Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

NEVROTİK AİLELERDE YETİŞEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "NEVROTİK AİLELERDE YETİŞEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR"— Sunum transkripti:

1 NEVROTİK AİLELERDE YETİŞEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR
HAZIRLAYANLAR TUĞBA B. NURAY T.

2 SEMİNERİN İÇERİĞİ: NEVROZUN TANIMI NEVROTİK KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
NEVROTİK AİLE VE ÖZELLİKLERİ NEVROTİK ANNE BABANIN ÇOCUĞA KARŞI TUTUMLARI NEVROTİK AİLE ORTAMINDA YETİŞEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR ANNE BABALIK DURUMUNA NEVROTİK TEPKİLER

3 NEVROZ: Korkular ve korkulara karşı oluşturulan savunma mekanizmaları ile çatışmalı eğilimleri uzlaştırma çabalarının ortaya çıktığı bir psikolojik düzensizliktir.

4 NEVROTİK KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ
NEVROTİK KİŞİLİK: Hangi durum ve koşulda olursa olsun belirlediği davranışları göstermekten kendini alamayan kişiliktir.Nevrotik bozukluklardan en önde geleni KAYGILARDIR. Nevrotik kişiler davranışlarında bir bozukluk olduğunun farkındadırlar ama bunu değiştiremezler.Bu bozukluğun bilincinde olmaları tedaviyi daha da kolaylaştırır.

5 NEVROTİK AİLE VE ÖZELLİKLERİ
Her iki eşteki çözümlenmemiş çocukluk çatışmalarının sık sık ortaya çıktığı evlilikler nevrotik ailelerin temelini oluştururlar. Nevrotik kişilerin kurduğu aile yapısında durum çok zor ve karmaşıktır.Çoğu zaman nevrotik bir aile dışardan tam bir uyum halindeymiş gibi algılanır.Saygınlık iyi bir ev yönetimi gibi durumlar evin dışında kural durumuna gelebilir.Nevrotik anne babaların kendi aralarındaki ve anne babalar ile çocuklar arasındaki ilişkilerin özelliği sinirlendirici ve huzursuzluk yaratıcıdır.

6 Sık rastlanan durumlardan biri aileler çocuklarının birindeki duygusal rahatsızlıktan söz ederken dolaylı yoldan kendi sorunlarını aktarmış olurlar.’’Çok sayıda nevrotik kişinin çocukluk öyküleri incelenirken hepsinde farklı bileşenler içinde ortak özellikleri gösteren bir çevre olduğu bulunmuştur.’’ Mutsuz çocukluk yıllarıyla bağlantılı bir ruh durumu ve kişilk gelişimi sonucunda oluşan anne babalık tutum ve davranışları sonraki ilişkilerin niteliğini belirler.

7 NEVROTİK ANNE BABANIN ÇOCUĞA KARŞI TUTUMLARI
Kaygılı,endişeli,tutarsız yani nevrotik kişilik özellikleri gösteren gösteren anne babaların kendileriyle,çevreleriyle ilgili planları bulunmadığı için çocuklarını göz ardı etmeye çalışırlar. Ailede çocuğa verilen değer ve sevgi çok önemlidir.Ancak nevrotik ailelerde değişmeyen temel düşman;GERÇEK BİR CANAYAKINLIK VE SEVECENLİK YOKLUĞUDUR.Nevrotik durumları yüzünden çocuğuna sıcaklık ve sevecenlik verme yetisinden yoksun olan anne babalar çoğu kez temel içtenlik yokluğunu kamufle ederler.Çocukları için en iyisini istediklerini öne sürerler.

8 Yine bu anne babalar aşağılık duygusuna sahiptirler
Yine bu anne babalar aşağılık duygusuna sahiptirler.Çocuklarıyla sosyal bir bağ kuramazlar. Düşmanca ve saldırgan bir tutum içindedirler.Çekingen oldukları halde çocuklarına karşı buyurgandırlar.Önemli ve güçlü hissedilme ihtiyaçlarını çocuklarını kullanarak karşılarlar. Güven,dikkat ve sevgi beklerler.Ancak bu davranışları çocuklarına karşı göstermezler. İyi bir model olamazlar. Tutarsız davranarak çocukta da davranış bozuklukları oluşumuna sebep olurlar.

9 ANNE BABALARIN BİRBİRLERİNE NEVROTİK PROBEMLERLE YAKLAŞMASI KARŞILIKLI SEVGİ VE SAYGI ANLAYIŞINDAN YOKSUN OLMALARI ÇOCUĞU BÜYÜK ORANDA OLUMSUZ ETKİLER…

10 NEVROTİK AİLE ORTAMINDA YETİŞEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR
Nevrotik bir ailede yetişen çocuk genel anlamda tutarlı bir çocukluk dönemi geçiremez.Ailenin tutarsızlığı ve kaygıları çocuğa yaklaşımlarını olumsuz etkiler.Bazen aşırı hoşgörülüyken bazen baskıcı anne babalara dönebilirler.Buda çocukta davranış bozukluğuna ve gelişim karmaşıklığına sebep olur. Erkek çocuklar babaları model alırken,kız çocuklar annelerini kendilerine model alarak kimlik kazanımına girerler.Ruhsal açıdan normal ilerleme kaydeden ailelerde bu olgu çocuklara olumlu yansır.Ancak nevrotik ailelerde model alma durumu çocukları olumsuz etkiler ve yeni nevrotik vakaların oluşmasına sebep olur.

11 Böyle bir aile ortamında sürekli eleştirilme ve dayak çocuğun ruhsal yapısını bozar.
Şiddete maruz kalmaktan korktukları için anne babaya karşı aşırı uysal olabilirler ancak içten içe düşmanlık duyguları beslerler. Çocuk kolayca ağlar,arkadaşları arasında kavgacı ve uyumsuz çocuk olarak göze çarpar. ÇOCUĞUN ÖZGÜVENİ GELİŞMEZ.. Kendi dışındaki insanlarla yeterli iletişim kuramazlar ve saldırganlığını kendilerine yöneltirler.

12 İleri yaşlarda sıkıntılar karşısında dayanıksız ve çaresiz kalırlar.
Yeniliklere açık değildirler ve yeni şeyler üretmeleri zordur. Sürekli kusurları aranan çocuk stresli olur ve hata yapma olasılığı artar. Hata yapan kişilere karşı hoşgörüsüz davranırlar.

13 Anne baba çocuğa karşı ilgisiz ve kayıtsız ise dikkat çekmek için alışılmadık davranışlara başvurabilirler. Erken yaşta zararlı alışkanlıklar edinmeye meyilli olurlar. Kendi görüş ve düşüncelerini aktarmaktan çekinirler. Çocuk inatçı,aksi ve hırçın olabileceği gibi içine kapanık ve pısırıkta olabilir. Zamanla çevrelerindeki insanlara güvenmeyen herşeyden şüphelenen kararsız bir kişik yapısı geliştirirler. Çocukta yalan söyleme davranışları görülür.

14 Çocuk anne yada babadan birisine çok yaklaşırken nevrotik olan anne yada babadan uzaklaşabilir.
Korku ve nefret yaratan bir ortamda çocuk herhangi bir sorunu dile getirmeye cesaret edemez ve giderek annesinin yada babasının hatalı olabileceğini düşünmeyi bile göze alamaz.

15 Ancak çocuk birisinin hatalı olması gerektiğine inanır ve aile büyükleri her zaman haklıdır düşüncesi çocukta pekiştirildiği için hatalı olanın kendisi olduğu sonucuna varır ve aşağılık duygusu oluşmaya başlar.Sonuç olarak ta yine bundan kendisi etkilenir…

16 Nevrotik anne babaların çocukları bilinçsizce serbest bırakmaları ve disiplin anlayışındaki tutarsızlıklar sonucu çocuklarda vicdan gelişimi eksik oluşur tam anlamıyla kazanılmaz. ‘’Johnson ve Szurek bu durumu üstbende boşluk olarak tanımlar.

17 ANNE BABALIK DURUMUNA NEVROTİK TEPKİLER
Çocuklardaki belirtiler genellikle bozuk aile ilişkilerinin bir anlatımıdır.Ancak bazı durumlarda anne babalık durumuna da nevrotik tepkiler verilebilir. Çocukluk dönemine ait unutulmuş duyguları anne babalık durumu yeniden uyandırır.Pek çok anne baba kendi çocuklarına anne babalarının onlara davrandıkları gibi davranmayacaklarına and içerler.Ancak anne babalık durumuna nevrotik tepkiler veren kişiler sözlerinde durmayı başaramazlar.

18 Sadist bir ebeveynin gözünü korkutarak baskı altına aldığı bir baba,iki erkek çocuğuna anlayışlı ve kibar davranıyordu.Ancak sonraları küçük oğlunun ufak tefek yanlışlarına ani ve ürkütücü tepkiler verdiğini fark etti.Bu davranış biçimini ‘Ben içimde babamı taşıyorum’ diye yorumladı.Bu durumdan hoşlanmıyordu ve utanıyordu.Korktuğu ve nefret ettiği bir baba onun kimliğini belirlemişti.Babasından şimdiye kadar gizli kalmış bir parça taşıyordu ve oğlu bunu açığa çıkarıcı rol oynamıştı.

19 Çocuğa gösterdiği tepkiler nevrotikti ve zamanla bu tepkilerini arttırdığını fark etti….

20 SONUÇ OLARAK ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI ANNE BABALARIN NEVROTİK SIKINTILARIYLA SIKI SIKIYA İLİŞKİLİDİR.BU NEDENLE GENEL OLARAK AİLE SORUNLARININ BELİRTİLERİ DİYE KABUL EDEBİLİRİZ.

21 TEŞEKKÜRLER

22 BU SEMİNERİ HAZIRLAMAMIZDA BİZE YOL GÖSTEREN YARDIMCI DOÇENT DOKTOR İLHAN OKTAR’A
YARDIMLARINI BİZDEN ESİRGEMEYEN DEĞERLİ ARKADAŞIMIZ B.DİDEM CEYHANLIER’E VE BİLGİLERİMİZİ SİZİNLE PAYLAŞMAMIZI SAĞLADIĞINIZ İÇİN SİZ DEĞERLİ DİNLEYİCİLERİMİZE TEŞEKKÜRLER

23


"NEVROTİK AİLELERDE YETİŞEN ÇOCUKLARDA GÖRÜLEN DAVRANIŞLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları