Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“O tatile gidiyormuş.” Reported Statements talebe U32  

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“O tatile gidiyormuş.” Reported Statements talebe U32  "— Sunum transkripti:

1 “O tatile gidiyormuş.” Reported Statements talebe U32

2 1 Nasılsın? İyiyim, sağ ol. Dün ne yaptın?
Read and listen to the dialogue. Nasılsın? İyiyim, sağ ol. Dün ne yaptın? Dün ders çalıştım. Ümit ile buluştum. Bugün ne yapıyorsun? Bugün ödev yapıyorum. Akşam maça gidiyorum. Yarın ne yapacaksın? Yarın yüzmeye gideceğim. Daha sonra kitap okuyacağım.

3 2 Study with a partner. Report what they said.
Canan “Nasılsın,” diye sordu. Can “İyiyim,” dedi. Can “İyiyim,” diye cevap verdi.

4 3 Read about them and try to keep in mind. ADAM Merhaba. Benim adım Tamer. Benim soyadım Baran. Ben otuz beş yaşındayım. Ben bir öğretmenim. Ben evliyim. Benim bir kızım var. Bizim bir evimiz var. Ben İstanbul’da doğdum. Şu anda İstanbul’da yaşıyorum. Ben dil öğrenmeyi seviyorum. Bu yüzden ben İngilizce öğrenmek istiyorum. Ben gelecek yıl Trabzon’da çalışacağım. KADIN Merhaba. Benim adım Gül. Benim soyadım Çakmak. Ben yirmi dokuz yaşındayım. Ben bir hemşireyim. Ben evli değilim. Benim bir arabam var. Ama benim bir evim yok. Ben Bursa’da doğdum. Ama şu anda İzmir’de yaşıyorum. Ben bisiklete binmeyi çok seviyorum. Bu yüzden bir bisiklet almak istiyorum. Ben gelecek yıl başka bir şehirde yaşayacağım.

5 4 Study with a partner. Report what they said.
Adam “Ben evliyim,” dedi. Kadın “Ben evli değilim,” dedi.

6 5 Reporting: To report statements in Turkish, we use the suffix “(y) mış / miş / muş / müş”. Ali “Ben hastayım,” dedi. = Ali hastaymış. Ali “O evli değil,” dedi. = O evli değilmiş. Ali “Parkta bir köpek var,” dedi. = Parkta bir köpek varmış. Ali “Evde hiç ekmek yok,” dedi. = Evde hiç ekmek yokmuş. It is also used for “surprising” and “discovery”. Bu otel çok güzelmiş. Adam çok cimriymiş. Last vowel Suffix a / ı - (y) mış o / u - (y) muş e / i - (y) miş ö / ü - (y) müş

7 6 7 Reporting. Write the answers on a piece of paper.
“Çocuk okulda.” “Kız güzel.” “Tatlı iyi.” “Ev çok büyük.” “Öğrenci çok akıllı.” “Adam kör.” “Araba pahalı değil.” “Parkta bir araba var.” “Evde hiç yiyecek yok.” Çocuk okuldaymış. Kız güzelmiş. Tatlı iyiymiş. Ev çok büyükmüş. Öğrenci çok akıllıymış. Adam körmüş. Araba pahalı değilmiş. Parkta bir araba varmış. Evde hiç kimse yokmuş. 7 Click to check your answers.

8 8 Click to read the text. Ali bugün evde. Çünkü bugün okul yok. O şu anda bir film izliyor. Ama film çok sıkıcı. Ali’nin annesi babası evde değiller. Onlar işteler. Ali’nin bir ablası var. O henüz evli değil. Ama yakında evlenecek. Ali’nin ablası şu anda yemek yapıyor. Yemekte çorba, etli taze fasulye, salata ve pirinç pilavı var.

9 Çünkü bugün okul yokmuş.
8 Study with a partner. Report the paragraph. Ali bugün evdeymiş. Çünkü bugün okul yokmuş.

10 8 Reporting: To report statements in Turkish, we use the suffix “ (y) - mış / miş / muş / müş”. Ali “Ben tatil yapıyorum,” dedi. = Ali tatil yapıyormuş. Ali “Ben tatil yaptım,” dedi. = Ali tatil yapmış. Ali “Ben tatil yapacağım,” dedi. = Ali tatil yapacakmış. Last vowel Suffix a / ı - mış o / u - muş e / i - miş ö / ü - müş Personal suffixes Ben yapmışım. Sen yapmışsın. O yapmış. Biz yapmışız. Siz yapmışsınız. Onlar yapmışlar.

11 9 10 Reporting. Write the answers on a piece of paper.
“O yemek yiyor.” “O çay içiyor.” “O dergi okuyor.” “O yemek yedi.” “O çay içti.” “O dergi okudu.” “O yemek yiyecek.” “O çay içecek.” “O dergi okuyacak.” O yemek yiyormuş. O çay içiyormuş. O dergi okuyormuş. O yemek yemiş. O çay içmiş. O dergi okumuş. O yemek yiyecekmiş. O çay içecekmiş. O dergi okuyacakmış. 10 Click to check your answers.

12 11 Study with a partner. Ask and answer, then report.
Sen dün ne yaptın? Ben dün … yaptım. Sen bugün ne yapıyorsun? Ben bugün … yapıyorum. Sen yarın ne yapacaksın? Ben yarın … yapacağım. O dün … yapmış. O bugün … yapıyormuş. O yarın yapacakmış.

13 “Yaz Okulu ” dersleri bitti.
Tebrikler! “Yaz Okulu ” dersleri bitti. İyi Tatiller !


"“O tatile gidiyormuş.” Reported Statements talebe U32  " indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları