Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
EĞİTİM BİRİMİ

2 ASEPSİ-ANTİSEPSİ, DEZENFEKSİYON, STERİLİZASYON

3 Bazı dezenfektan ve antiseptik maddeleri hatırlatmak
AMAÇ ASEPSİ, ANTİSEPSİ, DEZENFEKSİYON ve STERİLİZASYON kavramlarını hatırlatmak Bazı dezenfektan ve antiseptik maddeleri hatırlatmak Ambulans genel temizlik kurallarını hatırlatmak

4 Tanımlar-1 Asepsi: Ortamın mikropsuz olması; ortamda patojen mikroorganizmaların bulunmayışıdır. Antisepsi: Vücut yüzeyinde (deri ve mukozalarda) ve lezyonlarda (yara vb.) bulunan patojen mikroorganizmaların, kimyasal maddelerle temizlenmesi işlemidir.

5 Tanımlar-2 Antiseptik: Canlı yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaları temizleyerek, antisepsiyi sağlayan kimyasal maddelerdir. Dezenfeksiyon: Herhangi bir (cansız) yüzeyde bulunan patojen mikroorganizmaların, kimyasal maddelerle temizlenmesi işlemidir.

6 Tanımlar-2 Dezenfektan: Cansız yüzeylerdeki patojen mikroorganizmaları temizleyerek, dezenfeksiyonu sağlayan kimyasal maddelerdir.

7 Tanımlar-3 Sterilizasyon: Herhangi bir maddenin ya da cismin üzerinde bulunan, tüm patojen ve nonpatojen mikroorganizmaların temizlenmesi işlemidir. Sadece cansız nesnelere uygulanabilir.

8 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-1
ALKOL ( ETİL  ALKOL) :Proteinleri çökeltmesi nedeniyle, açık yarada ve mukozada kullanılmaz. Merceklerin yapısını  bozduğu, polietilen plastik tüpleri sertleştirdiği ve metallerin paslanmasına neden olduğu için dezenfektan olarak tercih edilmez.

9 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-2
2. SABUN: Yağları ve kirleri parçalayarak uzaklaştırır. En etkili antiseptik ve temizleyicidir. Kuru tutulmalıdır. Yumuşamış ve sulu ortamdaki sabun, mikroorganizmaların üremesini engelle- yemeyeceğinden, temizleyici özelliğini kaybeder. O nedenle, toplu yerlerde, sıvı sabun tercih edil- melidir. Deterjanla etkisini kaybeder. Kimyasal dezenfektanların etkisini yok eder. Kuduz şüpheli ısırıklarda, tek ve en etkili antiseptik sabundur; ısırılan kısım vakit kaybedilmeden beş dakika sabunla köpürtülerek yıkanırsa, yüzeydeki virüsler inaktive olur.

10 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-3
3. PRESEPT: Bu tablet iki litre suya atıldığında, temizlenmiş aletlerin dezenfeksiyonu için ideal bir solüsyon elde edilir. Tüberküloz basiline, AİDS etkeni HIV’e, Hepatit  ve Herpes virüslerine, sporlara etkilidir.

11 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-4
SODYUM  HİPOKLORİT(ÇAMAŞIR  SUYU): / 6  oranında sulandırıldığında dezenfektan olarak kullanılabilir. Ancak, bulaşıcı sarılık denilen Hepatit B , ile A, C, D, E  ve AİDS etkeni HIV için 1/ 10 luk solüsyonu önerilmektedir. 1/ 10 luk  hazırlamak için: 1 kısım  Ç.S. +  9 kısım su , karıştırılır. Kullanırken, derinizin tahriş olmaması için eldiven giyin. Hastanın mukozası ile temas eden malzemelerde kullanılmaz veya kullandıktan sonra iyice durulanır. Her seferinde taze solüsyon hazırlanıp kullanılmalıdır.

12 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-5
5. SAVLON: Antiseptik ve dezenfektan olarak 1/ 100 lük sulandırımı önerilmektedir. 990 cc su + 10 cc Savlon = 10 / 1000 = 1/ 100 lük solüsyon. Ameliyat öncesi el yıkanmasında, cerrahi, kadın hastalıkları, doğum, ürolojik işlemler öncesi deri temizliğinde, idrar kültürü alınması esnasında, derece dezenfeksiyonunda kullanılır.

13 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-6
6. BATİKON (POVİDON, İYODİN, BETADİN ): geniş spektrumlu antiseptiktir. Uzun süreli kullanımlarda, ciltte iritasyona ve kimyasal aktiviteye neden olabilir. Sporlara da etki edebilmesi için, 15 dakika ciltte ıslak halde durması gerekir. Yanıklı hastaların tedavisinde kullanıldığında, metabolik asidoza neden olmaktadır. Solüsyon, merhem, gargara, vajinal antiseptik, jel ve suppozituvar şeklinde bulunmaktadır.

14 BAZI DEZENFEKTANLAR VE ANTİSEPTİKLER-
7. HİBİSCRUB ( KLORHEKSİDİN GLUKONAT): Genellikle, ameliyat öncesi el yıkamak için kullanılmaktadır. Ayrıca, ameliyat öncesi hibiskrab ile yıkanan hastalarda, ameliyat sonrası enfeksiyonların azaldığı gözlenmiştir.  

15 AMBULANS TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU-1
Ambulansınız, aletlerin yüzeyine yerleşen bakteriler nedeniyle bir enfeksiyon kaynağı olabilir. Rutin bir  temizleme programı ile, aracınızda  bakterilerle teması veya bulaşmayı  en aza indirebilirsiniz. Temizlikte, yıkama ve dezenfeksiyon iki önemli adımdır.

16 AMBULANS TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU-2
1. TEMİZLİK Yüzeydeki görülebilir artıkların, fiziksel olarak uzaklaştırılmasıdır. Temizlik su ve sabun (veya deterjan) kullanılarak yapılır. Yüzeyler dezenfekte edilmeden önce, iyice temizlenmelidir. Temizlik yaparken, kıyılar, köşeler, birleşme yerleri gibi kir ve yağların birikmeye elverişli olduğu yerler, özellikle daha dikkatli temizlenmelidir.

17

18 AMBULANS TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU-3
1. TEMİZLİK Sağlık personeline HBV ve HIV bulaşmasına neden olan en önemli etken, hastaya kullanılan iğne uçlarının batmasıdır. Bunu önlemek için kullanılan iğne uçlarını özel kutulara ya da boşalmış serum şişesine atın. Tekrar kullanılabilen, maske, ambu, laringoskop ucu(blade),vd., malzemeleri kullandıktan sonra kirlerini su ile akıtın. 

19 AMBULANS TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU-4
1. TEMİZLİK TEMİZLİK, HERZAMAN, TEMİZ  YERDEN  BAŞLAYIP KİRLİ  OLAN  YERE  DOĞRU  YAPILMALIDIR ! UNUTMAYIN Kİ: Sizin  çöpünüz normal bir çöp değil enfeksiyon kaynağı olabilecek bir çöptür ve özel olarak imha edilmelidir.

20 AMBULANS TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU-5
Hastanın temas ettiği her malzeme ve yüzey sabun ve suyla yıkandıktan sonra malzemeler jermisit solüsyon içinde bekletilir. Daha sonra durulanır ve kurutulur. Temiz olan silinebilir yüzeyler jermisit solüsyon ile silinir.

21 Dezenfektan kullanırken dikkat edilecek noktalar
Göz kararı ile değil, ölçülerek sulandırılmalıdır. Dezenfekte edilecek madde temiz ve kuru olarak dezenfektana konursa, daha etkin sonuç alınır.  Dezenfektan  GÜNLÜK hazırlanmalıdır. Etki süresi öğrenilmeli  ve  bu süreye mutlaka uyulmalıdır.

22 TEŞEKKÜRLER…


"Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları