Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Jacques Hadamard: ( ) Analizin babalarından ünlü matematikçi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Jacques Hadamard: ( ) Analizin babalarından ünlü matematikçi"— Sunum transkripti:

1

2 Jacques Hadamard: (1865-1963) Analizin babalarından ünlü matematikçi
Jacques Hadamard: ( ) Analizin babalarından ünlü matematikçi. 1865’deVersailles’da yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen Hadamard, 98 yıllık ömründe matematiğe gerçekten olağan üstü katkılarda bulunmuş, hareketli bir yaşam sürmüş bir kişi. Matematiğin dışında pek çok şeyle ilgilenmiş.

3 Ulaşımını atlar, develer ve buharlı makinelerle yapıldığı dönemde dünyanın pek çok yerini dolaşmış, daha 30 yaşında iken dünyaca tanınmış bir bilim adamı olarak adını tarihe geçirmiştir.

4 Tam bir doğa aşığı olarak, bitkilere olan aşırı ilgisi kendisini iyi bir bitki koleksiyon’cusu yapmış, dağcılığa olan ilgisi ileri yaşlara kadar sürmüştür. İyi keman çalması olağan üstü bir dil yeteneğinin yanı sıra  dalgınlığı ve espirili cevaplarıyla da zihinlere kazınmıştır.

5 Hadamard olağanüstü hafızaya sahiptir
Hadamard olağanüstü hafızaya sahiptir. Üstün dil yeteneği dillere destandır. 6-7 dili rahat konuşuyor. Ama İspanyolca bilmiyor. 1919’da bir dizi seminer vermeye gittiği Madrit’te son seminerini İspanyolca vermiştir.

6 Yazmış olduğu bir kitabın provalarını yapıp basımevine verdikten bir süre sonra geri dönmüş ve yayıncıya “Kitabın 169. sayfasındaki 3. satırında ki  bir yeri atladım, orayı düzeltebilir miyim?” demiştir.

7 En büyük tutkularından birisi de eğreltiotu koleksiyonu yapmaktır
En büyük tutkularından birisi de eğreltiotu koleksiyonu yapmaktır. Moskova’da bulunduğu bir dönemde A.N.Kolmogorov ve P.S.Alexandrov adlı iki ünlü matematikçi ile beraber toplantı öncesi Moskova yakınlarındaki Klyazma nehirde bir sandal gezintisi sırasında birden kıyıda uzun yıllardır  aradığı eğreltiotunu görür. . Bunu kolleksiyonuna katmak istemektedir

8 Hemen kayığın burun kısmına çıkar ve kayığın kıyıya yanaşmasını beklemeden kıyıya doğru uzanır ve eğreltiotunu koparmaya çalışır ve doğal olarak kendini suyun içinde bulur. Aradığını bulmuş çocukların neşesiyle sudan çıkar. Elinde bir tane eğreltiotu ve sırılsıklam. Biraz sonra toplantıya katılmak zorundadır. Otele gidip üstünü değiştirme zamanı yoktur. .

9 Alexandrov’un evi yakın, oraya gidiyorlar
Alexandrov’un evi yakın, oraya gidiyorlar. Alekssandrov’un elbiselerini ödünç alıyor. Ancak Hadamard  oldukça uzun boyludur. Ama Alekssandrov da tam bir boy fukarası. Elbisenin  Hadamard’ın üzerindeki görüntüsünü düşüne bilirsiniz? Ceket kısacık , pantolon bermuda! . Toplantıya gider.  Herkes “Aman Hocam , bu ne hal” der. O kendisi ile barışık. “Ne yani Profesör olduksa macera yaşamak bizim hakkımız değil mi?

10 Uğraş alanları arasında coğrafya , tarih,felsefe, psikoloji, botanik, kimya var ve hepsinin başında tabii matematik var. Bütün bunlarda olağan üstü dikkat, zeka ve başarıya sahip olan bu kişi ne yazık ki  gündelik hayatta  başarılı görmemiz mümkün değil.

11 Hayatta bir kere olsun kravatını bağlamayı becerememiştir
Hayatta bir kere olsun kravatını bağlamayı becerememiştir. O işi her sabah eşi yapmıştır. Birgün Painleve,  Saint Michel bulvarında Hadamard’la karşılaşır ve “Herhalde eşiniz tatile çıktı” der.  Hadamard şaşırır ve sorar  “Nereden anladın?”   “Çünkü” der, Painleve “Kravatınız sağ kulağınızın arkasından sallanıyor.”

12

13 HAZIRLAYAN: MURAT ŞAHİN


"Jacques Hadamard: ( ) Analizin babalarından ünlü matematikçi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları