Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - III

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - III"— Sunum transkripti:

1 Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - III
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - III Konya, 2012

2 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
DENETİM MASASI Konya, 2012

3 DENETİM MASASI Denetim Masası Nedir?
Denetim masası bilgisayarın hemen hemen bütün ayarlarının ve kontrollerinin yapıldığı araçları içeren bir penceredir. Windows iletim sistemine ait herhangi bir ayarı gerçekleştirmenin yolu Denetim Masası üzerinden yapılır. Örneğin bir fare ayarının değiştirilmesi, Türkçe F klavyenin sistemimizde kullanılabilir hale getirilmesi v.b. pek çok ayarlama için Denetim Masası kullanılır. Pencere içerisinde yer alan araçlara başka yollardan da ulaşılabilir. Denetim Masası penceresini açmak için: Başlat Menüsü→Denetim Masası yolu izlenir.

4 Denetim Masası Görüntüleme Ölçütü
DENETİM MASASI Denetim Masası Görüntüleme Ölçütü Denetim masasının iki görünümü vardır. Simgeler ve Kategori görünümüdür. Bu görüntü bilgisayara yüklü ek programlar ve donanımlara göre değişiklik gösterebilir. Kategori Görünüm Simgeler Halinde Görünüm

5 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Ağ ve Paylaşım Merkezi Bu seçenek yardımıyla bilgisayarımızda yer alan ağ kartlarını görebilir ve ağ ayarlarını yapabiliriz. Karşımıza gelen ekranda örnek bilgisayarda yüklü ağ kartları listelenmektedir. Herhangi bir ağ kartı ile ilgili işlem yapmak için o kart simgesi üzerinde sağ tıklanır ve açılan menüden bağlantıyı Devre Dışı Bırakmak, Bağlan/Bağlantıyı kes, Bağlantı Durumu veya Özelliklerden Bağlantı ayarlarına ulaşılabilir.

6 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Aygıt Yöneticisi Denetim Masası altında bulunan bu seçenek bize Windows işletim sistemi üzerinde bulunan aygıtları liste halinde gösterir. Detaylarını görmek istediğiniz aygıt hangi kategori altında ise, o kategorinin sol yanında bulunan ok işaretine tıklayarak alt başlıklara ulaşabilirsiniz. Aygıt Yöneticisi'ni kullanarak bilgisayarınızda hangi aygıtların yüklü olduğu belirleyebilir, aygıtlarınız için sürücü yazılımını güncelleştirebilir, yazılımın gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını denetleyebilir ve donanım ayarlarını değiştirebilirsiniz.

7 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Aygıtlar ve Yazıcılar Windows 7 ile beraber gelen “Aygıtlar ve Yazıcılar” menüsü, sisteminizdeki tüm cihazları yönetmeniz için kullanılabilecek bir kısayol özelliği sunuyor. Sistemimize bağlı bulunan aygıtın bir ayar menüsü varsa, çift tıkladığınızda doğrunda bu cihazın ayar menüsüne ulaşmaktasınız. “Aygıtlar ve Yazıcılar” menüsü sayesinde, her donanıma ayrıca ulaşıp ayar yapmak zorunda kalmıyorsunuz.

8 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Bölge ve Dil Seçenekleri Biçimler menüsü altında konum ve dil ayarlarını, tarih ve saat biçimlerini ayarlayabilirsiniz. Konum menüsünden geçerli konumunuzu belirleyebilirsiniz. Klavyeler ve Diller menüsü altında ise sisteminizde yüklü olan klavye seçeneklerini görebilir ve ekle seçeneği ile yeni klavye (Örneğin F Klavye) ayarlarını ekleyebilirsiniz.

9 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Erişim Kolaylığı Merkezi Windows, bilgisayarın daha kolay ve rahat kullanılmasını sağlayabilecek birçok program ve ayar sunar. Başka erişilebilirlik özelliklerine gerek duyarsanız, ek yardımcı teknoloji ürünleri bilgisayarınıza eklenebilir. Bilgisayarı ekransız kullanma: Windows, ekran üzerinde görünen metni sesli olarak okuyan Ekran Okuyucusu adında temel bir ekran okuma programı ile birlikte gelir.Windows ayrıca, videolar için sesli açıklamalar sağlamaya ve iletişim kutularının nasıl göründüğünü denetlemeye yönelik ayarlara sahiptir.

10 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Erişim Kolaylığı Merkezi Bilgisayarı kolayca görülebilir hale getirme: Ekrandaki bilgilerin kolayca görülebilir hale getirilmesine yardımcı olan birçok ayar mevcuttur. Örneğin, ekran büyütülebilir, ekranın görülmesini ve okunmasını kolaylaştırmak için renkler ayarlanabilir ve gereksiz animasyon ve arka plan görüntüleri kaldırılabilir. Bilgisayarı fare veya klavye olmadan kullanma: Windows, yazmak için kullanabileceğiniz bir ekran klavyesi içerir. Bilgisayarınızı sesli komutlarla denetlemek ve programlara metin dikte etmek için Konuşma Tanımayı da kullanabilirsiniz.

11 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Erişim Kolaylığı Merkezi Fare kullanımını kolaylaştırma Fare işaretçisinin boyutunu ve rengini değiştirebilir, fareyi denetlemek için klavyeyi kullanabilirsiniz. Sesler için metin ve görsel alternatifler kullanma: Sistem seslerini görsel uyarılarla değiştirebilir ve mültimedya programlarındaki diyalogların metin altyazılarını görüntüleyebilirsiniz. Okuma ve yazma görevlerine odaklanmayı kolaylaştırma: Birçok ayar, okuma ve yazmaya odaklanmayı kolaylaştırabilir. Ekran Okuyucusu'nun ekrandaki bilgileri okumasını sağlayabilir, klavyenin belirli tuş vuruşlarına nasıl tepki vereceğini ayarlayabilir ve belirli görsel öğelerin görüntülenip görüntülenmeyeceğini denetleyebilirsiniz.

12 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Erişim Kolaylığı Merkezi – Yardımcı Teknolojiler Büyüteç: Büyüteç, bilgisayar ekranının bir bölümünü büyüterek okunmasını kolaylaştıran bir programdır. Ekran Okuyucusu: Ekran Okuyucusu, ekrandaki metni yüksek sesle okuyan bir programdır. Ekran Klavyesi: Ekran Klavyesi, ekrandaki bir klavyeyle etkileşim kurmak için farenizi veya başka bir aygıtı kullanmanıza olanak sağlayan bir programdır. Yüksek Karşıtlık: bilgisayar ekranınızdaki bazı metin ve görüntülerin renk karşıtlığını artırarak, bu öğeleri daha farklı kılan ve tanımlanmalarını kolaylaştıran bir özelliktir.

13 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Fare Düğmeler: Eğer fare işaretçisinin çift tıklama hızını veya sağ-sol tuş yapılandırmasını buradan değiştirebilirsiniz. İşaretçiler: Fare işaretçisini özelleştirebilirsiniz. İşaretçi Seçenekleri: Fare işaretçisinin hız, tıklama ve görünürlük ayarlarını yapabilirsiniz. Tekerlek: Fare tekerleğinin bir tur döndürülmesiyle yatay ve dikey olarak kaç karakter kaydırma yapacağını belirleyebilirsiniz. Donanım: Sisteme bağlı fare özelliğindeki aygıtlar hakkında bilgiler bulunur.

14 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü Özellikleri Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü seçeneklerinde bilgisayarın görünümünü ve başlat menüsünde yer alan programların kaldırılması veya yeniden konulmasına ilişkin ayarlar yapılabilir. Görev Çubuğu: Bu pencerede görev çubuğu görünümünü, masa üstünde görev çubuğunun konumunu, görünüp görünmeyeceği gibi ayarlar yapılır. Başlat Menüsü: Bağlantıların, simgelerin ve menülerin Başlat menüsündeki görünümlerini ve davranışlarını özelleştirmek için ve güç düğmesinin eylemi (kapat, uyku…) ayarlamak için kullanılır. Araç Çubukları: görev çubuğunda hangi araç çubuklarının görüneceği belirlenir.

15 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Görüntü Ayarları Görüntü ayarlarını değiştir seçeneği ekran görünümünü ve ekran kartı ile ilgili ayarlara ulaşabileceğimiz menüleri içerir. Soldaki menülerden: Çözünürlüğü ayarla seçeneği ile ekran çözünürlüğünü, Parlaklığı ayarla seçeneği ile parlaklığı, Rengi ayarla seçeneği ile ekran renk ayarı, Projektöre bağlan seçeneği ile projektör ayarı ve Özel metin boyutunu ayarla seçeneği ile de ekranda görünen yazıların ayarları yapılır.

16 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
İnternet Özellikleri İnternet seçenekleri İnternet Explorer tarayıcısının kullanımındaki ayarları yapmamızı sağlar . Genel sekmesinde giriş sayfasının ayarlarını yapabiliriz. İstediğimiz web sayfasını İnternet Explorer açılış sayfası yapabiliriz. Göz atma geçmişinde sil seçeneğinden gerekli olmayan ve geçici internet dosyalarını temizleyebiliriz.(Bu seçenekten daha önce ziyaret edilmiş web adreslerini, girilen kullanıcı adı vb bilgileri silebilirsiniz ) Bu temizleme bilgisayarımızda biriken gereksiz dosyaları sileceğinden sabit diskte yer kazanımı sağlar.

17 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
İşlem Merkezi İşlem Merkezi, Windows'un düzgün çalışmasını sağlamanıza yardımcı olan uyarıları görüntüleyebileceğiniz ve eylemleri gerçekleştirebileceğiniz merkezi bir konumdur. İşlem Merkezi, Windows Hata Bildirimi ve Windows Defender ve Kullanıcı Hesabı Denetimi dahil olmak üzere Temel Windows bakım ve güvenlik özelliklerinden gelen uyarıları tek bir yerde toplar. Windows dikkatinizi çekmek istediğinde, İşlem Merkezi simgesi görev çubuğunda bildirimler yayınlar.

18 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Kişileştirme Bu pencere altında bilgisayarınıza kişisel ayarlar yapılır. Buradan bilgisayarın masaüstü simgeleri, fare işaretçileri ve kullanıcı hesap resimleri değiştirilebilir. Ayrıca önceden tanımlanmış temalardan seçim yaparak ya da yeni resimlerden temalar oluşturarak istediğiniz temayı seçebilirsiniz. Windows işletim sistemi pencere rengi, ses ayarları ve ekran koruyucu ayarları da yine buradan yapılabilir.

19 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Klasör Seçenekleri Bu ayar seçeneği ile Windows Gezgini ve Bilgisayarım pencerelerine ait ayarlamalar yapılabilir. Klasör seçenekleri altında gelen Genel penceresi altında açılacak yeni pencerelerin aynı pencere içinde veya yeni bir pencerede açma, bir öğenin tek/çift tıkla açma gibi ayarların yapıldığı yerdir. Ekran görüntüsünde de gösterildiği üzere gerekli ayarların yapıldıktan sonra pencerenin sırasıyla Uygula ve Tamam düğmeleri kullanılarak kapatılması gerekir.

20 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Klasör Seçenekleri Klasör seçenekleri altında Görünüm sekmesi kullanılarak yapılan çok sık ayarlardan bazıları şunlardır: Gizli dosyaların gösterilmesi veya gizlenmesi, Korunan işletim sistemi (yani sistem dosyalarının) gösterilmesi veya gizlenmesi, Bilinen dosya türleri için uzantıların gösterilmesi veya gizlenmesi. Bu gibi ayarlardan herhangi birini yapmak için Klasör seçenekleri penceresinin Görünüm sekmesi kullanılır.

21 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Klasör Seçenekleri Ara seçeneği altında ise bilgisayarın bir arama yapıldığında neyi nasıl araması gerektiğinin, aramalara hangi dosya türlerinin ve öğelerin dahil olacağı, sistemin bu dosyayı nerede arayacağı gibi ayarlar yapılır.

22 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Klavye Klavye kullanılarak yapılan işlemlerde kürsör (imleç) için bazı ayarların yapılması gerekebilir. Örneğin klavye giriş hızının değiştirilmesi veya imleç yanıp sönme hızı ayarlanmak istenebilir. Bu gibi durumlar için Klavye seçenekleri kullanılır. Donanım seçeneği altında ise sisteme bağlı klavye ve özelliklerine ulaşılır.

23 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Kullanıcı Hesapları Kullanıcı hesapları bir bilgisayarı birden çok kişi kullanıyorsa herkesin kendi kişisel ayarlarını yapmasında ve şifre koymasında kullanılan ayarları içerir. Yani bir bilgisayarı birden fazla kişinin kendi bilgisayarıymış gibi kullanmasına imkan tanır. Bu pencereden yeni hesaplar eklenebilir ve bunlara şifre konulabilir. Bilgisayardaki yönetici bütün hesaplara ulaşabilir. Ancak diğer kullanıcılar izin verilen yerlere ve kendi özellikleriyle oluşturdukları ortamlara ulaşabilirler. Bütün bunların ayarlarını yönetici yapar ve kontrol eder.

24 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Kurtarma Denetim Masası'ndaki Kurtarma'da bilgisayarınızı ciddi bir hatadan kurtarmanıza yardımcı olabilecek bazı seçenekler vardır. Sistem Geri Yükleme e-posta, belgeler veya fotoğraflar gibi kişisel dosyalarınızı etkilemeden bilgisayarınızdaki sistem değişikliklerini geri almak için bir yoldur.. Sistem Geri Yükleme, bilgisayarınızda veya Windows programnda beklenmeyen değişikliklere neden olan bir program ya da sürücü yüklediyseniz ve bu program veya sürücü yüklemesinin kaldırılması ,sorunu çözmüyorsa en yararlı seçimdir.

25 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Kurtarma Sistem Geri Yükleme hata döndürürse farklı bir geri yükleme noktası kullanmayı deneyin. Hata almaya devam ediyorsanız Sistem Geri Yükleme'yi Sistem Kurtarma Seçenekleri menüsünden çalıştırmayı deneyin. Sistem Geri Yükleme'yi bu şekilde kullanmak için, bilgisayarınızı el ile yeniden başlatmanız ve Sistem Kurtarma Seçenekleri menüsünden Sistem Geri Yükleme'yi seçmeniz gerekir. Ancak, bu yöntemi kullandığınızda Sistem Geri Yükleme'yi geri alamazsınız. Windows ciddi hasar görmüşse veya başka bir nedenle kullanılamaz durumdaysa Kurtarma'da kullanabileceğiniz iki gelişmiş kurtarma yöntemi vardır. Birinci yöntem, yedekleme veya kurtarma görüntüsüyle Windows da aralarında olmak üzere bilgisayarınızdaki her şeyi değiştirir. İkinci yöntem Windows uygulamasını tamamen yeniden yükler. Bu yöntemlerin her ikisi de yüklediğiniz programları silebilir.

26 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Kurtarma Bu gelişmiş yöntemlerden birini seçerseniz, devam etmeden önce harici sabit sürücü gibi başka bir konuma kişisel dosyalarınızı yedekleme fırsatınız vardır. Kurtarma tamamlandıktan sonra, programlarınızı yeniden yüklemeniz ve kişisel dosyalarınızı yedekten geri yüklemeniz gerekir.

27 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Masaüstü Araçları Windows, bir bakışta bilgi sunan ve sık kullanılan araçlara kolay erişilmesini sağlayan araçlar adında mini programlar içerir. Örneğin, araçları kullanarak bir resim slayt gösterisi görüntüleyebilir veya sürekli güncelleştirilen haber başlıklarını izleyebilirsiniz. Windows 7 ile birlikte gelen araçlar arasında Takvim, Saat, Hava Durumu, Haber Başlıkları, Slayt Gösterisi ve Resimli Bulmaca yer alır.

28 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Programlar ve Özellikler Bilgisayara kurulu programları kaldırmak veya eklemek için kullanılan bir seçenektir. Bir programı bilgisayara eklemek için programın kurulum programı (setup, install veya yükle gibi isimlere sahip dosyaları) basitçe çalıştırıp kurulabilir. Bu nedenle program kurulumu yada eklenmesi için Program Ekle veya Kaldır seçeneği pek kullanılmaz. Ancak, yüklü bir programın sistemden kaldırılması gerektiğinde Program Ekle veya Kaldır seçeneği çoğunlukla tercih edilir. Bu seçenek yardımıyla bir program açılan listeden seçilir ve hemen o öğenin yanında gözüken Kaldır düğmesi tıklanır. Gelen pencereden de İleri veya Kaldır gibi butonlar kullanılarak ilgili programı kaldırma işlemi gerçekleştirilmiş olunur.

29 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Programlar ve Özellikler Ayrıca, Program Ekle veya Kaldır seçeneği ile bilgisayara yüklü programlar ile ilgili boyut veya ne sıklıkla kullanıldığı gibi bilgiler de öğrenilebilir. Programı seçin ve Kaldır'ı tıklayın. Bazı programlar, kaldırmaya ek olarak programı değiştirme veya onarma seçeneği de içerir; ancak birçok program yalnızca kaldırma seçeneğini sunar. Bir programı değiştirmek için Değiştir'i veya Onar'ı tıklayınız.

30 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Windows Defender Windows Defender casus yazılımlar ve istenmeyen diğer yazılımlara karşı bilgisayarınızı koruyan bir yazılımdır. Windows İşletim sistemi ile birlikte bilgisayarınızda yüklü halde bulunur. Windows 7'de kullanımı daha kolaydır, daha basit bildirimlere, daha fazla tarama seçeneğine ve bilgisayarınızın performansı üzerinde daha az etkiye sahiptir.

31 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Windows Güvenlik Duvarı Windows işletim sistemi kendi içinde hazır bir güvenlik duvarı yazılımı içermektedir. Güvenlik Duvarı (Firewall) yazılımı bir ağ veya İnternet ortamında kurulu olduğu bilgisayarın hacker adı verilen bilgisayar korsanlarınca kullanıcının izni olmaksızın kendi açtığı gizli bir kapı (port) üzerinden işletim sistemini kullanılmasına engel olmak amacıyla kullanılır. Windows işletim sisteminin kendi firewall yazılımı çok basit kullanıma sahip olup çoğu zaman ev kullanıcılarının işini görebilir.

32 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Windows Güvenlik Duvarı Bu yazılımın etkin kılınması veya kapatılması için Windows Güvenlik Duvarı penceresinde ilgili ayarın seçilmesi yeterlidir. Özel durumlara izin verme seçeneğini daha çok kendi yerel ağ veya ev ağı olmayan havaalanı veya internet cafe gibi ortak yerlerden seçili kılmak, bunun dışında da kullanmamak gerekir. Yani, eğer bir dizüstü bilgisayara sahip isek güvenliğin arttırılması açısından bu seçeneğin işaretlenmesi daha iyidir.

33 DENETİM MASASI ÖĞELERİ
Windows Update Windows Update; Windows İşletim sisteminizi güncellemeye yarayan bir uygulamadır. Bilgisayarınızı daha güvenli tutmak ve sorunsuz çalışmasını sağlamak için kolay ve ücretsiz bir yöntemdir. Bu yöntem Windows Update olarak adlandırılır. Microsoft'tan en son güvenlik güncelleştirmelerini ve diğer programlarla ilgili önemli güncelleştirmeleri otomatik olarak almanıza olanak sağlar.

34 DENETİM MASASI Özet Denetim Masası;
Windows işletim sistemini daha iyi kullanmanıza, Sistem üzerinde kişisel ayarlar yapmanıza, Sistemin güvenlik ve güncelleme ayarlarını yapmanıza, Programlar üzerinde değişiklik yapmanıza, İmkan sağlayan bilgisayarınızın yönetim arayüzüdür. Denetim Masası penceresini açmak için: Başlat Menüsü → Denetim Masası yolu izlenir.

35 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
PROGRAM İNDİRME VE KURMA Konya, 2012

36 PROGRAM KURMA Program Kurmadan Önce
Bilgisayarınızda farklı bir işlem yapmak istediğinizde bilgisayarınızın bu işlemi gerçekleştirecek özellikleri bulunmayabilir. Bu durumda bilgisayarınıza bu işlevi gerçekleştirecek yeni bir program kurmanız gerekir. Bu bölümde internetten bir program indirerek kurulumu anlatılacaktır.

37 PROGRAM KURMA Program İndirme
Bu bölümde bir sonraki konuda anlatılacak olan Dosya/Dizin Sıkıştırma konusunda kullanılacak Win-RAR programını aşağıdaki internet adresinden indirebilirsiniz. Programı indirdikten sonra kurulumu başlatmak için programın bulunduğu klasörü açın.

38 PROGRAM KURMA Program Kurma
İndirdiğiniz programın kurulum dosyasına sağ tıklayıp aç seçeneğini tıklayınız.

39 PROGRAM KURMA Program Kurma Karşımıza gelen yükleme ekranında;
1 numaradaki gözat seçeneneği ile programı hangi dizine kuracağımızı belirleyebilirsiniz. Bu seçenekteki gelen ayarı değiştirmemeniz önerilir. 2 numaradaki yükle seçeneği ile programın kurulumuna devam ediniz.

40 PROGRAM KURMA Program Kurma Bu ekranda karşımıza gelen;
1 numaradaki WinRAR’ı ilişkilendir seçeneğinde programın hangi tür dosyaları açacağını, 2 numaradaki arayüz seçeneği ile programın kısayol; 3 numaradaki işlev menüsü öğeleri seçeneği ile sağ tıkladığımızda Winrar ile ilgili hangi menülerin görüneceği ayarlarını yapabilirsiniz. 4 numaradaki tamam seçeneğini tıklayarak programın kurulumuna devam ediniz.

41 PROGRAM KURMA Program Kurma
Ekrana gelen kurulum penceresindeki tamam butonunu tıklayarak WinRAR programının kurulumunu tamamlayınız.

42 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
DOSYA VE DİZİN SIKIŞTIRMA İŞLEMLERİ Konya, 2012

43 DOSYA – DİZİN SIKIŞTIRMA
Dosya – Dizin Sıkıştırma Sıkıştırılmış dosyalar daha az yer kaplar Sıkıştırılmamış dosyalarla karşılaştırıldığında başka bilgisayarlara daha hızlı bir şekilde aktarılabilir. Sıkıştırılmış dosya ve klasörlerle çalışma biçimi sıkıştırılmamış dosya ve klasörlerle olduğu gibidir. Birçok dosyayı da sıkıştırılmış tek klasörde birleştirebilirsiniz. Bir grup dosyanın paylaşılmasını kolaylaştırır.

44 Windows Sıkıştırılmış Klasör
Windows işletim sisteminde başka bir programa ihtiyaç duymadan klasörlerinizi veya başka öğeleri sıkıştırabilirsiniz. Bunun için; Sıkıştırmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın açılan menüden gönder seçeneğini tıklayın. Yandaki resimde gördüğünüz gibi ikinci bir menü açılacak oradan sıkıştırılmış klasör seçeneğine tıklayarak dosyanızı sıkıştırabilirsiniz. Yani dosya üzerinde: Sağ tıkla -> Gönder -> Sıkıştırılmış Klasör adımlarını uygulayınız.

45 DOSYA – DİZİN SIKIŞTIRMA
WinRAR ile Dosya Sıkıştırma WinRAR programı ile bir dosyayı sıkıştırmak için dosyaya sağ tıklayın. Karşınıza gelen seçeneklerden: 1 numaradaki Arşive ekle seçeneği size dosyanızı sıkıştırmada gelişmiş farklı seçenekler sunmaktadır. 2 numaradaki Arşive Ekle “Dosyanızın İsmi.rar” seçeneği ise dosyanızı hızlı bir şekilde programın varsayılan ayarlarla dosyanızı “Dosyanızın İsmi.rar” ismiyle size sıkıştıracaktır.

46 DOSYA – DİZİN SIKIŞTIRMA
WinRAR ile Dosya Sıkıştırma Sıkıştırmak istediğiniz dosyanıza sağ tıklayın ardından Arşive ekle seçeneğine tıklayarak karşınıza gelecek olan ekrandaki ayarları isteğiniz doğrultuda ayarlayın.

47 DOSYA – DİZİN SIKIŞTIRMA
WinRAR ile Dosya Sıkıştırma Arşive ekle seçeneğine tıklayınca karşınıza gelecek ekran yanda resimde verilmiştir. Genel başlığı altında: Dosya adını, kaydetme konumunu, Dosyanızın (.rar veya .zip) uzantısını, Sıkıştırma yöntemini(normal, iyi, en iyi…) Büyük boyuttaki dosyalarınızı istediğiniz boyutlarda parçalar halinde sıkıştırma ayarlarını yapabilirsiniz. Diğer başlıklar altında da sıkıştırma işlemi ile ilgili diğer ayarları bulabilirsiniz.

48 DOSYA – DİZİN SIKIŞTIRMA
Sıkıştırılmış Dosyayı Açma Sıkıştırılmış bir dosyayı açmak için; Dosyaya sağ tıklayın gelen seçeneklerden Dosyaları çıkart seçeneğini seçerek devam edin Karşınıza yandaki resim ekranı gelecektir. Buradan dosyaları nereye, hangi dizine çıkartacağınızı vb ayarları yapıp alttaki Tamam tuşuna tıklayın. Böylece ayarlarınız doğrultusunda sıkıştırılmış haldeki dosyalar normal dosya halinde oluşturulacaktır.

49 DOSYA – DİZİN SIKIŞTIRMA
Kaynaklar

50 Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
İŞLETİM SİSTEMİ KURULUMU Konya, 2012

51 BİLGİSAYARA İŞLETİM SİSTEMİ KURMA
Windows 7 sistem gereksinimleri Kişisel bilgisayarınızda Windows 7 çalıştırmak istemeniz durumunda gerekenler aşağıda belirtilmiştir: 1 gigahertz (GHz) veya daha hızlı 32 bit (x86) ya da 64 bit (x64) işlemci 1 gigabayt (GB) RAM (32 bit) veya 2 GB RAM (64 bit) 16 GB (32 bit) veya 20 GB (64 bit) kullanılabilir sabit disk alanı WDDM 1.0 veya üzeri sürücüye sahip DirectX 9 grafik aygıtı

52 BİLGİSAYARA İŞLETİM SİSTEMİ KURMA
Windows 7 Kurulum Videosu

53 BİLGİSAYARA İŞLETİM SİSTEMİ KURMA
Kaynaklar


"Ünite 2 İşletim Sistemleri ve Bilgisayar Kullanımı - III" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları