Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1. SORU Öğrencilerden hangisi sözcüğün açıklamasını açıklamasını yanlış yapmıştır? A) Can: Kalem somut bir isimdir. B) Burcu: İstanbul bir özel isimdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1. SORU Öğrencilerden hangisi sözcüğün açıklamasını açıklamasını yanlış yapmıştır? A) Can: Kalem somut bir isimdir. B) Burcu: İstanbul bir özel isimdir."— Sunum transkripti:

1 1. SORU Öğrencilerden hangisi sözcüğün açıklamasını açıklamasını yanlış yapmıştır? A) Can: Kalem somut bir isimdir. B) Burcu: İstanbul bir özel isimdir. C) Ali: Aile bir topluluk ismidir. D) Sibel: Sıcak somut bir isimdir

2 CEVAP D

3 2. SORU Tek bir varlığın, eserin, yerin, kurumun adı olan sözcükler özel isimdir. Buna örnek olarak verilebilir. Bu açıklamada boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisindeki sözcük getirilemez? A) Türkiye doğa güzelliğiyle zengin bir ülkedir. B) Maç bu akşam sekizdeymiş. C) Orhan Veli çocuklar için de şiirler yazmış. D) Türk Dil Kurumu dil ile ilgili kitaplar yayımlar.

4 CEVAP B

5 3. SORU Büyükannem pencere önünde çiçekler yetiştirirdi. Saksıda camgöbeği menekşeler, rengarenk hanımeli ve kırmızı sardunyalar evi süslerdi. Büyük bir bahçem olsa diye düşünürdü. Nasıl süslerdi kim bilir ? Bu parçada kaç kelime yapıca birleşiktir? A) 3 B) 4 C) 5 D) 6

6 CEVAP B

7 4. SORU Ders ____ _____ dibi Akşam____ Aşağıdaki kelimelerden hangisi bu kelimelerdeki boş yerlere gelerek birleşik kelime oluşturmaz ? A) hane B) kazan C) üstü D) başı

8 CEVAP D

9 5. SORU Yurt Aşağıdakilerin hangisi yurt kelimesi ile birleşirse birleşik kelime oluşur? A) -lar B) -taş C) -sever D) -tan

10 CEVAP C

11 6. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde özel ad kullanılmıştır? A) Baharda sular coşkun akar. B) Rüya bugün de okula gelmedi. C) Elinde bir deste gülle geldi. D) Kelebekler ahenkle dans ediyor.

12 CEVAP B

13 7. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük somut addır? A) İçeride tuhaf bir adam var. B) Yıllardır evlat hasreti çekiyor. C) Herkesin gönlünde biri vardır. D) Soruyu yanlış yoldan çözmüşsün.

14 CEVAP A

15 8. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -lar, -ler eki eklendiği sözcüğe çoğul anlamı katmamıştır? A) Bahçedeki çiçekler ansızın soldu. B) Masanın üzerindeki kitaplar dağınıktı. C) Aliler bize çay içmeye geldi. D) Göçmen kuşlar bölgemizi terk etti.

16 CEVAP C

17 9. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir tür adı, özel ad olarak kullanılmıştır? A) Mert insanlar, dostlarını korurlar. B) Barış, son günlerde ders çalışmıyor. C) Lâle, bahçeleri süsleyen güzel bir çiçektir. D) Kaya sökerek yol inşaatına başladık.

18 CEVAP B

19 10. SORU Yukarıdaki şemada farklı isim tamlamalarından örnekler verilmiştir. Buna göre aşağıdakilerden hangisinde 1 numaralı yerdeki örneğin benzeri vardır? A) mercimek çorbası B) reçel kavanozu C) sokak lambası D) evin adresi

20 CEVAP: D

21 11. SORU Tamlayan + Tamlanan = Birleşik İsim Aşağıdaki cümlelerde altı çizili isimlerden hangisi bu şemaya uygundur? A) Sıcakkanlı insanlar hemen dost oluverir. B) Karaciğer ile ilgili hastalıkları araştırıyoruz. C) Hanımefendi akşam yemeği için hazırlık yapıyor. D) Samanyolu, bu gece gökyüzünde çok net görülüyordu.

22 CEVAP D

23 12. SORU: Aşağıdaki tamlamalardan hangisi diğerlerinden farklıdır? A) denizin rengi B) insan hakları C) Kitabın konusu D) ülkenin adı

24 CEVAP B

25 13. SORU Aşağıdaki dizelerin hangisinde, tamlananı tamlayanından önce söylenmiş bir ad tamlaması vardır? A) Vücut ikliminin sultanı sensin B) Efendim, derdimin dermanı sensin C) Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner D) Rengini söyle yüreğindeki derdin

26 CEVAP D

27 14. SORU Aşağıdaki dizelerin hangisinde tamlayanı ile tamlananı arasına tamlananın sıfatı girmiş bir ad tamlaması vardır? A) Hatıralar tarihin küllerini savurur B) Yüzün bir kır çiçeği gibi usulca söner C) Dinleyelim içimde serinleyen kederi D) Gökyüzünün başka rengi de varmış

28 CEVAP D

29 15. SORU Aşağıdaki dizelerin hangisinde bir ad, birden çok sıfatla nitelendirilmiştir? A) Yüzünde uzak sevgilerin derin ayrılığı B) Mavi gözlü ihtiyar balıkçı gencelir, küçülür. C) Boy boy göçlere bağrını açan konak D) Yıkanırdı gölgesi kuytu bir derede

30 CEVAP B

31 16. SORU "Konağa bitişik Süleymaniye Camii'nin avlusunda buluşmuştuk onunla." Bu cümledeki ad tamlamasının özdeşi, aşağıdakilerden hangisinde vardır? A) Bir ağaç gölgesinin serinliğine sığındılar. B) Kasabadan ayrılırken Saffet Bey'in gözleri doldu. C) önce Serhat Şehri'ne varıp bir süre orada durak­ladılar. D) Saffet Bey hepsinin elini tek tek sıktı.

32 CEVAP A

33 17.SORU Belirtisiz ad tamlamalarında tamlayan ya da tamlanan, adlaşmış sıfattan oluşabilir. Aşağıdakilerin hangisinde bu açıklamanın örneği vardır? A) Gül dalında güzeldir, bunu unutma. B) Annemin yaptığı mis gibi yemeklerin kokusu hâlâ burnumda tütüyor. C) Daha ne olmasını bekliyordun, tembel işi ancak bu kadar olur. D) Bu günlerde bütün gazeteler tencere tava kuponu verme yarışına girdiler.

34 CEVAP C

35 18.SORU Aşağıdakilerin hangisinde tamlananı tamlayanın­dan önce söylenmiş bir isim tamlaması vardır? A) Kim bilir belki bu kadar sevmezdik birbirimizi, B) Uzaktan seyretmeseydik ruhunu birbirimizin. C) Kim bilir felek ayırmasaydı bizi birbirimizden, D) Belki bu kadar yakın olmazdık birbirimize.

36 CEVAP B

37 19. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ad tamlaması yoktur? A) Herkes ekmek parasını kazanmak için çalışıp kimseye muhtaç olmamalı. B) Hiçbir doktor gönül yarasının merhemini bulamadı. C) Bu kitap tutumlu olmanın yaralarını anlatmak için yazıldı. D) Daracık sokaklar geçilince karşınıza geniş bir cadde çıkıyordu.

38 CEVAP D

39 20. SORU Aşağıdakilerden hangisinde farklı bir isim tamlaması vardır? A) Su bardağını annesine uzattı. B) Çamaşır makinesini kapatmayı unutmuş. C) Ev kirasını yatırma vakti geldi. D) Sevginin gücü belli olur.

40 CEVAP B

41 21. SORU (1) Yalıların bahçelerinde ağaçlar hâlâ durmaktadır. (2) Manolya ağacı, çınar ağacı yeşilliğini korumaktadır. (3) Eylülün sonunda bu şenliği görmek ne güzel! (4) Bu yıl sonbahara alışmak zor olacak. Bu parçadaki kaç numaralı cümlede isim tamlaması yoktur? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

42 CEVAP D

43 alabalık kuşburnu bilgisayar uyurgezer yurtsever aksöğüt buzdolabı biçerdöver 22. SORU İsim tamlaması yoluyla oluşan birleşik sözcükler hangi şıkta doğru olarak verilmiştir? A) kuşburnu-buzdolabı B) alabalık-aksöğüt C) bilgisayar- uyurgezer D) yurtsever- biçerdöver

44 CEVAP A

45 23. SORU 1)Taksim Meydanı çocukluğumuzda (2)İstanbul’un simgesiydi. (3)Bu meydandaki (4)anıtın hikayesini babamdan dinlemiştim. (5)Kurtuluş Savaşı’ndan hemen sonraki yıllardı. (6)Sarı, mavi, rengarenk ışıklarla süslüydü cadde. Bu parçadaki kaç numaralı yerlerde sıfat tamlaması vardır? A) 1-2 B) 3-6 C) 3-5 D) 5-6

46 CEVAP B

47 24. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması vardır? A) Gençliğin kıymeti ihtiyarlıkla bilinir. B) Bir ağacın gölgesinde bir sürü yatar. C) Çalma elin kapısını, çalarlar kapını. D) Çok okuyan bilmez, çok gezen bilir.

48 CEVAP B

49 25. SORU Saffet Bey, Belediye'nin kapısından ok gibi fırlayıp ormanı teftişe gitmek üzere Hüsnü'nün ardı sıra cami­nin yolunu tutuğu an, Belediye reisi de, kapıdan fırladığı gibi öbür yönde çarşıyı arşınlayıp, Parti Merkezi' ne destursuz girip Osman Ağa'nın karşısına oturmuştu. Bu parçada kaç tane belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

50 CEVAP D

51 26. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtisiz ad tamlaması kullanılmıştır? A) Çölde yolculuk yapanlar, gündüz dinlenip gece ayın ışığında yollarına devam ederlerdi. B) Bahar gelince ilk önce badem ağaçları çiçek açar. C) Bizim köydeki derenin kenarında piknik yapardık. D) Masanın örtüsünü her hafta başka bir öğrenci evine götürüp yıkatırdı.

52 CEVAP B

53 27. SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tamlayanı düş­ müş bir ad tamlaması vardır? A) Okulun bahçesinde neşeyle oynayan çocukları görünce birden eski günleri hatırladım. B) Katmerli yalanlarından bıktım, artık sana inanmayacağım. C) Geyik, avcının onu yakalamak için kurduğu tuzak­tan son anda kurtuldu. D) Hakemin gözü maçta yediği yumruktan sonra morardı.

54 CEVAP B

55 28. SORU Saffet Bey'in derdi Osman Ağa'ya Yurt Bilgisi öğretmek değildi, derdi başkaydı. Yukarıdaki cümle ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Belirtili ad tamlaması kullanılmıştır B) Belirtisiz ad tamlaması kullanılmıştır. C) Zincirleme ad tamlaması kullanılmıştır D) Soyut ad kullanılmıştır.

56 CEVAP C

57 29. SORU Belirtisiz isim tamlamalarında tamlayanla tamlanan arasına başka sözcük girmez. Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu özelliğe uymayan bir kullanım vardır? A) Çam fidanları dikmişler yolun kenarına. B) Yüksek duvarın dibinde bir çocuk oynuyor. C) Evin geniş balkonları vardı. D) Benim babam kimya yüksek mühendisidir.

58 CEVAP D

59 30. SORU Aşağıdakilerin hangisinde tamlayanla tamlananı yer değiştirmiş bir isim tamlaması vardır? A) Yeşil pencerenden bir gül at bana ışıklarla dolsun kalbimin içi B) Kanı çekiliyor evlerin Eriyip dökülüyor damlar C) Süzülüp akasya dallarında gün Erir damla damla ayaklarında D) Sürür eteğini silik ve ince Bir gölge bahçenin uzaklarında

60 CEVAP B


"1. SORU Öğrencilerden hangisi sözcüğün açıklamasını açıklamasını yanlış yapmıştır? A) Can: Kalem somut bir isimdir. B) Burcu: İstanbul bir özel isimdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları