Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan: Yasin tunç

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan: Yasin tunç"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan: Yasin tunç
YAHYA KEMAL BEYATLI Hazırlayan: Yasin tunç A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison

2 HAYATı Türk edebiyatının en önemli şair ve yazarlarından birisi olan Yahya Kemal 1884’te Üsküp’te doğdu. Asıl adı Ahmet Âgâh olan şair Yahya Kemal aynı zamanda Agâh Kemal, Esrar, Mehmet Agâh, ve Süleyman Sadi takma adlarını da kullanmıştır.

3 HAYATı Osmanlının önde gelen ailelerinden gelen Yahya Kemal çeşitli özel okullarda okudu. II. Abdülhamit yönetimiyle pek barışık olmayan ve yönetime karşı çeşitli eylemlerde bulunan Yahya Kemal Paris’e kaçmak zorunda kalır. Avrupa’da kaldığı esnada dönemin Türk ve yabancı entelektülleriyle tanışır. Edebiyata ilgi duyar ve Fransız sembolistlerden -Baudelaire, Mallarmé, Rimbaud ve Verlaine- etkilenir. Nihayetinde şiirle uğraşmaya karar verir.

4 ŞİİRİ Önce Fransız şairlerini inceleyen Yahya Kemal, Divan şiirine ilgi duyar. Şiirinde geleneksel ve modern akımları barındıran şair Türk musikisinden etkilenir ve şiirin müzikle, melodilerle, müzikal ahenkle yoğrulması gerektiğine inanır. Divan şiirinin bir özelliği olan Aruz veznini şiirlerinde kullanır ama Arap ve Fars şiirinin (kaside, gazel, rubai) geleneksel özelliklerini kullanmaz.

5 ŞİİRİ Şiirinde yeniyi, yani modern olanı tarihsel ve geleneksel bağlamlarla dile getirir. O yüzdendir ki kendisi gelenekçi modernist olarak da anılmıştır.

6 ŞİİRLERİ Kendi Gök Kubbemiz (1961), Eski Şiirin Rüzgârıyle (1962), Rubailer ve Hayyam Rubailerini Türkçe Söyleyiş (1963), Bitmemiş Şiirler (1976).


"Hazırlayan: Yasin tunç" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları