Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK"— Sunum transkripti:

1 Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK
MADDENİN HALLERİ Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK

2 Biz bu yılki derslerimizde sadece maddenin üç halini göreceğiz.
Her maddenin yapısı gözle görülemeyecek kadar küçük taneciklerden oluşmuştur. Madde sahip olduğu sıcaklık derecesine göre dört halde bulunur.Bunlar; katı, sıvı, gaz ve plazma halidir. Biz bu yılki derslerimizde sadece maddenin üç halini göreceğiz.

3

4 MADDENİN KATI HALİ Maddenin biçiminin belirli olduğu haldir.Taş, buz, silgi, kalem vb. maddeler katı haldedir. Katı maddelerin biçimi ve hacmi, bulunduğu kabın biçimine göre değişmez. Katı maddeler yeterince ısıtılırsa erir ve sıvı hale geçerler.

5 UYARI Kum, un, tozşeker, pirinç gibi küçük tanecikli katı maddeler bulunduğu kabın biçimini alırlar.

6 MADDENİN SIVI HALİ Maddenin akışkan olduğu ve konulduğu kabın biçimini aldığı halidir. Su, ayran, kola, benzin, kolonya gibi maddeler oda koşullarında sıvı halde bulunur. Sıvı maddelerin hacmi, bulundukları kabın hacmine göre değişmez. Sıvı maddeler yeterince ısı alırsa buharlaşır ve gaz haline geçerler.

7 SIVI MADDELER BULUNDUĞU KABIN BİÇİMİNİ ALIRLAR.

8 MADDENİN GAZ HALİ Gaz halindeki maddelerin tanecikleri birbirinden bağımsız hareket eder. Bu nedenle gaz maddeler: Bulundukları kabı tümüyle doldururlar. Bulundukları kabın biçimini alırlar. Kabın her yanına basınç yaparlar. Gaz tanecikleri bağımsız olarak her yöne hareket ederler.

9 KATI MADDELERİ OLUŞTURAN TANECİKLER ARASINDAKİ BOŞLUK YOK DENECEK KADAR AZDIR.
GAZ MADDELERİN TANECİKLERİ BİRBİRİNDEN ÇOK UZAKTA BULUNURLAR.

10 MADDENİN PLAZMA HALİ Plazma , maddenin 4. hali olarak kabul edilmektedir.Plazma halindeki maddeler, gazlarla elektrik yüklü taneciklerin karışımından oluşmaktadır. Yıldızlardaki maddelerin plazma halinde olduğu varsayılmaktadır.


"Gazipaşa İ.Ö.O Sınıf öğr. Ekrem AKİPEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları