Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
COĞRAFYA . HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN

2 COĞRAFYA NEDİR? Yeryüzünde oluşan doğal ve insana ilişkin olayların oluş nedenlerini dağılışlarını ve aralarındaki ilişkileri kendine özgü ilkelerle araştırıp açıklayan bilimdir.

3 Coğrafi özellikler Dağlar, ovalar, nehirler, göller, denizler gibi özellikler bir bölgenin coğrafi özellikleridir. Ayrıca insanlar sayesinde oluşan unsurlar beşeri insan eli değmeden oluşan unsurlara fiziki unsurlar denir.

4 Coğrafyaya yardımcı bilim dalları
Astronomi: Uzay bilimi. Jeoloji : Yer kabuğunu inceleyen bilim. Jeofizik : Yerin iç yapısını inceleyen bilim. Matematik : Hesaplamalarla ilgili bilim. Kartografya : Harita bilimi. Klimatoloji : İklim bilimi. Meteoroloji : Hava bilimi. Hidroloji: Sular bilimi. Antropoloji: İnsan bilimi. Zooloji: Hayvan bilimi. Botanik : Bitki bilimi.

5 COĞRAFYANIN BÖLÜMLERİ
Coğrafyanın başlıca üç temel kısmı vardır:

6 Türkiye’nin coğrafi özellikleri
Türkiye büyük bir ülke olduğu için yüzey şekilleri, iklim bitki örtüsü,nüfus,yerleşme ve ekonomik faaliyetler açısından her yerinde farklılık gösterir.Bu özellikler göz önünde bulundurularak 1941 yılında İzmir’de Birinci Türk Coğrafya Kongresi ‘ nde yurdumuz yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır.

7 BÖLGELER YÜZEY BÜYÜKLÜĞÜNE GÖRE SIRALAMA: Doğu Anadolu Bölgesi %21
İç Anadolu Bölgesi %20 Karadeniz Bölgesi %18 Akdeniz Bölgesi %15 Ege Bölgesi %10 Marmara Bölgesi %8.5 Güney Doğu Anadolu Bölgesi %7.5

8 COĞRAFYA VE DÜNYAMIZ Gök cisimlerinin bir bölümünün bir araya gelerek oluşturduğu , merkezinde ısı ve ışık kaynağı bir yıldız varsa bu topluluğa sistem adı verilir. Bir çok gök cisminin oluşturduğu büyük topluluklara galaksi denir. Dünya Güneş sistemine bağlı bir gezegendir. Güneş sistemi Samanyolu Galaksisi içerisinde yer alır.

9 KAYNAKÇA SOSYAL BİLGİLER LGS KİTABI İNTERNET


"HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları