Plantarum Classes Plantarum 3658 bitki sınıflandırmıştır…!

6 SİSTEMATİK SINIFLANDIRMA
Bu sınıflandırma şeklinde, bitki türleri morfolojik özelliklerine göre sınıflandırılır. Çiçek yapıları (çiçek tipi, çiçek organlarının yapısı ve çiçek rengi) öncelikle tanımlanır. Bitkiler aleminin sistematik olarak sınıflandırılması: SINIF ALT SINIF TAKIM FAMİLYA CİNS TÜR ALT TÜR ÇEŞİT Rosales Rosaceae Malus communis Amasya elması Rosaceae familyası çiçeği

7 Elma Malus communis Cins ismi Tür ismi Çeşit
Amasya Elması, Golden, Starking, Granny Smith, Fuji, Gala

8 MEYVE TÜRLERİ: MEYVE ÖZELLİKLERİNE GÖRE SINIFLANDIRMA
Yumuşak Çekirdekliler (Elma, Armut, Ayva, Yeni Dünya, Trabzon Hurması) Sert (Taş) Çekirdekliler (Kiraz, Vişne, Şeftali, Kayısı, Erik, Kızılcık, İğde) Sert Kabuklular (Fındık, Ceviz, Badem, Antepfıstığı, Kestane) Turunçgiller (Portakal, Mandarin, Limon, Altıntop, Turunç) Üzümsüler (Çilek, Dut, Nar, Ahududu, Böğürtlen) Akdeniz Meyveleri (Zeytin, İncir, Muz, Yeni Dünya, Nar)

9 SEBZE TÜRLERİNİN YENİLEN KISIMLARINA GÖRE SINIFLANDIRILMASI
Meyvesi Yenenler (Domates, Biber, Patlıcan, Karpuz, Kavun, Hıyar, Kabak, Bamya) Baklagiller (Fasülye, Bezelye, Bakla, Börülce) Çiçek Yapıları Yenenler (Karnabahar, Brokkoli, Enginar) Kök, Yumru, Soğanları Yenenler (Soğan, Sarımsak, Pırasa, Havuç, Şalgam, Turp) Yaprakları Yenenler (Lahana, Ispanak, Marul, Salata, Tere, Maydanoz, Roka)

10 ASMALAR Ürün İçin Yetiştirilen Türler Vitis vinifera L. %96 (Sofralık, Kurutmalık, Şaraplık-Şıralık) Vitis labrusca %4 (Sofralık, Şıralık) Anaç Olarak Kullanılan Amerikan Türleri (Filoksera ve nematodlara dayanıklı) Vitis riparia Vitis rupestris Vitis berlandieri ,…………….

11 SÜS (TASARIM) BİTKİLERİ
Kesme Çiçekler (Karanfil, Gül, Gerbera, Kasımpatı, Orkide) İç Mekan (Saksılı) Süs Bitkileri (Kaplı olarak iç mekanda yetiştirilen tüm tek ve çok yıllık bitkiler) Dış Mekan (Tasarım) Süs Bitkileri (Süs ağaç ve çalıları, mevsimlik tek ve çok yıllık çiçekler, yer örtücü bitkiler, çimler) Doğal Çiçek Soğanları (Doğadan toplanan ve/veya kültüre alınarak çoğaltılan doğal soğanlı, yumrulu ve rizomlu bitkiler)

12 Bitkisel Üretim İçin Kullanılan Tarım Alanı: 24.400.000 ha
Tarla Bitkileri Alanı: ha Bahçe Bitkileri Alanı: ha Alan (1000 ha) Üretim (Ton) Bağ 470 Meyve 1.700 Zeytin 800 Sebze

13 Bahçe Bitkilerine ayrılan oranın az olmasının nedenleri:
Bahçe Bitkilerinin yetiştirme özellikleri ve kuruluşlarındaki güçlükleri Özel yetiştirme koşulları istemeleri Tesislerin uzun zamana ve yüksek sermayeye ihtiyaç duyması


"BAHÇE BİTKİLERİ Bahar Yarıyılı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları