Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ekran Kartı Ses Kartı Ethernet Kartı Diğerleri TV Kartı SCSI Kartı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ekran Kartı Ses Kartı Ethernet Kartı Diğerleri TV Kartı SCSI Kartı"— Sunum transkripti:

1 Ekran Kartı Ses Kartı Ethernet Kartı Diğerleri TV Kartı SCSI Kartı Güvenlik Kartı

2 EKRAN KARTI

3 Ekran kartı bilgisayar sisteminin 4 bileşenini kullanır.
EKRAN KARTI Nedir:Bilgisayar ekranındaki bütün yazı ve grafiğin oluşturulmasında işlemci ile ekran arasında görev yapan dönüştürücülerdir. Ekran kartı bilgisayar sisteminin 4 bileşenini kullanır. Anakart: Ekran kartına veri için bağlantı ve enerji sağlar. Mikroişlemci: Her bir pikselle ne yapacağı kararını verir. Bellek: Ekran kartına gönderilecek bilgileri geçici olarak tutar. Monitör: Ekran kartında gelen bilgileri görüntüler. Günümüzde SVGA ve daha gelişmişi XGA ekran kartı standartları kullanılır. Yaygın ekran kartı üreticilerinden NVIDIA , ATI ,Asus, Giga-Byte…

4 Ekran Kartının Yapısı:
EKRAN KARTI Ekran Kartının Yapısı: 1-VGA BIOS: Ekran kartının veri akışını kontrol eder ve düzenler. 2-Grafik İşlemci (GPU): Ekran kartının gerçekleştiren bir yongadır. 3-Video RAM: Grafik işlemci görüntüyü oluştururken hafıza olarak ekran kartı üzerindeki hafızayı kullanmaktadır. 4-RAMDAC (dijital-analog çevirici): Ekran kartının görüntü belleğindeki dijital (sayısal) verileri monitörde görüntülenecek analog sinyallere dönüştürerek ekran kartının monitör çıkışına gönderir. RAMDAC’in verileri dönüştürme ve aktarma hızı, ekran tazelenme hızını belirler. Bu hız Hz cinsinden ölçülür. Örneğin monitörün ekran tazeleme hızı 70 Hz olarak ayarlanmışsa görüntü saniyede 70 defa yenilenir.

5 Veri - İşlemci(CPU) – VRAM – GPU – VRAM – RAMDAC - MONİTÖR
Bu arada Video BIOS ekran kartı veri akışını kontrol eder.

6 Ekran kartının çalışma mantığı

7 Ekran Kartı Çeşitleri:
Fiziksel yapısına göre: 1-Onboard(tümleşik) 2-Harici(Genişleme yuvalarına takılan) Veriyolu standartına göre: 1-ISA 2-PCI 3-AGP 4-PCI-X 5-PCI-e

8 SORU: PCI-e ekran kartı günümüzde en çok kullanılan ekran kartı çeşidi olmasının nedeni?
CEVAP: Sebebi PCI-e veriyolunun bant genişliğinin yüksek oluşudur. (saniyede gönderdiği-işlediği veri daha fazladır.)

9 EKRAN KARTI Çıkışlar: Bilgisayardaki görüntüyü aktarmak istediğimiz ortama uygun kart çıkışlarının olması gerekmektedir. Günümüzde aşağıdaki çıkışlar vardır.

10 EKRAN KARTI

11 EKRAN KARTI SVGA: CRT monitörler için kullanılır. Bazı LCD ve plazma monitörlerde desteklemektedir. Fakat elektiksel gürültü ve resim bozma gibi dezavantajları vardır. DVI: SVGA nın yerini almaktadır. Dijital cihazlar(LCD, Plazma ve projeksiyon) için üretilmiştir. Ama hem dijital hemde analog olarak çalışabilmektedir. SVGA' nın eksikleri burada görülmez. Üç farklı tipi vardır. DVI-D: Sadece dijital DVI-A: Sadece analog DVI-I: Hem analog hem de dijital S-VIDEO: TV, DVD oynatıcı, oyun konsolu gibi ürünlerde kullanılır. Bilgisayardaki görüntüyü TV ye aktarmak için kullanılır.

12 Günümüz ekran kartları 128, 256, 512, 1024, 2048 MB kapasitelidir
DDR2 veya GDDR3 bellek tiplerine sahiptirler.(GDDR4-GDDR5) Ne kadar fazla ekran kartı belleği olursa işlemci o kadar çok grafik bilgisini işleyebilir. Ancak bellek kadar veri yolu genişliği de önemlidir.(64bit, 128 bit, 256bit) (saniyede işlenecek veri sayısı)

13 Ekran Kartı Seçimi: Oyun oynamak, grafik yazılımları ile çalışmak, sadece office programlarıyla çalışmak veya sadece internete girmek için mi? Öncelikle hangi amaçla kullanacağız onu belirlememiz lazım. Günümüz ekran kartları 128, 256, 512, 1024, 2048 MB kapasitelidir DDR2 veya GDDR3 bellek tiplerine sahiptirler.(GDDR4-GDDR5) Ne kadar fazla ekran kartı belleği olursa işlemci o kadar çok grafik bilgisini işleyebilir. Ancak bellek kadar veri yolu genişliği de önemlidir.(64bit, 128 bit, 256bit) (saniyede işlenecek veri sayısı) Günümüzde SVGA ve daha gelişmişi XGA ekran kartı standartları kullanılır. Yaygın ekran kartı üreticilerinden NVIDIA , ATI ,Asus, Giga-Byte…

14

15 Kart üzerindeki Ram yetersiz kaldığında sistem ana belleği kullanabilir. Buna DIME (DIrect Memory Execute) (Doğrudan Bellek Kullanımı) denir. SLI:İki ekran kartını aynı anakart üzerine bağlayarak performans artışı sağlayan teknoloji. Crossfire: 2 veya daha fazla çekirdeğe sahip ekran kartı, uygun şartlar altında birbirine bağlanarak performans artışı sağlayan teknoloji.

16 EKRAN KARTI MONTAJ ADIMLARI

17

18

19

20

21 SES KARTI

22 SES KARTI Yaygın ses kartı üreticilerinden Creative Labs, Realtek, C-Media, Asus, M-Audio sayılabilir.

23 Ses kartı, sayısal olarak tutulan ses bilgilerini analog ses sinyallerine ve aynı zamanda da analog ses sinyallerini sayısala dönüştürmektedir. ÖRN: Hoparlörden alınan ses, dijital bilginin analog sinyale dönüşmüş şeklidir. Mikrofondan bilgisayara kaydedilen seste, analog sinyalin dijital ses bilgisine dönüşmüş şeklidir.

24 UYARI1: Ses kartları günümüzde onboard (tümleşik) olarak gelmektedir
UYARI1: Ses kartları günümüzde onboard (tümleşik) olarak gelmektedir. Haricen bir ses kartı takmak istiyorsak BIOS’tan onboard ses kartı devre dışı bırakılmalıdır. UYARI2: CD-ROM’da müzik CD’leri çalabilmek için sürücünün arkasında bulunan analog line çıkışından ses kartının üzerindeki line girişine bir bağlantı yapılır.

25 DSP(Sayısal işaret işleyici): Ses kartı işlemcisidir.
Ses Kartı Bileşenleri DSP(Sayısal işaret işleyici): Ses kartı işlemcisidir. Bellek: Ses ile ilgili dijital verileri depolamak için kullanılan bellektir. DSP tarafından işlenen veriler bu belleğe gönderilir. DAC/ADC: Analog sinyalleri dijitale çevirerek ses kartının bunları işleyebilmesini sağlar. Ayrıca dijital ses bilgilerini çıkışta analog sinyallere çevirir. AUX-IN: Çeşitli kartlar (tv, radyo, mpeg) ile ses kart arasında bağlantı kurulduğu yerdir. Bu kartlardaki ses sinyallerinin ses kartına aktarılmasını sağlar. CD-IN:Ses kartı üzerinde olan bu bağlantı ile CD sürücüsündeki seslerin ses kartına aktarılması sağlanır. Kablonun biri ucu ses kartındaki CD-IN noktasına diğer ucu CDROM sürücüye takılır. S/PDIF:Dijital bağlantı noktasıdır. CD player, DVD gibi dijital aygıtlardaki ses sinyallerini ses kartına aktarılmasında kullanılır.

26 AUX-IN

27 CD-IN

28 OPTİK ÇIKIŞ S/PDIF

29 Ses Kartı Bağlantı Portları:
Line In : Teyp ya da CD player’daki sesleri bilgisayar ortamına akarır. Microphone In : Ses kartının mikrofon girişidir. Dış ortamdaki seslerin mikrofon ile bilgisayara gönderilmesini sağlar. Line Out : İki hoparlörün ya da kulaklığın kullanılmasını sağlayan çıkıştır.3D ses sistemlerinde buraya front (ön) hoparlörler bağlanır. Rear Out : 3D ses Rear (arka) hoparlörler buraya bağlanır. Joystick/MIDI port : Joystick ve MIDI aygıtlarının bağlanmasını sağlar.

30

31 SES KARTININ ÇALIŞMASI
SES GİRİŞİ GİRİŞ BİRİMİ Bilgisayarın çevre birimlerinde girilen analog ses sinyalleri ses kartına aktarılır. Ses kartının analog dijital çeviricisi (ADC) tarafından analog ses sinyalleri dijital sinyallere dönüştürülerek belleğe aktarılır. Dijital hale dönüştürülmüş ses sinyalleri DSP tarafından işlenir. DSP verileri CPU ne gönderir CPU ise depolanması için depolama birimlerine aktarır. ADC DSP BELLEK CPU DEPOLAMA BİRİMİ

32 SES KARININ ÇALIŞMASI SES ÇIKIŞI CPU DEPOLAMA BİRİMİ CPU, depolama birimlerinden ses bilgilerini alır ve ses kartının belleğine aktarır. DSP bellekten bilgileri alarak işler ve belleğe tekrar gönderir DAC tarafından dijital sinyaller analog sinyallere çevrilerek ses kartının çıkışına gönderilir. BELLEK DAC DSP ÇIKIŞ BİRİMİ

33 Fiziki Yapılarına göre: 1-onboard
Ses Kartı Çeşitleri: Fiziki Yapılarına göre: 1-onboard 2-harici Veri yolu standartına göre: 1-ISA, 2-PCI, 3-PCIe 3D teknolojisine sahip ürünlerde vardır. USB girişli ses kartları da vardır.

34

35 Ses Kartı Montajı:

36 ETHERNET KARTI Bilgisayarlar arasında kablolar aracılığı ile veri transferi yapmak için tasarlanmışlardır. Yerel ağın oluşturulmasında kullanılan ve bilgisayarlarla arasındaki fiziksel bağlantıyı sağlayan kartlara ethernet kartı denir. Ethernet kartı=Ağ kartı=NIC=Lan kartı

37 Ethernet Kartının Yapısı ve Çalışması:
-Ethernet kartı bilgiyi paketler halinde yollar. -Ağı uzun süre meşgul etmemiş olur. -Paket bozulursa tekrar hızlı bir şekilde tekrar gönderilir. -Ethernet veri paketinin yapısı sabittir. Her paket şu dört bilgiyi içerir: Destination MAC adres: Alıcının MAC adresi Source MAC adres: Gönderenin MAC adresi Data : Gönderilecek veri CRC code: Hata kodu. Gönderilen verinin bozulup bozulmadığını kontrol eden koddur. -MAC(media access control):48 bittir.

38 Ethernet kartı çeşitleri:
Konnektör yapılarına göre: 1-BNC: eski teknoloji, koaksiyal kablo, max. 10Mbps veri iletimi. 2-RJ-45: kullanılan teknoloji, TP kablo, max.1000Mbps veri iletimi. Veri iletim hızlarına göre: 10/100/1000Mbps Fiziki yapısına göre: 1-onboard, 2-harici(PCI, USB)

39 TV/CAPTURE KARTI Televizyon yayınlarının bilgisayarda seyredilmesini sağlayan buna bağlı olarak video ve resim kaydedilmesine olanak sağlayan genişleme kartıdır. Genellikle haricidir. Analog ve digital olmak üzere ikiye ayrılır. Capture kartı, dijital veya analog olarak kodlanmış bir videoyu, bilgisayara aktarmak amacıyla kullanılır.

40 SCSI KART Çevre birimlerini sisteme bağlamak için kullanılan bir paralel arabirim standardıdır. SCSI aygıtları sabit diskler, optik sürücüler, tarayıcılar veya teyp sürücüleri olabilir. Bir SCSI kartı bilgisayarın içindeki bir PCI yuvasına yerleştirilir. IDE’ye göre çok daha hızlı veri aktarabilir.(max. 640mb/sn) Kendi İşlem denetçileri(işlemcileri) ve BIOS’ları vardır. Bir SCSI kart üzerine takılan bir aygiti SCSI BIOS sayesinde görebilirsiniz. IDE’ye göre daha pahalıdır.

41

42 GÜVENLİK KARTI sisteminizi bilgisayar virüslerinin etkilerine, kaza sonucu dosyaların silinmesine ya da bozulmasına, elektrik kesintisinden oluşan yazılım bozulmalarına ve yetkisi olamayan kullanıcıların yapılandırma ayar değişiklerine karşı koruyan kartlardır.


"Ekran Kartı Ses Kartı Ethernet Kartı Diğerleri TV Kartı SCSI Kartı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları