Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK 20120905039
ELEKTRİK İLETİMİ HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK

2 Elektrik Nedir?  Serbest ortamda bulunan özgür elektronların çekim alanı yaratılarak bir noktaya doğru toplanması sonucunda oluşan enerji biçimidir.

3 Elektrikli aletlerin çalışabilmesi için öncelikle elektrik enerjisi kaynağı gerekmektedir.

4 Elektrik enerjisi,akü, batarya ya da pil ile üretilebilir.

5 Elektriğin Yolculuğu Günlük hayatta, çoğunlukla şehir cereyanı kaynak olarak kullanılır. Şehir cereyanının üretildiği tesislere, elektrik santrali denilir.

6 Elektrik iletimi Elektriğin geçişine izin veren maddelere, iletken maddeler denir. Elektriğin geçişine izin vermeyen maddelere, yalıtkan maddeler denir.

7

8 Hiç dikkat ettik mi? Evlerimizdeki kabloların dış yüzeyi neden kaplıdır?

9 Kabloların iç kısmı genellikle bakır gibi iletken maddelerden yapılır
Kabloların iç kısmı genellikle bakır gibi iletken maddelerden yapılır. Dış kısmı ise elektriğin tehlikesinden korunmak için plastik vb. yalıtkan malzemelerle kaplanır. Kablolar ileteceği enerji miktarına ve kullanılacağı yere göre farklı iletken ve yalıtkan maddelerden yapılır

10 Televizyon, cep telefonu, ütü, fırın gibi elektrikli araçların dış kısımları çoğunlukla plastikten yapılır. Duy, priz de yalıtkan maddelerden yapılır. Yalıtkan olarak en çok porselen, plastik,bakalit ve kauçuk gibi maddeler kullanılır.

11 Elektrikli aletlerin fişlerinde plastikten yapılmış bir bölüm ile metal uçlar bulunur. Fişi prize takarken yalıtkan olan bölümden tutulur

12 Ampül parlakliği- iletkenlik ,direnç ilişkisi
Maddelerin elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdikleri zorluğa direnç denir. Direncin birimi Ohm’dur (om) ve “Ω” ile gösterilir.

13

14

15 Uzun tel, kısa tele göre daha büyük dirence sahiptir
Uzun tel, kısa tele göre daha büyük dirence sahiptir. İletkenin direnci, uzunlukla doğru orantılıdır. Kesit alanı küçük telin, direnci büyüktür. İletkenin direnci, kesit alanı ile ters orantılıdır.

16

17 Basit Elektrik Devresi
AMPUL DUY ANAHTAR PİL

18 EĞLENELİM ÖĞRENELİM

19 SINAYALIM I. Devrede daha ince tel kullanılmalı
II. Devrede kullanılan iletkenin boyunu kısaltılmalı III. Devrede daha düşük dirençli bir tel kullanılmalı Basit bir elektrik devresinde, ampulün parlaklığını azaltmak için diğer değişkenler sabit olmak koşulu ile yukarıdakilerden hangisi yapılabilir? A) Yalnız I B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III

20 ÇÖZÜM :


"HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları