Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II"— Sunum transkripti:

1 ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
ACİL MÜDAHALE ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II

2 ACİL MÜDAHALEDE STANDARTİZE YAKLAŞIM
1.) Çağrı karşılama 2.) Olay yeri değerlendirmesi 3.) Bilinç ve Oryantasyon 4.) ABC -CBA 5.) Travma – Medikal 6.) Değerlendirme – Tıbbi Hikaye 7.) Acil Tıbbi Müdahale 8.) Sevk Koordinasyonu

3 1.) ÇAĞRI KARŞILAMA Çağrı karşılamadan önce; acil sağlık ekibinin çağrı ekipmanlarının çalışır ve hazır olması gerekmektedir. Sabit Telsiz, El Telsizi, Araç Telsizi, GPS Çağrı karşılama İl 112 Biriminin telsiz anons sistemine göre kodlanarak yapılır.

4 2.) OLAY YERİ Acil Sağlık Ekipleri olay yerine bazen ilk ulaşan ekipler arasındadır. Öncelikle olay yerindeki TEHLİKELER değerlendirilmelidir. Ateş, patlayıcı gaz, elektrik, ateşli silah çatışmaları v.s… Acil Sağlık Ekibi olay yerine ilk ulaşan resmi ekip ise olay yerinin durumuna göre ekibin güvenliği açısından müdahaleyi geciktirebilir veya arka planda diğer resmi ekipleri bekleyebilir.

5 2.) OLAY YERİ Toplu yaralanmaları meydana getiren olaylarda Acil Sağlık Ekibi “triyaj” yapmakla yükümlüdür ve Total hasta sayısını – durumlarını belirleyerek olay yerine sevk edilecek ambulans, itfaiye, polis ve sivil savunma ekipleri için gerekli telsiz anonsunu geçmelidir.

6 3.) BİLİNÇ ve ORYANTASYON
AVPU değerlendirilmesi !!! Bilinç açık hastalarda (medikal – travma); * kendinizi tanıtın, * hastanın ismini öğrenin, * kısaca şikayet ve acil öykü, * bir sonraki algoritma (5) geçiniz.

7 3.) BİLİNÇ ve ORYANTASYON
AVPU değerlendirilmesi !! Bilinç kapalı hastalarda (medikal – travma); * bir sonraki algoritmaya (4) geçiniz.

8 4.) ABC Bilinci kapalı (medikal – travma) hastalarda ilk yaklaşımınız ve acil sağlık ekiplerinin ilk prensibi olan temeldir. C --- Dolaşım değ. (karotis nabzı, cilt değ.) C --- Travma vakalarında Cervical Collor A --- Hava yolunu aç (pozisyon ver) B --- Solunum değ. (bak – dinle – hisset) NEGATİF CAB’de “DURUM DEĞ.” ZAMAN KAYBETMEDEN İLERİ YAŞAM DESTEĞİ ALGORİTMASINA GEÇİLİR.

9 5.) TRAVMA – MEDİKAL Vakanızın travma veya medikal olması öncelikli yaklaşımınızı değiştirecektir. Travma vakalarında öncelikli yaklaşım olay yerine göre değişkenlik gösterecektir. Ayrıca hastanın stabilizasyonun sağlanması esnasında acil tıbbi müdahalenizi sınırlandırmanız gerekebilir. Medikal vakalarda ise ileri tetkik yapılamadığı için tanıyı yanlış koyma olasılığı fazladır.

10 6.) DEĞERLENDİRME << TRAVMA >>
Travma düşündüğünüz her hastaya cervical collor takınız, ancak collor takmak boynu sabitlemez, baş yastıkları ile sabitleyinceye kadar boynu bırakmayınız

11 6.) DEĞERLENDİRME << TRAVMA >>
Travma vakalarında hastanın üzerindeki giysileri dikiş yerlerinden keserek çıkartınız. Kişisel eşyalar “teslim formları” ile yakınlarına yada polise imza karşılığı teslim edilmelidir. Hastada acilen göğüs, batın,pelvik ve CLAPS’ı değerlendiriniz. (Paramedik) Contuzyon, Laserasyon, Abresyon, Penetrasyon, Simetric-non

12 6.) DEĞERLENDİRME << TRAVMA >>
Travma vakasına müdahale eden Acil Sağlık Ekibi görev paylaşımı yapmalı, hasta ambulansa alınır alınmaz çift damar yolu açmalıdır. Yeşil renkli ve daha büyük intraketler ile!! (A.T.T.) Sıkışmış hastalarda olay yeri güvenli ise sivil savunma ekiplerinin hastayı çıkarmasını beklemeden o anda damar yolu açınız. Şok gelişen veya iç kanama şüphesi bulunan travmalı yaralıya; 20 dakika içerisinde 2litre RL gönderiniz, devamında sadece %0.09 izotonik…

13 6.) DEĞERLENDİRME << TRAVMA >>
Hastalar aksi olmadıkça travma tahtasına alınmalıdır. KİBAS (bradikardi+hipertansiyon+düzensiz solunum) bariz kafa travması, KKY, bariz sol göğüs travmaları ve gebelerde (SL) “şok pozisyonu” verilmemelidir. BOC (battaniye, Oksijen, Kanama Kontrolü)

14 6.) DEĞERLENDİRME << MEDİKAL >>
İyi bir anamnez alınmalıdır. (Paramedik) P – Ağrı nerede? Q – Ağrının niteliği? R – Bölgesi, yayılımı? S – Şiddeti (1 – 10 arası) T – Zamanı (ne zaman başladı, sürekli-aralı, başladığı zaman, tetikleyen bi’neden oldu mu?

15 6.) DEĞERLENDİRME << MEDİKAL >>
İyi bir anamnezin devamı için. (Paramedik) S – Semptomlar neler? A – Alkol ve Alerji? M – Kullandığı ilaçlar? P – Geçmiş tıbbi hikayesi? L – Son yedikleri? E – Olaya götüren sebepler?

16 6.) DEĞERLENDİRME << MEDİKAL >>
Paramedik anamnez alıp hastayı değerlendirme aşamasındayken, A.T.T ise vital bulguları almalı ve değerlendirmelidir. TA – EKG – Nabız – Saturasyon – Solunum Cilt durumu – Pupil reaksiyonu – Kan Şekeri-Glaskow Koma Skalası

17 7.) ACİL TIBBİ MÜDAHALE Gerekli acil tıbbi değerlendirmeden sonra başlatılan tüm eylemler, acil tıbbi müdahaleye girer ve sorumluluğu Acil Sağlık Ekibine aittir. Her hastalığın ve semptomun müdahale algoritması farklıdır. Travma vakalarının müdahalesi 6.algoritmada yazıldığı gibi, travma bölümünde anlatılacaktır.

18 7.) ACİL TIBBİ MÜDAHALE DİPNOT; bunları biliyor muydunuz ?? * balık zehirlenmesinde aktif kömür verilmeyeceğini…? * hiperglisemide (pukş; 350 ve üzeri) 20 dk içerisinde 1000cc SF verileceğini, KKM onayı ile NaHCO3 başlanabileceğini..? * şiddetli anaflakside im-iv adrenalin yapılacağını…? * ilaç intox suicidlerinde NG takıp mide yıkanmasının yasal olarak zorunluluğunuz olduğunu…?

19 8.) SEVK KOORDİNASYONU Sevk koordinasyonu 112 KKM tarafından, vakaya çıkış yapan ekipten alınan bilgilerle yapılır. Telsiz anons sistemi gereğince temel bilgiler telsizden verilmeli ve 112 KKM’den duruma göre uygun hastaneye yönlendirilme istenmelidir. (S.A.T.T)

20 8.) SEVK KOORDİNASYONU Telsiz anons sisteminde verilmesi gereken temel bilgiler; (S.A.T.T) * 112 ASE’nin aldığı hasta sayısı, durumları ve yaşları !! * Düşünülen tanı veya semptomlar !! * Sevk edilen hastanenin uygunluğu ?? * 112 Ambulansının konumu !!


"ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları