Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O.

Kopyalar: 1
1 2 Meslek Seçimi 3 Meslek Seçmek, Hayat Biçimini Seçmektir. Yalnız Okul İçin Değil, Hayat İçin Öğreniyoruz. Yalnızca Meslek İçin Değil, Hayatımız İçin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O."— Sunum transkripti:

1

2 Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O.
Meslek Seçimi Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O.

3 Meslek Seçmek, Hayat Biçimini Seçmektir. Yalnız Okul İçin Değil, Hayat İçin Öğreniyoruz. Yalnızca Meslek İçin Değil, Hayatımız İçin Öğrenmeliyiz. (Latin Deyisi)

4 MESLEK NE DEMEKTİR

5 MESLEK Sürekli bir şekilde yapılan, bireyin ve toplumun maddi, manevi ihtiyaçlarını karşılayan, özellikle ilgi ve yeteneklere bağlı olarak öğrenilmiş bir hizmettir.

6 NEDEN HAYATIMIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ
MESLEK SEÇİMİ NEDEN HAYATIMIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİ

7 önceliklerimizi belirleme, nereye varmak istiyorum?

8 Bulduğumuz iş alanları büyük ölçüde mesleğimize bağlı olacak,
Sahip olduğumuz meslek, yaşam biçimimizi etkileyecek, Sahip olduğumuz mesleği sevip sevmememiz başarı ve mutluluğumuzda etkili olacak.

9 Meslek, yaşamı daha anlamlı kılar.
Toplum içinde belli bir statü kazandırır. Meslek, bize bir sorumluluk yükler. Gerçekleştirebileceğimiz performansı ortaya koyar. Meslek, olgunlaşmamızı sağlar ve yaratıcı olmamıza olanak tanır. Meslek, ekonomik özgürlük sağlar. Meslek, kendimizi gerçekleştirmemizi sağlar.

10 MESLEĞİN YAŞAMIMIZDAKİ ÖNEMİ
İnsanın yaşamı boyunca hissedeceği psikolojik tatmin-tatminsizlik, mutluluk-mutsuzluk, bağımlılık-bağımsızlık ve kendini gerçekleştirme duygularında rol oynayan en büyük etkenlerden biridir.

11 Havighurst (1972), bireylerin ekonomik bir kariyerde karar kılarken, yaşamları boyunca bir takım evreden geçtiklerini ileri sürmektedir.

12 Tablo 1 Havighurst’un mesleki gelişim evreleri
YAŞLAR MESLEK GELİŞİM EVRESİ 5-10 Çalışan bireyle özdeşleşme; baba, anne, diğer önemli insanlar. 10-15 Çalışmanın temel alışkanlıklarını kazanma, Bireyin zamanını ve enerjisini ev işlerini ve okul ödevlerini yapmak için düzenlemeyi öğrenmesi Uygun durumlarda işi oyundan önceye almayı öğrenme.

13 Tablo 1 Havighurst’un mesleki gelişim evreleri
YAŞLAR MESLEK GELİŞİM EVRESİ 15-25 Mesleki yapıda bir çalışan olarak kimlik kazanmak. Bir mesleği seçme ve ona hazırlanma Meslek seçimi ve ekonomik bağımsızlığın güvencesi için bir temel olarak iş deneyimi edinmek 25-40 Üretici bir insan olmak. Mesleğin becerilerini geliştirmek. Mesleğinde merdivenleri tırmanmak.

14 Mesleğimizi Belirlerken Dikkat Etmemiz Gereken Noktalar
Kendimizi tanımak, Mesleğin özelliklerini tanımak, Kendi özelliklerimiz ve mesleğin özellikleri arasındaki ortak noktaları araştırmamız gerekmektedir.

15

16 KENDİMİZE ŞU SORUYU HİÇ SORDUK MU?
10 Yıl Sonra Nasıl Bir Yaşam İstiyorum?

17 10 YIL SONRA Nasıl Bir İş? Nasıl Bir İşyeri? Nasıl Bir Ev?
Nasıl Bir Aile? Nasıl Arkadaşlar? Nasıl Bir Sosyal Yaşam? vb.

18 MESLEĞİN ÖZELLİKLERİNİ TANIMA
İşin Adı ve Tanımı İşe Girme Olanakları İşin Özelliği Çalışma Ortamı Öğrenim Biçimi ve Süresi İşe Giriş İşte İlerleme Kazanç Durumu Avantaj ve Dezavantajları

19 MESLEKLERİ TANIMA Yazılı ve görsel basında mesleklerle
ilgili çıkan yayınlar, Meslek odaları tarafından çıkarılan yayınlar, YGS amacıyla hazırlanan meslek tanıtım rehberleri, İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun meslek danışma merkezleri, Mesleği yapan kişiler, Mesleki eğitim veren kurumlar (Üniversiteler), Tüm özellikleri, iş bulma olanakları ve gelecekleri.

20 ORTAK NOKTALARI BELİRLEME
Kendi özelliklerimizle mesleğin özellikleri ne derece uyuşuyor? Meslekle uyuşmayan özelliklerimiz meslek yaşamımızı olumsuz yönde etkileyecek türden mi?

21 MESLEK SEÇME DÖNEMİNDE GENÇLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Anne-babanın beklentileri, Beğenilen-sevilen kişilerin mesleklerine özenme, Günümüzde popüler olan mesleği edinme, Daha fazla para kazanılan mesleği seçme, Toplum içinde saygınlığı olan meslekleri seçme.

22 MESLEK SEÇME DÖNEMİNDE GENÇLERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Öğretmenlerin uygun gördüğü meslekleri seçme, Ulaşılması kolay olan meslekleri seçme, İş bulması kolay olan meslekleri seçme, Üniversiteye girmeyi kolaylaştıran, düşük puanla yerleşilen meslekler, Mesleğin cazibesi, Sevildiği sanılan meslekler, Hayallerle geliştirilen idealdeki meslek.

23 BÜTÜN BU ANLATTIKLARIMIZ MESLEĞİMİZİ SEÇERKEN DİKKAT EDECEĞİMİZ NOKTALARDI

24 AMA UNUTMAMAMIZ GEREKEN EN ÖNEMLİ ŞEY...

25 İŞİNİ SEVEN ÖĞRETMENLER;
BAŞARILI ÖĞRENCİLER YETİŞTİRİR !

26 İŞİNİ SEVEN BİR DOKTOR;
HASTALARIYLA DAHA YAKINDAN İLGİLENİR VE ONLARI SAĞLIĞINA KAVUŞTURMAKTAN MUTLU OLUR.

27 İŞİNİ SEVMEYEN BİR MÜHENDİS
SAĞLAM YAPILAR YAPAMAZ

28 Kendilerine uygun meslek seçmiş olan kimseler ileride mutlu, verimli, üretken,
işini seven bireyler olurken, Yeteneklerine , ilgilerine ve kişisel özelliklerine uygun olmayan meslekler seçen bireyler, işinde verim düşüklüğü yaşayabilir, mesleğini değiştirmek isteyebilir sonuçta mutsuz ve verimsiz bireyler olurlar.

29 Büyüyünce Ne Olacak Sizce..?

30 NE OLSAM ACABA?

31 BALERİN

32 İTFAİYECİ

33 PROFESÖR

34 ROCK YILDIZI

35 SPORCU ROCK YILDIZI

36 TİYATROCU

37 AHÇI

38 SUMO GÜREŞÇİSİ ROCK YILDIZI

39 POLİTİKACI

40 !!! MUTLU BİR YAŞAM OLACAKTIR
Meslek seçimimizi tesadüflere bırakamayız. YAPACAĞIMIZ DOĞRU TERCİHLE KAZANACAĞIMIZ EN BÜYÜK ŞEY kendimiz için, MUTLU BİR YAŞAM OLACAKTIR

41 YANİ; MUTLU BİR YAŞAM OLACAKTIR KAZANACAĞINIZ EN BÜYÜK ŞEY
ÇALIŞARAK GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN GÖSTERECEĞİNİZ PERFORMANS YAPACAĞINIZ DOĞRU TERCİHLE BİRLEŞTİĞİNDE KAZANACAĞINIZ EN BÜYÜK ŞEY MUTLU BİR YAŞAM OLACAKTIR

42 KAYNAKÇA AKBIYIK, Y. (2006). Mesleğe Yöneltme Semineri.
BAKIR, F. (2006). Mesleğe Yöneltme Semineri. YEŞİLYAPRAK, B. (2004). Mesleki Rehberlik. Ankara İl Milli Eğitim Mesleki Gelişim Sunusu.


"Hatice ÇETİNKAYA Cemil Özgür İ.Ö.O." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları