Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim."— Sunum transkripti:

1 Zamir: İsim olmadıkları halde isimle-rin yerlerine kullanılan sözcük ya da eklere denir.
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim. Onlardan eski bir araba almış. Bizim bahçede toplanalım. Bunlar senin mi? Ben onu Ordu’dan almış.

2 ZAMİRLERİ İKİ GRUBA AYRILIR
KELİME HALİNDEKİ ZAMİRLER EK HALİNDEKİ ZAMİRLER

3

4 A.Kelime Halindeki Zamirler:
1. Şahıs Zamirleri: Kişi adlarının yerlerine kullanılan sözcüklere denir. “Ben, sen, o, biz, siz, onlar” sözcükleri şahıs zamiri olarak kullanılır. Örnek: Biz bu konuyu çok iyi öğrenmiştik. Onun sözlerine bir anlam veremedim. Sizlere bu konu hakkında bilgi vereceğim. NOT: Şahıs zamirlerinin yerine kullanılabilen, ama esas olarak şahıs zamir-leriyle birlikte kullanılarak cümledeki anlamı pekiştiren “kendi” zamiri vardır. Bu zamire “dönüşlülük” zamiri denir. Bu soruyu kendim çözdüm. / Bu soruyu ben kendim çözdüm. Bunu kendisine sorun.

5 2. İşaret Zamirleri: Varlık isimlerinin yerini tutan, aynı zamanda varlığı işaret eden kelimelerdir. İşaret zamirleri “bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar” dır. Örnek: Bu, babamın kalemidir. Şu, satılan ilk tablodur. Bunları güneş görmeyen bir yere koyun. NOT: İşaret zamirleri ile şahıs zamirleri birbirine karıştırılmamalıdır. Şahıs zamirleri sadece insanlar için, işaret zamirleri ise insan dışındaki varlıklar için kullanılır. Onu çöpe atar mısın? / Onu, bu konuda uyarmıştım.

6 3. Belgisiz Zamirler: İsimlerin yerini belirsiz bir şekilde tutan sözcüklerdir. Bu zamirlere hangi isimlerin yerini tam olarak tuttukları belli olmadıkları için belgisiz zamirler denir. herkes, kimse, kimi, biri, birkaçı, çoğu, hepsi, hiçbiri, falan, şey... Sonunda hepimiz dışarı çıkmayı başardık. Herkesin olaylara bakışı farklı olabilir. Camları ben kırmadım, başkası kırmış olmalı. Onu her gün dışarı çıkarken görürdüm.

7 4. Soru Zamirleri: İsimlerin yerini soru yoluyla tutan sözcüklerdir
4. Soru Zamirleri: İsimlerin yerini soru yoluyla tutan sözcüklerdir. Soru zamirlerinin yanıtı mutlaka bir isim olmalıdır. Bunların bir kısmı şunlardır: kim, ne, hangisi, ne kadarı... Bu hediyeyi senden başka kime verebilirim? / ... Ahmet’e... Çarşıdan sana ne alayım? / Çarşıdan sana elma alayım.

8 Bana ne söyledin? / Sana türkü söyledim.
Bu geç vakitte nereden geliyorsun? / ...Ankara’dan . Bana kim borç verebilir? / Sana Ali borç verebilir.

9 B.Ek Halindeki Zamirler:
Bir sözcük olmadıkları halde ismin yerine geçen zamir anlamlı eklerdir. Bunlar da ilgi ve iyelik zamirleridir. 1. İlgi Zamiri: Belirtili isim tamlamalarında düşen tamlananın yerini tutan “-ki” ekine ilgi zamiri denir. Sokaktaki çocukları içeri aldım. / Sokaktakileri içeri aldım. Benim derslerim bu sene iyi, seninki nasıl?

10 2. İyelik Zamirleri: İyelik ekleri aynı zamanda iyelik zamiridir
2. İyelik Zamirleri: İyelik ekleri aynı zamanda iyelik zamiridir. İyelik zamirleri isimlere gelir. İyelik ekleri şunlardır: “-ım, -ın, -ı (sı), -ımız, -ınız,-ları” Örnek: Derslerim bu sene çok iyidir. Elbisen çok güzel. Kardeşi bu akşam bize gelecek. Annemiz yarın Ordu’ya gidecek. Eviniz nerededir? Yolları buraya düşer mi?


"Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları