Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur."— Sunum transkripti:

1 YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı ve basıncı daha yüksektir. ( DİZEL MOTORLAR) HEPTAN benzin içinde oktandan sonra en çok bulunur.

2 YAKITLAR VE YANMA Normal şartlarda yanmanın yukarıdaki gibi olması gerekiyor. Ancak gercekte yanma tam olarak yukarıdakı sekildeki gibi oluyor.

3 EMİSYONLAR

4 EMİSYONLAR Yanmayan, renksiz ve kokusuz bir gazdır. Azot, soluduğumuz havanın (%78 Azot, %21 Oksijen, %1 Diğer gazlar) temel bileşenlerinden olup emme havası ile yanmaya katılmaktadır. Emilen azotun büyük bür kısmı atık gazlarla birlikte aynı şekilde atılır, sadece küçük bir kısmı Oksijen (O2 )ile bileşime girer (Azot oksitler NOX).

5 EMİSYONLAR O – Oksijen Renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır ve soluduğumuz havanın en önemli bileşenidir. Azot gibi emilir ve dizel motorda kısmen atık gazlarla birlikte atılır.

6 EMİSYONLAR H2O – Su Dünya yüzeyinin dörtte üçünü kaplamakta ve bu yüzden dikkate alınmayan bir atık gaz bileşenidir.

7 EMİSYONLAR CO – Karbonmonoksit Karbon içerikli yakıtların tam olarak yanmamasıyla oluşur. Renksiz ve kokusuz, patlayıcı ve kırmızı kan hücrelerinin oksijen aktarımını bloke ettiğinden, yüksek oranda zehirleyici bir gazdır. Soluduğumuz havadaki düşük oranlı konsantrasyonu bile öldürücüdür. Açık havada, normal konsantrasyonda kısa sürede okside olarak karbondioksite CO2 dönüşür.

8 EMİSYONLAR CO2 – Karbondioksit Renksiz ve yanmayan bir gazdır. Karbon içerikli yakıtların (Örneğin Benzin, Dizel) tam olarak yanmasıyla ortaya çıkar. Mevsim değişiklikleri ve sera etkisi tartışmaları sebebiyle CO2-Emisyonları konusu kamuoyu bilincine daha fazla yerleşmiştir.

9 EMİSYONLAR NOX – Azot oksitler Oksijen O2 ve Azot N2 bileşimleridir (NO,NO2,...). Azot oksitler yüksek basınç, yüksek ısı ve yanma sırasında fazla oksijen gelmesi ile oluşur. Bazı azot oksitler sağlığa zararlıdır. Yakıt tüketiminin düşürülmesine yönelik önlemler malesef çoğu zaman atık gazdaki azot oksit konsantrasyonlarının artmasına sebep olmuştur.

10 EMİSYONLAR Kükürtdioksit Renksiz, keskin kokusu olan, yanmayan bir gazdır. Kükürtdioksit nefes yollarındaki hastalıkları körükler ama atık gazlarda çok düşük miktarlarda bulunur.

11 EMİSYONLAR Pb – Kurşun Otomobil atık gazlarında artık bulunmamaktadır. Kurşunlu yakıtların yanması sonucu 1985 yılında atmosfere 3000 t yayılmıştır. Yakıtta bulunan kurşun subap vuruntusunu engellemekteydi. Sertleştirilmiş subap yataklarının devreye girmesiyle gerek kalmadı.

12 EMİSYONLAR PM – Kurum Partikülleri Çoğunlukla dizel motorlar tarafından oluşturulurlar insan organizmalarına olan etkileri halen net bilinmemekte ve halen araştırılmaktadır.

13 EMİSYONLAR Egzoz emisyonlarını bir tabloya yerleştirecek ve sınıflandıracak olursak;


"YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları