Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması"— Sunum transkripti:

1 Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması
4.ÜNİTE:KARIŞIMLAR Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması

2 KARIŞIMLAR Karışım ,birden fazla maddenin kimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur.Saf maddeler element ve bileşiklerden oluşur. Fakat; maddelerin çoğu ne tek bir elementtir; ne de tek bir bileşiktir. Maddelerin çoğu saf madde olmayan karışımlardır.

3 Karışımlara Örnek Karışımlara örnek olarak; toprak,hava,içme suyu,süt,ayran, tunç,mayonez,Türk kahvesi,çay vb. verilebilir. Benzin, mazot, gaz yağı ve odun gibi ticari maddeler de karışımdır.Karışımı oluşturan bileşenler birbirleriyle sadece karışmışlar, karışımlar içinde kimyasal bağlarla birbirlerine bağlanmamışlardır.

4 Örnek: Havanın büyük bir kısmı azot ve oksijen gazlarından oluşur
Örnek: Havanın büyük bir kısmı azot ve oksijen gazlarından oluşur. Havayı oluşturan oksijen ve azot gazları özelliklerini muhafaza etmektedir. Bu gazların özellikleri, saf haldeki özellikleriyle aynıdır. Örnek: Deniz suyunun büyük bir kısmı su ve tuzdan oluşur. Deniz suyundaki tuz ve su özelliklerini muhafaza etmektedir

5 Özellikler Karışımda karışımı meydana getiren cisimlerin atomlarında bir değişiklik olamaz. Saf değildirler. Farklı cins molekül veya atomlar içerirler. Kendilerini oluşturan maddelerin özelliklerini taşırlar. Karışım oluşturan maddeler arasında bir oran yoktur.Her oranda bir araya gelebilirler. Erime ve kaynama noktaları,yoğunlukları sabit değildir. Maddelerin özellikleri değişmez.

6 Homojen ve Heterojen Karışımlar
Homojen Karışımlar Her yerinde aynı özelliği gösteren ve bu durumu zamanla değişmeyen karışımlara homojen karışımlar denir.Homojen karışımın farklı yerlerinden alınan örneklerindeki maddelerin karışma oranları aynıdır. Heterojen Karışımlar Her yerinde aynı özelliği göstermeyen karışımlara heterojen karışım denir.Heterojen bir karışımın farklı yerlerinden alının örneklerinde maddelerin karışma oranları farklıdır.

7 Homojen-Heterojen

8 a.Basit karışım Farklı katıların oluşturduğu heterojen karışımlardır.Demir tozu-kum,yemek tuzu-çay şekeri,odun talaşı-naftalin gibi karışımlar basit karışımlardır.

9 b.Emülsiyon Farklı sıvıların oluşturduğu heterojen karışımlardır.Su-zeytinyağı,su-mazot,su,mayonez gibi karışımlar emülsiyondur.

10 c.Süspansiyon Katı ve sıvıların oluşturduğu heterojen karışımlardır.Su-kum,su-odun talaşı,ayran gibi karışımlar süspansiyondur.

11 d.Aerosol Bir katı ya da bir sıvının gaz içerisindeki heterojen karışımıdır.Duman, bir katının gazda dağılmasına ve sis, bir sıvının gazda dağılmasına örnek verilebilir.Sprey parfümleri, sprey böcek ilaçları, tozlu hava aerosoldür.

12 Karışımlar Karışan maddelerin fiziksel hali Heterojen karışım Örneği
Katı-katı Kum-Çimento Katı-sıvı Kum-su Sıvı-sıvı Zeytinyağı-su Sıvı-gaz Sis

13 Karışımların Bileşenleri
Bileşenlerin fiziksel hali Kolonya Su-etanol Sıvı-sıvı Sirke Su-asetik asit Tunç Bakır-kalay Katı-katı Pirinç Bakır-çinko

14 HAZIRLAYANLAR TÜLAY BAYRAKTAR ZEYNEP KAMBER


"Karışımların Özellikleri ve Sınıflandırılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları