Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ELEKTRONİK DEMOKRASİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ELEKTRONİK DEMOKRASİ."— Sunum transkripti:

1 ELEKTRONİK DEMOKRASİ

2 Yönetmesine olanak tanıyan yönetim şeklidir.
DEMOKRASİ NEDİR? Yönetmesine olanak tanıyan yönetim şeklidir. İdeal bir demokratik, halkın isteklerini tam olarak karşılayan bir yönetim vardır. Bu yönetim halkın tercihleri doğrultusunda oluşur ve halkın tercihlerine göre etkinlikte bulunur.

3 Katılım ve İşlevsel demokrasi
DEMOKRASİNİN TEMEL KAVRAMLARI Özgürlük Eşitlik Halk Egemenliği Çatışma ve Uzlaşma Katılım ve İşlevsel demokrasi

4 DEMOKRASİNİN İŞLEVLERİ
Açık ve Sorumlu Hükümet Medeni ve Siyasi Haklar Demokratik veya ''Sivil'' Toplum Özgür ve Adil Seçim

5 DEMOKRASİ VE İNTERNET İLİŞKİSİ
‘’Demokrasi‘’ kavramı teknolojik gelişmelerin kavram üzerindeki etkisi nedeniyle yeniden tanımlanmalıdır.

6 Bilişim teknolojilerinin kamuoyu yoklaması,online referandum tele-konferans, dijital şehirler ve tartışma grupları gibi imkanların sunulma temsili demokrasinin meşruiyetini tartışılır hale getirmiştir.1990'ın elektronik sıçraması demokrasi mekanizmasının mevcut aşamada durumda kalamayacağını ortaya koymuştur.demokrasinin uygulamada karşılaştığı darboğazlara ve tıkanmalara karşı internetin etkin bir araç olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur.

7 Demokratik yönetiminin tarihsel yolculuğunu inceleyen ''HAGEN'' , elektronik demokrasinin üç farklı sekline işaret ediyor... TELE-DEMOKRASİ SİBER-DEMOKRASİ ELEKTRONİK DEMOKRATİKLEŞME

8 TELE-DEMOKRASİ: Kablolu televizyonun yaygınlaşmasıyla başladığı
'li yıllardaki tartışmalarının kaynağında bu kavram vardır.1990'ların başında ABD Başkan adayı Ross Perrot'un popülist kampanya platformunun bir parçası olarak televizyon üzerinden elektronik kent toplantılarını yapması, tele-demokrasi kavramını medyanın, politikacıların ve sosyal bilimcilerin gündemine yerleşmiştir. SİBER DEMOKRASİ: Sanal uzamda oluşacak (gerçek hayata da taşınacak) cemaatler aracılığıyla bu alanın demokratik bir kurgusunu ifade eder. İletişimsel ve siyasal yapılardan oluşan siber-demokrasinin hem liberal hem muhafazakar yanları onun baş düşmanının merkeziyetçilik olduğu konusunda hem fikirlerdir. ELEKTRONİK DEMOKRATİKLEŞME: Doğrudan demokrasi modelini kurmayı değil, temsil demokrasiyi güçlendirmeyi ifade eder.bilgisayar destekli iletişim aracılığıyla yurttaş katılımı ve demokrasinin yaygınlaştırılması potansiyelini taşır.

9 E- DEMOKRASİ

10 E-Demokrasi kavramı daha çok siyasal sürecin işleyişiyle ilgili
faaliyetleri kapsar.Yerel,ulusal yada uluslar arası düzeyde siyasal sürece katılan demokratik aktörlerce (siyasi partiler,vatandaşlar, seçilmiş makamlar gibi) bilgi ve iletişim teknolojilerinin ve stratejilerinin kullanılmasıdır.

11 E-DEMOKRASİNİN HEDEFLERİ
Vatandaşlara siyasi prosedür, hizmetler,elde edebilir seçenekler hakkında bilgi, haber ve malumat ulaştırabilmek. Vatandaşı bu sistem ile aşağıdaki unsurlarla,aktif hale getirip sisteme katmaktır. * Vatandaşları bilgilendirmek * Vatandaşları temsil etmek * Vatandaşı oy vermeye teşvik etmek * Vatandaşa danışmak * Vatandaşı geliştirmek

12 E-DEMOKRASİNİN UYGULAMA ALANLARI
Internet üzerinden yürütülen siyasal kampanyalar ve siyasal parti faaliyetleri. Internet ortamında yürütülen lobicilik faaliyetleri. Hükümet kuruluşlarının ve özelliklede temsili kurumların e-devlet uygulamaları. Kitle iletişim araçlarının internet siteleri ve özel sektörün desteklediği bedava imkanlarının sağladığı tartışma ortamları. Internet tabanlı örgütlenen sivil toplum örgütlerinin faaliyetleri.

13 TÜRKİYE'DEKİ E-DEMOKRASİ DENEYİMLERİ
Türkiye'de arı grubu hareketi Yalova Belediyesi'nde e-demokrasi uygulaması E-ses Anavatan Partisi

14 BUSE İŞÇİ BAHAR D. ÖNTAŞ NAZLI TEKTAKALAR TEŞEKKÜRLER

15

16


"ELEKTRONİK DEMOKRASİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları