Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 14.10.2009.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 14.10.2009."— Sunum transkripti:

1 Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 14.10.2009

2 DOMUZ GRİBİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER!

3 DOMUZ GRİBİ NEDİR VE NORMAL GRİPTEN FARKI NEDİR? Domuz gribi bir solunum yolu hastalığıdır ve domuzlarda görülen bir virüsün bazı özelliklerini taşımaktadır.

4 Pandemik grip, insanlarda görülen yeni bir grip virüsü olması ve dünya çapında hızlı bir şekilde insandan insana geçmesi nedeniyle normal gripten farklıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu virüsün pandemiği sınırlandırmak için domuz gribi vakalarını yakından izlemektedir.

5 TC. SAĞLIK BAKANLIĞI NELER YAPMAKTADIR? Bu durumla başa çıkabilmek konusunda kendine güveniyor ve bunun için çalışmalarını sürdürüyor. Daha önceki pandemileri incelemiş olan bilim adamlarının çalışmaları sayesinde, halihazırda tedaviler ve virüsün yayılmasının nasıl durdurulabileceği konularında geçmişe göre daha çok bilgiye sahip bulunmaktayız. Özellikle sağlık çalışanları gibi kritik yerlerde çalışanları için eğitim, Özellikle sağlık çalışanları gibi kritik yerlerde çalışanları için eğitim, AŞI, AŞI, İlaç stoğunu artırdı. İlaç stoğunu artırdı.

6 İnsandan İnsana Nasıl Bulaşır? Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır Kişiden kişiye genellikle öksürme, aksırma esnasında ortama yayılan ve virüs içeren damlacıklarla bulaşır Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller aracılığı ile de alınabilir Bu damlacıklar, direkt solunum yolu ile alınabileceği gibi ortamdaki kapı kolu, masa, sandalye gibi cansız yüzeylerden eller aracılığı ile de alınabilir Tokalaşma ile de bulaşabilir Tokalaşma ile de bulaşabilir Virüs sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir Virüs sağlam kişiye ağız, burun ve göz yolu ile bulaşabilmektedir

7 Bulaştırma Süresi Hastalık başlangıcından 1 gün öncesi 1 gün öncesi 7 gün sonrasına kadar 7 gün sonrasına kadar kuluçka dönemi 1-4 gün kuluçka dönemi 1-4 gün

8 Hastalık Şüphesi Hastalığın görüldüğü ülkeye seyahat bilgisinin varlığı; Hastalığın görüldüğü ülkeye seyahat bilgisinin varlığı; YA DA Domuz gribi tanısını kesin olarak almış olan kişi ile temas bilgisinin olması yanı sıra Domuz gribi tanısını kesin olarak almış olan kişi ile temas bilgisinin olması yanı sıraVE

9

10 Ateş’in Yanında; Burun akıntısı Burun akıntısı Baş ağrısı Baş ağrısı Vücut ağrıları Vücut ağrıları Boğaz ağrısı Boğaz ağrısı Öksürük Öksürük Solunum sıkıntısı Solunum sıkıntısı GİS belirtileri. GİS belirtileri.

11 Hastalık Şüphesi Durumunda Kişiler özel odaya alınacak Kişiler özel odaya alınacak Genel laboratuvar testleri Genel laboratuvar testleri İnfluenza için özel testleri yapılacak İnfluenza için özel testleri yapılacak Testlerin pozitif çıkması durumunda tedavi başlanacak Testlerin pozitif çıkması durumunda tedavi başlanacak

12 Hastalıktan Korunmak İçin Ne Yapmak Gerekir? Ellerin su ve sabun ile sık sık yıkanması Ellerin su ve sabun ile sık sık yıkanması Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması Bulunulan ortamın sık sık havalandırılması Kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durulması Kapalı ve hasta kişilerin bulunduğu ortamlardan uzak durulması sigara ve sağlıksız beslenme koşullarından kaçınılması sigara ve sağlıksız beslenme koşullarından kaçınılması

13

14 Nasıl El Yıkamalıyız.? Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak Sabunun iyice yayılması saglanarak, Sıvı Sabun veya Dezenfektanlı sıvı sabun ile Ilık ve akan su altında iyice ıslatılarak Sabunun iyice yayılması saglanarak, En az 15-20 saniye süresince Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur. En az 15-20 saniye süresince Ellerimizin üstü,altı,parmak araları,tırnak altları,avuç içi,dirsek hizaları iyice ovuşturulur. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır. Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur. Çok iyi bir şekilde sabun ve köpük gidene kadar durulanır. Kagıt havlu ile veya şahsi havlu ile iyice kurulanır.Kurutma varsa iyice kurutulur. Musluk kapatılarak, kagıt havluda kutusuna atılır. Musluk kapatılarak, kagıt havluda kutusuna atılır. Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır. Saglık ve Gıda işinde çalışanlar ayrıca alkollü el dezenfektanı kullanmalıdır.

15

16 Ellerinizi yıkayınız

17 Grip Bulaşını Önlemek İçin Öksürük ve aksırık sırasında tek kullanımlık mendille ağız ve burun kapatılmalı Öksürük ve aksırık sırasında tek kullanımlık mendille ağız ve burun kapatılmalı Kullandıktan sonra mendil çöpe atılmalı Kullandıktan sonra mendil çöpe atılmalı Öksürük ve aksırıktan sonra eller su ve sabun ile yıkanmalı Öksürük ve aksırıktan sonra eller su ve sabun ile yıkanmalı Ağız, burun ve göze dokunmaktan kaçınılmalı Ağız, burun ve göze dokunmaktan kaçınılmalı Grip halinde olabildiğince evde kalınmalı, işe gidilmemeli. Grip halinde olabildiğince evde kalınmalı, işe gidilmemeli. Çocuk grip ise okula gönderilmemeli! Çocuk grip ise okula gönderilmemeli!

18

19 Eğer Hasta İseniz Evde Şunlara Dikkat! Evdeki diğer kişilerle yakın temastan kaçınılmalı Evdeki diğer kişilerle yakın temastan kaçınılmalı Basit cerrahi maske kullanılmalı Basit cerrahi maske kullanılmalı Kişisel eşyalar (havlu, diş fırçası, çatal-kaşık, çarşaf vb.) paylaşılmamalı Kişisel eşyalar (havlu, diş fırçası, çatal-kaşık, çarşaf vb.) paylaşılmamalı Elle dokunulan eşyalar deterjan veya 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmeli Elle dokunulan eşyalar deterjan veya 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile silinmeli Bol sıvı alıp beslenmeye dikkat edilmeli Bol sıvı alıp beslenmeye dikkat edilmeli İstirahat edilmeli!! İstirahat edilmeli!!

20

21

22 Gripte Acil Tıbbi Yardım Gerektiren Durumlar Nelerdir? (NE ZAMAN HASTANEYE BAŞVURACAĞIZ?) Solunum sıkıntısı Solunum sıkıntısı Şiddetli bulantı ve kusma Şiddetli bulantı ve kusma Şuur bulanıklığı Şuur bulanıklığı Şiddetli öksürük ve balgam çıkarma Şiddetli öksürük ve balgam çıkarma Çocuklarda bunlara ek olarak: Çocuklarda bunlara ek olarak: Dudaklarda morarma Dudaklarda morarma Havale geçirme Havale geçirme Yaygın döküntü Yaygın döküntü

23 AŞI Ekim'de 10 Milyon Domuz Gribi Aşısı Geliyor Ekim'de 10 Milyon Domuz Gribi Aşısı Geliyor (gebeleri, 6-35 ay arasındaki çocukları, diyabet, KOAH, kalp hastalığı ve bağışıklık sistemi yetmezliğine sahip kronik hastalığı olanları, sağlık personelini, elektrik, doğalgaz ve ulaşım hizmeti gören kritik görevlerdeki kamu personelini, asayiş kuvvetlerini ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları)

24 BİR İNFLUENZA PANDEMİSİNİN SONUÇLARI DSÖ’nün senaryolarına göre; çok kısa bir zaman dilimi içinde; DSÖ’nün senaryolarına göre; çok kısa bir zaman dilimi içinde; Dünya çapında 233 milyon hasta polikliniklere başvuracak Dünya çapında 233 milyon hasta polikliniklere başvuracak 5.2 milyon hasta hastaneye yatacak ve 5.2 milyon hasta hastaneye yatacak ve 7.4 milyon ölüm gerçekleşecek 7.4 milyon ölüm gerçekleşecek

25 Ellerinizi yıkayını z

26 Teşekkür ederim

27

28 KENDİNİZİ VE BAŞKALARINI GRİBE KARŞI KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ? Kendinizi korumak için yapabileceğiniz en iyi şey hijyene dikkat etmektir. Bu, virüsün yayılmasının yavaşlatılmasına yardımcı olur ve kendinizi ve başkalarını hastalıktan korumak için yapabileceğiniz en etkili şeydir.

29 KENDİNİZİ VE BAŞKALARINI GRİBE KARŞI KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ? Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda hijyen kurallarına uymak, mikropların yayılmasını önlemek için özellikle önemlidir!

30 KENDİNİZİ VE BAŞKALARINI GRİBE KARŞI KORUMAK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ? Yanınızda her zaman kağıt mendil bulundurun. Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu kapatmak için temiz kağıt mendil kullanın. Keğıt mendilleri kullandıktan sonra çöpe atın. Ellerinizi sık sık sabun ve sıcak suyla ya da dezenfekte edici bir jelle yıkayın.

31 Elleriniz i yıkayını z

32 Bunu hatırlamanın kolay bir yolu bulunmaktadır; YAKALA, ÇÖPE AT, ÖLDÜR!

33 Bulaştırma Süresi


"Pandemik influenza H1N1 Enfeksiyonu (Domuz Gribi) UZM. MEHMET AKSAKAL Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı 14.10.2009." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları