Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER"— Sunum transkripti:

1 BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER

2 BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER 1 ) Cümle başlarında 2 ) Şiirde dize başlarında 3 ) Özel adların yazımında 4 ) Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adlarında 5 ) Tabela, levha yazılarında 6 ) Başlıklarda 7 ) Açıklayıcı yazılarda

3 1) Cümleler büyük harfle başlar.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler 1) Cümleler büyük harfle başlar. Örnekler Dersimizi dikkatle dinleyelim. Yazarak çalışmak daha kalıcı öğrenme sağlar.

4 İki çizgi arasındaki açıklama cümleleri büyük harfle başlamaz.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler İki çizgi arasındaki açıklama cümleleri büyük harfle başlamaz. Örnekler Ankara’ya -en sevdiğim şehirdir- gitmek isterim. Geçenlerde -birkaç gün önceydi- onu sokakta gördüm.

5 İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler İki noktadan sonra gelen cümleler büyük harfle başlar. Örnek: Menfaat sandalyeye benzer: Başında taşırsan seni küçültür, ayağının altına alırsan yükseltir. (Cenap Şahabettin)

6 TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
İki noktadan sonra cümle ve özel ad niteliğinde olmayan örnekler sıralandığında bunlar büyük harfle başlamaz. Örnek: Bu eskiliği siz de çok evde görmüşsünüzdür: duvarlarda çiviler, çivi yerleri, lekeler... (Memduh Şevket Esendal)

7 2) Dizeler büyük harfle başlar.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler 2) Dizeler büyük harfle başlar. Örnek: Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır, parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak.

8 3) Özel adlar büyük harfle başlar.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler 3) Özel adlar büyük harfle başlar. Örnekler Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti Ankara Türkçe İslamiyet

9 İstanbul 29 Mayıs 1453 Salı günü fethedildi.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler 4) Belirli bir tarih bildiren ay ve gün adları büyük harfle başlar. Örnekler İstanbul 29 Mayıs 1453 Salı günü fethedildi. Törenimiz 23 Nisan 2015 Perşembe günü olacak.

10 Belirli bir tarih bildirmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Belirli bir tarih bildirmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar. Örnekler Okullar eylülün ikinci haftası açılır. Müzeye salı günü gideceğiz.

11 TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
5) Tabela ve levhalarda geçen sözcükler büyük harfle başlar. Örnekler

12 TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
5) Tabela ve levhalarda geçen sözcükler büyük harfle başlar. Örnekler

13 Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler 6) Kitap, bildiri, makale gibi eserlerde; ana başlıktaki kelimelerin tamamı, alt başlıktaki kelimelerin ise yalnızca ilk harfleri büyük olarak yazılır. YAZIM KURALLARI Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Örnekler

14 Satış Dağılımı Eyfel Kulesi
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler 7) Kitap, dergi vb.nde bulunan resim, çizelge, tablo vb.nin altında yer alan açıklayıcı yazılar büyük harfle başlar. Örnekler Satış Dağılımı Eyfel Kulesi

15 Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler

16 Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.
TÜRKÇE / Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler Sevgili Öğrenciler, Ayrıntılı bilgi için TDK’nın yazım kılavuzuna başvurabilirsiniz.


"BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları