Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER"— Sunum transkripti:

1 DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER

2 Dil; duyguları düşünceleri, tutumları, inançları, değer yargılarını anlatma ve öğrenmede, algılanan ve yaşanan olaylarla ilgili bilgileri, kültür birikimini aktarmada; soru sormak, emir vermek istekte bulanmak gibi işlevleri gerçekleştirmek için kullanılan bir araçtır.

3 Konuşma ise;dilin sese dönüştürülmüş biçimi olarak ifade edilir.

4 DİL GELİŞİM DÖNEMLERİ Use a section header for each of the topics, so there is a clear transition to the audience.

5 Microsoft Engineering Excellence
Konuşma Öncesi Dönem çağıldama Babıldama Konuşma Öncesi Dönem Ağlama 0 - 2 ay ay – 12 ay Microsoft Confidential

6 Microsoft Engineering Excellence
Konuşma Dönemi İlk Gramer Dönemi İki Sözcük Dönemi (telgrafik) Konuşma Dönemi Tek Sözcük Dönemi Agulama Dönemi 0-12 ay ay ay yaş Microsoft Confidential

7 Konuşmada Etkili Olan Organlar
Microsoft Engineering Excellence Konuşmada Etkili Olan Organlar Akciğer Diyafram Soluk borusu Ses telleri Küçük dil Yumuşak ve Sert Damak Dişler Dudaklar Ağız ve Burun Alt Çene If there is relevant video content, such as a case study video, demo of a product, or other training materials, include it in the presentation as well. Microsoft Confidential

8 ÖZÜR GRUBUNUN TANIMI Bireyin sözel, sözel olmayan veya grafik sembol-işaret sistemlerini kullanarak iletişim kurma yetisinde kişisel, sosyal, eğitim ve iş hayatını etkileyen yetersizliklerdir. Bu yetersizliklerde işitme, dil ve konuşma süreçleri hafif düzeyden çok ağır düzeye yayılan gelişimsel ya da edinilmiş olarak etkilenebilir. Bu yetersizlikler belirli bir tıbbi nedene dayalı olabileceği gibi belirli bir nedene bağlı olmayabilir veya çeşitli özür gruplarına ikincil olarak eşlik edebilir.

9 Konuşma Engelinin Nedenleri
Add a case study or class simulation to encourage discussion and apply lessons.

10 Anatomik nedenlere bağlı dil ve konuşma sorunları
Anatomik nedenlere bağlı dil ve konuşma sorunları. (dudak- damak yarıklığı, larenjektomi, işitme düzeneği sorunları vb.)

11 2. Fizyolojik nedenlere bağlı dil ve konuşma sorunları. (kas gerilim yetmezliği) 3.  Nörolojik nedenlere (Parkinson Hastalığı)

12 Biyokimyasal nedenlere
bağlı dil ve konuşma sorunları. (Anoxia vb.) 5. Psikolojik/psikiyatrik nedenlere bağlı dil ve konuşma sorunları. (Kimi uzmanlara göre kekemelik vb. konuşma sorunları bu kümede ele alınmaktadır)

13 Gelişim sürecindeki aksaklıklara
bağlı dil ve konuşma sorunları. (öğrenme güçlüğü,okuma güçlüğü) 7. Olumsuz çevresel etmenlere bağlı dil ve konuşma sorunları. (Dil ve konuşma gelişiminde gecikme vb.)

14  Hiçbir nedene bağlanamayan dil ve konuşma sorunları
Karmaşık nedenlere bağlı dil ve konuşma sorunları. (Zihin engeli vb.)

15 2005-2006 Öğretim Yılı Kaynaştırma Eğitimindeki Okul ve Öğrenci Sayıları

16


"DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları