Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı."— Sunum transkripti:

1 Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı

2 Fen ve Teknoloji Performans Ödevi
Konu : Damar Çeşitleri 

3 Damarlar Konusuna Giriş :
Damarlar dolaşım sisteminin organlarındandır. Görevi kanı vücudun farklı bölümlerine taşımak olan kan damarlarının farklı türleri vardır. Temel kan damarı tipleri atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlardır. Biz size bu damar çeşitlerini anlatacağız…

4 Atardamar Toplardamar
Atardamar veya diğer adıyla arter, kalpten vücuda kan taşıyan damarlardandır. Venler veya toplardamarlar kanı kalbe taşıyan kan damarlarıdır. Damarlar uçuca eklenebilirse yaklaşık olarak km’dir.

5 Kılcal damar Kılcal damar veya kapiler vücuttaki en küçük kan damarlarına verilen isimdir. Büyüklükleri yaklaşık 5-10 μm'dir. Ortalama bir insan vücudundaki kılcal damarların toplam uzunluğu yaklaşık km'dir.

6 Damarların kalpteki yeri

7 Eğlenelim Acaba sodyum yerine tuz mu atsaydık?
Bence değişir çünkü tuzda klor var. Acaba sodyum yerine tuz mu atsaydık? Olum ne değişecekti ki ?

8

9 Evrim Geçirince Kelebeğin Hali

10 SORULAR Dolaşım sistemimizi oluşturan yapılar nelerdir?
Cevap : Kalp, Kan ve damarlarımızdır. Kan vücudumuzda hangi yapılar ile taşınır? Cevap : Kan vücudumuzda damarlar içerisinde taşınır. Vücudumuzda kaç çeşit kan dolaşımı vardır? Cevap : İki çeşit. Büyük kan dolaşımı ve küçük kan dolaşımı olmak üzere. Küçük dolaşımda kan sırasıyla hangi yolları izler? Cevap : Kalbin sağ karıncığı-akciğer atardamarı-akciğer-kalbin sol kulakçığı Küçük dolaşımın sonucunda ne olur? Cevap : Oksijence fakir kan yani kirli kan akciğerde temizlenir.

11 SORULARA DEVAM … Vücudumuzda kaç çeşit damar vardır?
Cevap : Üç çeşit damar vardır. Atardamarlar, toplardamarlar ve kılcal damarlar olmak üzere. Atardamarların yapısı nasıldır? Cevap : Kanı kalpten vücudumuzun farklı bölgelerine taşıyan damarlardır. Akciğer atardamarı hariç diğer atardamarlar oksijence zengin yani temiz kan taşır. Toplardamarların yapısı nasıldır? Cevap : Kanı kalbe getiren damarlardır. Akciğer toplardamarı hariç diğer toplardamarlar oksijence fakir yani kirli kan taşır. Kılcal damarların yapısı nasıldır? Cevap : Atardamar ve toplardamarları birleştiren ince kan damarlarıdır. Kanı hücrelere götüren ve madde alış verişini sağlayan dama

12 Bizi izlediğiniz için teşekkürler
Hazırlayanlar Duygu YILMAZ İrem ŞENGÜN Öğretmen Ergül KARAKAYA

13 SON


"Atatürk ortaokulu 6/b sınıfı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları