Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI

2 1991 yılında SSCB’ nin dağılması ile Soğuk Savaş Dönemi sona erdi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI 1991 yılında SSCB’ nin dağılması ile Soğuk Savaş Dönemi sona erdi.

3 SSCB’ NİN DAĞILMASININ ETKİLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI SSCB’ NİN DAĞILMASININ ETKİLERİ Soğuk Savaş Dönemi’ nin iki kutuplu güçler dengesi bozuldu. SSCB’ nin sona ermesiyle ABD dünya üzerinde başlıca güç haline geldi. Varşova Paktı ortadan kalkarken NATO, üye sayısını artırdı. SSCB’ nin dağılmasıyla pek çok ülke bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlığına kavuşanlar arasında Orta Asya Türk Cumhuriyetleri de bulunuyordu.

4 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
ORTA ASYA 1991 yılında Orta Asya’ da bulunan Kırgızistan, Türkmenistan, Kazakistan, Özbekistan ve Azerbaycan SSCB’ nin dağılmasıyla bağımsızlıklarına kavuştular.

5 TÜRKİYE’ NİN ORTA ASYA DEVLETLERİ İLE İLİŞKİLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI TÜRKİYE’ NİN ORTA ASYA DEVLETLERİ İLE İLİŞKİLERİ Türkiye, bağımsızlığını ilan eden bu devletleri tanıyan ilk ülkedir. Orta Asya Devletleri, zengin yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahiptir. Orta Asya ile ham petrol ve doğalgazın ulaştırılacağı bölgeler arasında bulunan Türkiye, avantajlı bir konumdadır. Aynı zamanda Türkiye ile Orta Asya devletleri arasında tarihi ve kültürel bağ da bulunmaktadır.

6 BALKANLAR Tarihî Mostar Köprüsü
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI Tarihî Mostar Köprüsü BALKANLAR Bosna – Hersek 1992’ de Yugoslavya’ dan ayrıldı. Bosnalı Sırplar buna karşılık Müslüman Boşnaklara eşi görülmemiş bir vahşet uyguladılar. NATO’ nun müdahalesiyle Sırplar 1995’ te ateşkese mecbur kaldılar. Bu operasyona Türkiye de katılmıştır.

7 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
BULGARİSTAN SORUNU 1990’ lı yıllarda Bulgaristan, burada yaşayan Türk azınlıklara karşı baskı oluşturarak güce dayalı bir asimilasyon politikası uyguladı. Türkler, Bulgar ismi almaya zorlandılar. Türk Hükümeti Bulgaristan’ daki soydaşlarımızın tümünün Türkiye’ ye göçünü kabul edeceğini açıkladı. Yaklaşık 300 bin soydaşımız Türkiye’ ye göç etti.

8 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
KAFKASLAR Kafkaslar, Rusya, Türkiye ve İran’ ı birbirinden ayırmaktadır. Bölgedeki ülkeler; Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’ dır. Bakü- Tiflis- Ceyhan Petrol Boru Hattı ile Türkiye Kafkaslardaki gelişmelere ortak olmaktadır.

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
! SONUÇ Her yıl Türkiye’ de düzenlenen Türk kurultayları, dünyanın her yanından Türk toplulukları temsilcilerinin bir araya gelerek fikir, bilgi ve görüş alışverişlerinde bulunmasına zemin hazırlamaktadır.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları