Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Maddenin Hal Değiştirmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Maddenin Hal Değiştirmesi"— Sunum transkripti:

1 Maddenin Hal Değiştirmesi

2 Maddenin Hal Değiştirmesi
Erime Donma Buharlaşma Kaynama Yoğunlaşma

3 Erime ve Donma Sıvı bir maddenin yeterince soğutularak katı hale geçmesine donma denir.

4 Erime ve Donma Maddeyi oluşturan tanecikler birbirine uyguladıkları çekim kuvvetleri sayesinde bir arada bulunur. Tanecikler arasındaki çekim kuvvetinin büyüklüğü maddenin fiziksel hâlini belirler. Katı madde taneciklerinin hareketi yavaştır. Tanecikler arasındaki uzaklık çok azdır. Taneciklerinin arasındaki çekim kuvveti ise büyüktür. Maddeye ısı enerjisi vererek sıvı hâle geçmesini sağlayalım.

5 Erime ve Donma Katı hâldeki durumuna göre, sıvı taneciklerinin hareketlenmeleri ve hareket enerjileri artmıştır. Katı hâldeki duruma göre, sıvı hâldeki tanecikler arasındaki uzaklık daha büyüktür. Taneciklerinin arasındaki çekim kuvveti ise katı hâldekine göre daha azdır. Tanecikler arasındaki çekim kuvveti ilk duruma göre zayıflamıştır. O hâlde bir maddenin katı hâlden sıvı hâle geçmesine erime denir. Erimenin başladığı sıcaklığa ise erime sıcaklığı denir. Buzun erime sıcaklığı 0 °C tır

6 Buharlaşma Sıvı bir maddenin ısı enerjisi alarak gaz haline gelmesine buharlaşma denir. Sıcaklık artarsa buharlaşma hızlanır. Buharlaşma her sıcaklıkta olur.

7 Kaynama Kaynama, sıvının buhar basıncının dış basınca eşit olduğunda, sıvının her yerinden gaz kabarcıklarının çıkmasıdır. Kaynama süresi boyunca sıcaklık değişmez.

8 Yoğunlaşma Gaz maddenin sıvı hale geçmesi olayına yoğunlaşma denir.
Su buharının, su damlacıklarına dönüşmesi. Yoğunlaşma da buharlaşma gibi her sıcaklıkta olur.

9 ERİME - DONMA ve BUHARLAŞMA - YOĞUŞMA ISISI
Maddenin erimesi için gerekli ısı=Kütle X Erime Isısı Erime ısısı birimi J/g (Joule/gram), kütle birimi g (gram) olduğunda, erime için gerekli ısı enerjisi birimi J (Joule) olur.

10 ERİME - DONMA ve BUHARLAŞMA - YOĞUŞMA ISISI
Buzun erime ısısı = Suyun donma ısısı Dolayısıyla sıvı hâldeki bir maddenin donarak katılaşırken etrafa verdiği ısıyı; Q = m • Ld Maddenin donarken verdiği ısı=Kütle x Donma Isısı eşitliği ile hesaplarız.

11 Buharlaşma ve Yoğuşma Isısı
Sıvı bir maddenin ısı alarak gaz hâle geçmesi olayına buharlaşma denildiğini biliyoruz. Maddelerin erirken ısıya ihtiyaçları olduğunu, donarken ise etrafa ısı verdiklerini öğrendik.

12 ISINMA - SOĞUMA EĞRİLERİ

13 ISINMA - SOĞUMA EĞRİLERİ

14 Teşekkürler….


"Maddenin Hal Değiştirmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları