Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ORGAN BAĞIŞI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ORGAN BAĞIŞI."— Sunum transkripti:

1 ORGAN BAĞIŞI

2 ORGAN BAĞIŞI NEDİR Bir insanın arganlarının bir kısmını veya tamamını henüz sağlıklı iken beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasına organ bağışı denir. Organ bağışının kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma anlamında sağlı olan her organ bağışlanabilir

3 KİMLER ORGAN BAĞIŞLIYABİLİR
Kişinin organ bağışlaması için on sekiz yaşını doldurması gerekir. Bu dileğinizi iki tanık huzurunda sözlü olarak yapmanız ayrıca bunun bir hekim tarafından tastik edilmesi yeterli olacaktır.

4 HANGİ ORGANLAR BAĞIŞLANABİLİR
Kalp Akciğer Böbrek Karaciğer Pankreas Kalp kapağı Gözün korneası Kas ve kemik iliği

5 ORGAN BAĞIŞLARI NEREYE YAPILIR
Sağlık müdürlüklerine Hastanelere Organ nakli yapan merkezlere Nakil ile ilgilenen vakıf dernek vs. kuruluşlara ORGAN ALIMI NASIL GERÇEKLEŞİR Organlarınızın alınması işlemi, konunun uzmanı doktorların bulunduğu Sağlık Bakanlığı ve Üniversite Organ Nakil Merkezlerinde gerçekleştirilir. Organ bağışında bulunduğunuz taktirde organ bekleyen hastalara yaşama şansı verebilmeniz için "Bağış Belgenizi" bir kimlik gibi sürekli yanınızda bulundurmanız ve bu konuyla ilgili olarak yakın akrabalarınıza bilgi vermeniz gerekmektedir.

6 Organ ve doku nakli için uygun tıbbi koşullar gereklidir
Organ ve doku nakli için uygun tıbbi koşullar gereklidir. Bu koşullar gerçekleşmeden organlar nakledilemez; dolayısı ile alınmaz. Kalbi durmuş kadavraların organları, kalp durduktan çok kısa bir süre sonra (yarım saat, bir saat) çıkartılmış ya da özel tıbbi önlemler alınmış olmaz ise kullanılamaz hale gelir. Bu durum hastanede yatan hastalar için bile güçlük yaratmakta olup; hastane dışındaki benzer durumlar, organın pratik olarak alınmasını imkansız hale getirmektedir. Tüm uygun koşullar sağlanıp, organ alınmasına karar verildiğinde; bedene saygı prensibi ile, donörün ilgili organları, vücuda mümkün olduğunca hiç bir zarar verilmeksizin alınır.

7 ORGAN BAĞIŞI YÖNTEMLERİ
İtiraz Yöntemi Genişletilmiş İtiraz Yöntemi Gönüllülük Yöntemi Genişletilmiş Gönüllülük Yöntemi Bunların içerisinde İtiraz Yöntemi en geniş kapsamlı yöntemdir. Bu yöntemde sağlığında kesin itirazı olmayan herkesin organı bağış olarak kabul edilir.

8 Genişletilmiş İtiraz Yöntemi ayrıca şöyle bir hakkı da içerir: Bağışçının ölümünden sonra, potansiyel bağışçının akrabaları organ bağışını, ölen kişinin, yaşarken yaptığı vasiyet olarak kabul ederler. Gönüllülük Yöntemi ise bağışçının yaşarken organlarını bağışlayacağını kabul etmiş olması zorunluluğunu getirir. Kesin bir organ bağışı yapmayı kabul etme prosedürü gerektirir. Bu nedenle çok dar kapsamlıdır.

9 Genişletilmiş Gönüllülük Yöntemi'nde bağışçının ölümünden sonra, ailesi de bağış için onay verebilir. Bu uygulama Gönüllülük Yöntemi'ni genişletmektedir. Bu dört yöntemin yanı sıra iki istisna yöntem daha vardır: Bilgilendirme Yöntemi ve Acil Durum Yöntemi

10 Bilgilendirme Yöntemi'nde bağışçının izni şarttır
Bilgilendirme Yöntemi'nde bağışçının izni şarttır. Eğer potansiyel bağışçının yanında, organ bağışı yapmak istemesi ile ilgili herhangi bir yazılı belge yoksa, bağışçı olmak istemiyordur. Bu durumda ailesine bilgi verilmesi gerekir. Ailenin itiraz etme hakkı vardır. Acil Durum Yöntemi'nde, bağışçının kendisinden veya ailesinden bir itiraz olsa bile, her durumda organ alınır.

11 ORGAN BAĞIŞ KARTI NEDİR
. Bu kart önemli bir şeyi,kişinin isteğini ifade eder. Vicdanını, gönlünü, birey olarak her şeyin üzerindeki arzusunu göstermesi yönüyle belki de olabilecek en fazla şeyi ifade etmektedir. Böyle bir isteğe bu acılı anda kayıtsız kalabilmek hiç kimse için kolay olamaz. Dolayısıyla yaptırım gücü her türlü hukuk kuralından çok daha güçlü olabilir. Ayrıca sembolik olarak insanlar üzerinde aşı gibi bir etkisi de vardır. Yaşarken hiç aklımıza getirmediğimiz ölümü yakınlarımıza hatırlatması nedeniyle ilk başta büyük tepki görmesine rağmen, o acı soruyu bir kez olsun kendimize ve yakınlarımıza sormamızı sağlar. 

12 Bu kartı halen hukuki dayanak olarak kabul etmememizin en önemli nedeni de, insanların bu denli gurur verici bir kararı aldıklarında akıllarındaki bazı kuşkuları yok etmektir. Bir gün bir hastaneye yattıklarında birilerinin bu kartı suistimal ederek gereken bakımı uygulamayacakları endişesini ortadan kaldırmak için uygulama bu şekilde yapılmaktadır. Böylelikle hastanın bütün kontrolü yakınlarına verilerek her türlü kuşkunun önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Çünkü organ bağışı için güven her şeyden önce gelir.

13 ŞİİR Gözlerimi; gün ışığını, bir bebeğin yüzünü, bir kadının gözlerindeki sevgiyi görmemiş bir adama verin. Kalbimi; kendi kalbi ona acı vermekten başka bir şeye yaramayan birine verin. Kanımı; bir otomobilin enkazı altından çıkarılmış olan gence verin. Verin ki; torunlarının oynadığını görene dek yaşayabilsin. Böbreklerimi; haftadan haftaya yaşaması makineye bağlı olan birine verin. Kemiklerimi; alın ve sakat bir çocuğun yürüyebilmesinin yolunu bulun . Eğer birşeyleri gömmeniz gerekiyorsa; hatalarımı, kusurlarımı, insanlara olan önyargılarımı gömün. Günahlarımı şeytana, ruhumu tanrıya verin. Eğer yeri gelir de beni hatırlamak isterseniz, bunu size ihtiyacı olan birine yardım ederek yapın. Eğer tüm bu isteklerimi yapıyorsanız ben sonsuza dek yaşayacağım...

14 YÜZ NAKLİ Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi gerçekleştirdiği yüz nakli ile Türk tıp tarihinde bir ilke daha imza attı. Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 38 yaşındaki Ahmet Kaya’nın yüzü gece 03.30'da başlayan ameliyat ile 19 yaşındaki mermer işçisi Uğur Acar'a nakledildi itibariyle sona eren operasyonun ardından yüz nakli yapılan Uğur Acar, hastanenin yoğun bakım ünitesinde kendisi için hazırlanan özel bölüme alındı.

15 İlk yüz nakli ameliyatı yapıldı                  . Yayın tarihi : 21.01.2012
YÜZ NAKİL RESMİ

16 SORULAR Yıpranmış organ veya dokuları nakletme ve yerine koyma imkanları var mıdır?  Evet, bazı hallerde dokular ve organlar eklenebilir (graft). Ancak, ne yazık ki, bir insandan başkasına veya bir hayvandan bir insana eklenen bu dokuların büyük çoğunluğu birkaç günden ya da birkaç haftadan fazla yaşamamaktadır. 

17 Bütün bir organı nakletmek teknik bakımdan mümkün müdür. Evet
Bütün bir organı nakletmek teknik bakımdan mümkün müdür?  Evet. Cerrahi bakımından bu çok kez mümkündür. Günümüzde bir insanın bütün kalbinin başkasına nakledildiği çok kez görülmüştür. Bundan başka bir kişiden ötekine böbrek ve karaciğer naklinin yapıldığı vakalar da mevcuttur.  Bir kişiden başkasına yapılan nakillerde nakledilen organ ve doku her zaman yaşar mı?  Ne yazık ki hayır. Bunun nedeni de her insanın kan akımında ani kor ve muafiyeti olan yapıların olmasıdır. Bunların görevi vücut yabancı cisimlere karşı korumaktır. Bu yabancı yapılar genellik bakteriler, virüsler ve çoğunlukla enfeksiyon yoluyla veya norm doku barikatlarını aşan hareketsiz zerreler olarak vücuda girmektedirler. Ayrıca bir yaralanma izi veya yaradan da, bu yabancı isimler insan vücuduna girebilmektedir. Ev sahibinin vücudu h yabancı maddeye gösterdiği korunma tepkisini nakledilen doku organlara da göstermektedir. Ve vücuttaki koruma hücreleri, çok kez nakledilen dokuları er geç yok etmeyi başarmaktadır. 

18 Teknik bakımdan bir insandan ötekine nakledilmesi mümkün olan organlar hangileridir?  Kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, böbreküstü bezleri. Burada şu husus yeniden belirtilmelidir ki, bu gibi organların başarı ile nakledilmeleri, bunların devamlı olarak yaşayacaklarına dair bir garanti teşkil etmez. 

19 Ototransplantasyon ne demektir
Ototransplantasyon ne demektir?  Aynı vücuttan bir organ veya dokunun, aynı insanın vücudunun başka yerine nakledilmiş ve eklenmiş olma işlemidir.  Homotransplansyon nedir?  Bir kişiden başka bir kişiye bir organ veya dokunun nakli ve eklenmesidir. 

20 GÖRSELLER son


"ORGAN BAĞIŞI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları