Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ."— Sunum transkripti:

1 ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ

2 TÜRKÇE DERSİ DÖNEM ÖDEVİ

3 ŞİİR Şiir bir nazımdır;yani dizme düzene koymadır.
Bu düzeninde belli öğeleri vardır. Bunlar ölçü redif kafiye gibi her biri kendine göre bir düzen ifade eden öğelerdir. Ölçü:Şiirde hecelerin sayılarına yada heceyi oluşturan seslerin uzunluk ve kısalıklarına göre bir düzen oluşturulur.İşte bu düzene ölçü denir. Kafiye:En az iki dize sonunda anlamca ayrı sesçe birbirine uyan iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir.

4 ŞİİR TÜRLERİ Şiirler konularına ve söyleniş biçimlerine göre türlere ayrılr. Bu Türler Lirik şiir Epik şiir Didaktik şiir Pastoral şiir ve Satirik şiir olmak üzere 5 çeşittir.

5 LİRİK ŞİİR İçten gelen heyecanları coşkulu bir dille anlatan duygusal şiirlere denir.Bu tür şiirde hayal duygu ve coşkunluk birinci plandadır. Ela gözlüm ben bu ilden gidersem Zülfü perişanım kal melil melil Kerem et aklından çıkama beni Ağla gözyaşını sil melil melil Bu şiir lirik şiire örnek bir şiirdir.

6 EPİK ŞİİR İptida Bağdat ‘a sefer olanda
Kahramanlık yiğitlik savaş konularını işleyen yada tarihi bir olayı coşkulu bir anlatımla işleyen şiirlerdir.Bu tür şiirler okuyanda vatan ve millet sevgisi oluşturur. İptida Bağdat ‘a sefer olanda Atladı hendeği geçti Genç Osman Vuruldu sancaklar kaptı sancağı İletti bedene dikti Genç Osman Bu şiir epik şiire örnek bir şiirdir.

7 DİDAKTİK ŞİİR Belli bir düşünceyi kabul ettirmek veya belli bir konuda öğüt bilgi vermek ahlakı bir ders çıkarmak için yazılan öğretici şiirlere denir. İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır Bu şiir didaktik şiire örnek bir şiirdir.

8 PASTORAL ŞİİR Doğa güzelliklerini orman yayla dağ köy ve çoban yaşamını ve bu hayata duyulan özlemi ifade eden şiir türüne denir. Ak tüylü köpektir koyun sürüsüyle Seğirtir kaval sesinde sağa sola Çobandır köyün yamacında Yayar davarı da çömelir Meşe dalları altına Bu şiir pastoral şiire örnek bir şiirdir.

9 SATİRİK ŞİİR Toplum hayatındaki aksayan yönlerin düzensizliklerin insanların çeşitli konulardaki beceriksizliklerinin ve zayıflıklarının anlatıldığı yergi şiirine denir. Üç parmak noksan ölç ölçerse kile Tatlı söz konuşma bir kimse ile Dört kuruşa sekiz kuruş et hile Hilekarlık güzel sanattır usanma Bu şiir satirik şiire örnek bir şiirdir.

10 HAZIRLAYAN İPEK ÇETİN 6-B 396 ÖZEL SEVGİ KOLEJİ

11 TÜRKE DERSİNİ ÇOK SEVİYORUM!!!

12 SON


"ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları