Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN"— Sunum transkripti:

1 Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN 2012772022
İNTERNET Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN

2 TARİHÇESİ Amerikan Federal Hükümeti Savunma Bakanlığı’nın 1969′da başlayan çalışmaları sonucu doğmuştur.Amaç askeri projelerde kullanılan bilgisayarları birbiriyle kolayca anlaşır hale getirmektir.1973yılında bilgisayarları birbirine bağlayacak ve birbiri ile konuşur hale getirilmesi için bir proje kuruldu ve ARPANET ismi verildi.Proje başarılı sonuç verdikten sonra her geçen gün ARPANET’e dahil olan kuruluş sayısı arttı.Bu topluluğa dahil olan kuruluşlar genelde askeri kurumlar ve üniversitelerdi.Aynı yılda İnternet kelimesi kullanılmaya başlandı ve halen kullanılmakta olan FTP geliştirildi.Yaklaşık 30yıl içerisinde tüm dünyaya hızla yayılan internet bu şekilde gelişti. Şu an internet global bir ağ olup akla gelebilecek pek çok işlevi yapacak durumdadır ve her geçen gün kendisine yeni özellikler ekleyerek büyümeye ve gelişmeye devam etmektedir.

3 İNTERNET İnternet kablolu yada kablosuz olarak bilgisayarlarda yüklü olan görsel, yazılı yada ses dosyalarının paylaşıldığı ağa verilen isimdir. Bazen kısaca WEB yada NET kelimeleriyle de isimlendirilir. ABD'nin 1960'lı yıllarda hükümet tarafından başlatılan devlet sektörlerinde kullanılmak amacı ile kurulan bir ağ sistemi olup gelişen teknoloji ile birlikte tüm dünyaya açılmıştır. Bilgisayarların kablolu yada kablosuz olarak birbirlerine bağlanmaları ile oluşan ağdır.

4 İnternet’e Neden Gereksinim Duyulur
İnternet’e Neden Gereksinim Duyulur ? İnternet zaman ve para kazancı sağlar. Başarı için işletmenin sadece ofis içi, şehirlerarası değil tüm dünya ile haberleşmesi gerekir. Paylaşım söz konusu olduğundan donanım tüm personel tarafından kullanılabilir.Her bir birey için extra printer, modem, disk ünitesi gerekmez.İnternet erişimi de bir ağ üzerinde paylaştırılabilir.

5 İnternet Neden Kullanılır ?
İnternet genel olarak işlerimizi hızlı ve pratik olarak hemen halletmemiz için,gezinmek için vb. işler için kullanılır.İnternet kullanıcıları en çok sosyal paylaşım sitelerini tercih etmektedir. İnternet müzik dinlemek, film izlemek ve haber okumak için de yoğun olarak kullanılıyor.Türkiye'de yapılan araştırmalara göre:İnternet en çok sosyal medya için kullanılıyor.İnternet kullanımı üzerine yapılan araştırma Türklerin internet alışkanlıklarını ortaya koydu. İnternet kullanımında erkeklerin üstünlüğü vardır. Kullanıcıların: % 61'i Erkek % 39'u Kadınlardan oluşuyor. Araştırmaya göre kullanıcıların % 87'si İnterneti gezme, inceleme amaçlı kullanıyor. % 82'si Facebook'a giriyor. %76'sı E-postalarına bakıyor. İnternette chat yapanların oranı ise % 71. Araştırmaya katılanların % 67'si internetten müzik dinliyor % 66'sı film izliyor. Haber ve gazete okuyanların oranı ise % 61 kullanıcıların % 59'u ise interneti görüntülü haberleşme aracı olarak kullanıyor.

6  Ethernet Ethernet aynı kablo üzerine bağlanmış birden fazla makinenin oluşturduğu donanımsal bazlı bir protokoldür. Ethernet bir LAN protokolüdür ve LAN protokolleri OSI referans modelinin Veri hattı fiziksel katmanlarında bulunurlar. Bu protokolde makinelere taktığımız Ethernet adaptör kartları ağ’a elektronik sinyaller gönderme ve başkaları tarafından gönderilmiş olan sinyalleri algılama özelliğine sahiptir. Herhangi bir protokol tarafından işlenmiş olan ve kendi içinde bütünlüğü olan en küçük veri parçasına o protokole ait bir paket denir.Ethernet'te bu paketin adı Frame'dir.Şekilde Ethernet paket yapısı görülmektedir.

7 Ethernet için bu paketlerin IEEE 802
Ethernet için bu paketlerin IEEE standardında da belirtilmiş olan büyüklükleri vardır.IEEE LAN sistemlerini standardize etmiş ve onlara 802 ile başlayan kod numaraları verilmiştir.Ethernet‘in kod numarası ise olarak belirlenmiştir.Bütün adaptör kartları teoride tek bir ortak medya üzerine direkt eriştiği için hangi verinin kimden kime gönderildiğini anlaşılabilmesi gerekir. Bunu belirleyebilmek için her Ethernet adaptör kartının dünya üzerinde diğer kartlardan farklı bir sabit adresi olması öngörülmüştür.İşte bu sabit adrese Media Access Control (MAC) adresi adı verilir. Her Ethernet Frame'nin üzerinde paketi gönderenin ve alıcısının MAC adreslerini gösteren bölgeler vardır. Ethernet kartı bu bölgelerden mesajın kendisine gelip gelmediğini ya da kimden geldiğini anlayabilir. Eğer mesaj kendisine gelmiş ise veriyi üst katman protokollerine gönderir. Eğer paket kendisine ait değilse paketi atar.

8 MAC ADRES(Media Access Control-Ortam Erişim Yönetimi) Fiziksel network ürünlerine üretici firma tarafından atanan 48 BİT’lik bir numaradır.Sadece atandığı ürüne özeldir. Ethernetin de dahil olduğu pek çok IEEE ağ teknolojilerinde ağ adresi olarak kullanılır.Yani ağ donanımının tanımlanmasını sağlar. Telefonumuzdaki IMEI adresi gibidir.

9 LAN(Local Area Network):
Türkçede Yerel Ağ olarak bilinir.Diğer ağ türlerine göre çok yüksek hızlarda çalışır. Bina veya daire içi gibi kendi kablolarınızı çekebileceğiniz yerler dahilinde kurulurlar. Bilgisayarların dışında Ağ Yazıcıları, Harici Depolama Cihazları, Kart okuyucular, Parmak izi okuyucular, IP Kameralar gibi Ethernet kartına sahip tüm donanımlar LAN’a katılabilir. Ethernet teknolojisinin kullanıldığı tüm networkler Yerel ağ (LAN) olarak tanımlanabilir. LAN tipi ağlar, genellikle switch, ethernet kartı ve UTP kablolardan oluşur. Kullanım yerlerine göre kablolama türü değişebilir.

10 WAN ( Wide Area Network ):
Türkçede Geniş Alan Ağları olarak bilinir.Diğer ağ türlerine göre daha düşük hızlarda çalışır. Farklı noktalardaki LAN’ların birleşiminden oluşurlar. Bağlantılar uluslar arası boyutta dahi olabilir. WAN bağlantılarında MetroEthernet teknolojisi dışında Ethernet teknolojisi kullanılamaz. MetroEthernet teknoloji çok yeni olmakla birlikte günümüzde WAN bağlantıları çoğunlukla ADSL, VDSL2 FrameRelay, ATM, G.SHDSL, Uydu gibi uzun mesafelerde çalışabilen bağlantı teknolojileri kullanılmaktadır. Yerel ağdan farklı olarak Geniş alan ağlarında Router (Yönlendirici) cihazları kullanılır. WAN’a örnek olarak İnternet’i verebiliriz.Her evdeki bilgisayarlar birer LAN oluşturur.Bu LAN’ların birleşimi sayesinde de İnternet oluşmaktadır. Yani LAN’ların birleşiminden bir WAN oluşmaktadır.

11 IP ADRES (Internet Protocol Address): İnternete ya da diğer herhangi bir bilgisayar ağına bağlı cihazların ağ üzerinden birbirlerine veri yollamak için kullandıkları adrestir. İnternet’e bağlanan her bilgisayara bir IP adresi atanır.Diğer bilgisayarlar bu bilgisayara bu adres ile ulaşırlar. Yani iki farklı cihaz aynı yerel ağda olmasa bile IP adresi sayesinde birbirleri ile iletişim imkânı sağlar.

12 AKTİF İNTERNET CİHAZLARI:
Tekrarlayıcı (Repeater) : Tekrarlayıcılar bir Ethernet segmentinden aldığı elektriksel veriyi yenileyerek ve ikili koda dönüştürerek diğer segmente ileten ağ cihazlarıdır. Bu yönüyle tekrarlayıcı(repeater) hem sinyal gücünün arttırılmasını hem de elektriksel olarak bozulmuş sinyallerin iyileştirilmesini sağlar. Tekrarlayıcılar, telefon, telgraf,  mikrodalga, optik haberleşme gibi pek çok sistemde kullanılmaktadır. Tekrarlayıcılar da göbekler gibi sadece bit seviyesinde işlem yaptıklarından OSI modelinde 1. katman cihazlarıdır.

13 Göbek (Hub) : En basit ağ cihazlarından biridir
Göbek (Hub) : En basit ağ cihazlarından biridir. Kendine ait bir güç kaynağından beslenerek çalışır. Ağ sistemlerinde sinyallerin yeniden oluşturmasını ve yeniden zamanlanmasını sağlar. Kendisine bağlı olan bilgisayarlara paylaşılan bir yol sunar.Kendisine gelen datayı bütün portlara gönderirler.Bundan dolayı aynı anda haberleşmek isteyen ağa bağlı cihazların hattın boşalmasını beklemeleri gerekir. 8 ile 24 arasında değişen port sayısına sahip cihazlardır. Bu cihazlar ağ yapılarında genellikle merkezi bir nokta oluşturmak ya da ağın güvenliğini arttırmak gibi amaçlarla kullanılırlar ve sadece bit düzeyinde işlem yapmalarından dolayı OSI modelinde 1. katman cihazlarıdır.

14 Köprü (Bridge) : Köprüler aynı protokolü kullanan iki veya daha fazla bağımsız ağı birbirine bağlamak için kullanılan ağ cihazlarıdır. İki bağımsız ağ arasına konularak her iki tarafa da aktarılmak istenen verileri inceler. Eğer veri adresi ağdaki bir adres ile örtüşüyorsa verinin o ağa geçmesine izin verir.Aksi durumlarda ise verinin ağa geçmesine izin vermez.

15 Anahtarlama Cihazı (Switch) : Anahtarlama cihazları da göbek gibi kendisine bağlı bilgisayarlara yol sunar. Ancak göbek cihazlarından farklı olarak anahtarlamalı olarak yol sunarlar. Ağ yapısına dahil iki bilgisayar birbiri ile haberleşirken anahtarlama özelliğinden dolayı diğer bilgisayarlar da aralarında iletişim kurabilirler. Bundan dolayı göbek cihazlarına göre daha yüksek performans gösterirler. 8 ile 48 arasında değişen port sayısına sahip ve şaseli modelleri vardır. Şaseli anahtarlarda gerektiğinde port eklenebilir. OSI modelinde 2. katman cihazlarıdır. Paketleri MAC adreslerine göre yönlendirirler ve MAC adreslerine bağlı çarpışma alanları ayırırlar. Ağları birbirinden yalıtılmış kanallara bölerler ve özel bir durum olmadığı sürece gönderilen paket diğer kanallara karışmadığından trafiği bozmaz.

16 Yönlendirici (Router) :  Programlanabilir ve gerekli ayarlar yapıldığında uzak bir ağa erişmek için mevcut birden fazla yol arasında kullanılabilecek en iyi yol seçimini yapabilen ağ cihazlarıdır.Yönlendiriciler bütün ağları ya da ağ bölümlerini birbirine bağlayabilir.OSI modelinde 3. katman cihazı olan yönlendiriciler gerekli arayüz modülleri kullanılarak OSI modelinde 2. katmanda çalışan birbirinden farklı iki ağ cihazını birbirine bağlayabilir. Sadece ağ adresi bilinen verilerin aktarılmasına izin vererek ağ trafiğini azaltırlar.

17 Güvenlik Duvarı (Firewall) : Özel ağlar ile İnternet arasında her iki yönde de istenmeyen trafiği önlemek amacı ile kullanılan ağ cihazlarıdır. Verimli olarak kullanılabilmeleri için İnternet ile özel ağ arasındaki tüm trafik cihaz üzerinden geçmeli ve gerekli erişim listeleri uygun bir stratejide hazırlanmış olmalıdır.

18 Access Point (Erişim noktası) : Erişim noktası cihazları kablolu bir ağa kablosuz erişim yapılmasını sağlayan cihazlardır. Göbek anahtarlayıcı ya da kablolu yönlendiricilere takılarak kablosuz iletişimin sağlanması için gerekli sinyallerin oluşturulmasını sağlarlar. Bununla birlikte erişim noktaları kablosuz ağ sinyallerinin güçlendirilerek kablosuz ağın etkin olduğu mesafenin artırılması amacıyla da kullanılabilir. Kablosuz iletişim özelliği olan yönlendiricilerin kullanıldığı sistemlerde access point(erişim noktası) kullanımına gerek yoktur.

19 NIC (Ağ Arabirim Kartı) : Bilgisayarın bir ağa bağlanmasını sağlayan donanımdır. Genel olarak verilerin elektriksel sinyallere veya elektriksel sinyallerin verilere dönüştürülmesini sağlarlar. Bilgisayarın özelliklerine göre anakartla bütünleştirilmiş halde olabilir ya da anakart üzerindeki herhangi bir çevresel yuvaya takılı olabilir. Ağ arabirim kartı, ağda kullanılacak protokol çeşidi, sistem veriyolu ve fiziksel bağlantı çeşidine uygun olacak şekilde seçilmelidir. Ağ ara birim kartları kablo aracılığı ile ya da kablosuz olarak modem ile bağlantı kurarlar. OSI modelinde 1. ve 2. katmanda çalışırlar.

20 Modem : Bilgisayarın telefon hatları ile bağlantısını sağlayarak bilgisayarın ağa bağlanmasını sağlayan cihazlardır. Bilgisayardan aldıkları digital verileri analog sinyallere dönüştürerek telefon hatlarına aktarılmasını sağlarlar. Harici olarak bilgisayara takılarak kullanılırlar. Modemler genel olarak 4 grupta incelenebilirler. Analog modemler:Ethernet kartından gelen dijital verileri telefon hatlarında iletilen analog işaretlere ya da telefon hatlarından gelen analog verileri sayısal verilere çevirirler. Günümüzde masaüstü ve dizüstü bilgisayarların İnternet erişimlerinin sağlanması için sıklıkla kullanılırlar. Dijital modemler:Verinin sayısal yapısı bozulmadan ulaşması istenen noktaya ulaştırırlar. ADSL modemler:Yapı itibari ile dijital ve analog modemlerden biraz daha farklıdır. ADSL sisteminde bilinen bakır kablolama alt yapısı kullanılır. Telefon hattının her ucuna bir ADSL modem eklenerek veri alma (download) veri gönderme (upload) ve POTS olarak adlandırılan geleneksel telefon servis kanalı olmak üzere 3 farklı kanal oluşturulur. Normal telefon görüşmelerinizi yaparken 0 kHZ ile 4 kHz arasında değişen frekans aralığı kullanılırken ADSL data iletimi için 4 kHz ile 1100 kHz aralığı kullanıldığı için İnternete bağlıyken aynı anda telefon görüşmesi yapmaya olanak sağlar.ADSL modemler sayısal verileri analog verilere çevirmeden doğrudan olduğu gibi iletir. Sistem asimetrik olarak çalıştığından veri alma ve veri gönderme için kullanılan bant genişlikleri birbirinden farklıdır.

21

22 CSU/DSU modemler:Yerel alan ağlarında kullanılan veri çerçeveleri (data frame) geniş alan ağı çerçevelerine veya geniş alan ağı çerçevelerini yerel alan ağı çerçevelerine dönüştürmek için kullanılır. Ayrıca geniş alan ağlarında verinin iletiminin sağlanması için veri iletiminin yapılacağı hattın iki ucunda saat darbesi (clock rate) değerlerinin aynı olması gerekir. Geniş alan ağı sistemlerinde saat darbesi değeri bu cihazlar tarafından belirlenir.

23 OSI MODELİ: OSI (Open Systems Interconnection) modelini ISO (International Organization for Standardization) 1984 yılında geliştirmiştir. Amaç iki bilgisayar arasındaki iletişimin nasıl olacağını tanımlamaktır.1978 yılında ilk defa ortaya çıkarılan bu standart 1984 yılında yeni bir düzenleme yardımıyla OSI referans modeli olarak yayınlanmıştır. OSI öncesindeki dönemde yalnızca bilgisayar donanımı üreten kuruluşlara özgü ağlar vardı. Bu ağların özellikleri çoğunlukla yalnızca o üreticinin donanımının bağlanmasına izin verecek biçimde tanımlanmıştı.Onlardan ayrı olarak OSI çeşitli üreticilerin ürünlerinin bağlanabileceği bir ağ için bir sektör etkinliği olarak ortaya çıkmıştır. OSI Modeli herhangi bir donanım ya da bilgisayar ağı tipine göre değişiklik göstermemektedir. OSI'nin amacı ağ mimarilerinin ve protokollerinin bir ağ ürünü bileşeni gibi kullanılmasını sağlamaktır. OSI modeli 7 katmana ayrılmıştır.

24 1)Physical (Fiziksel Katman)
2)Data Link (Veri Bağlantı Katmanı) 3)Network (Ağ Katmanı) 4)Transport (Taşıma Katmanı) 5)Session (Oturum Katmanı) 6)Presentation (Sunu Katmanı) 7)Application (Uygulama Katmanı)

25

26 1)Fiziksel Katman (1.Katman) Fiziksel katman verinin kablo üzerinde alacağı yapıyı tanımlar. Veriler bit olarak iletilir. Bu katman bir ve sıfırların nasıl elektrik, ışık veya radyo sinyallerine çevrileceğini ve aktarılacağını tanımlar. Gönderen tarafta fiziksel katman bir ve sıfırları elektrik sinyallerine çevirip kabloya yerleştirirken alıcı tarafta fiziksel katman kablodan okuduğu bu sinyalleri tekrar bir ve sıfır haline getirir.Fiziksel katman veri bitlerinin karşı tarafa kullanılan medya(kablo, fiber optik, radyo sinyalleri) üzerinden nasıl gönderileceğini tanımlar. Veri iletiminin mümkün olabilmesi için iki tarafın aynı kurallar üzerinde tanımlanmış olması gerekir. Hub (Göbek) 1.katmanda çalışan bir cihazdır. Bu cihazlar gelen veriyi bir takım elektrik sinyalleri olarak gören ve bu sinyalleri çoğaltıp diğer portlarına gönderen bir cihazdır.

27 2)Veri Bağlantı Katmanı (2
2)Veri Bağlantı Katmanı (2.Katman) Veri bağlantı katmanı fiziksel katmana erişmek ve kullanmak ile ilgili kuralları belirler. Bu katmanda Ethernet ya da Token Ring olarak bilinen erişim yöntemleri çalışır. Bu erişim yöntemleri verileri kendi protokollerine uygun olarak işleyerek iletirler. Veri bağlantı katmanında veriler ağ katmanından fiziksel katmana gönderilirler. Bu aşamada veriler belli parçalara bölünür. Bu parçalara paket ya da çerçeve (frame) denir. Çerçeveler verileri belli bir kontrol içinde göndermeyi sağlayan paketlerdir. Veri bağlantı katmanının büyük bir bölümü ağ kartı içinde gerçekleşir. Veri bağlantı katmanı ağ üzerindeki diğer bilgisayarları tanımlama, kablonun o anda kimin tarafından kullanıldığının tespiti ve fiziksel katmandan gelen verinin hatalara karşı kontrolü görevini yerine getirir. Veri bağlantı katmanı iki alt bölüme ayrılır: 1)Media Access Control (MAC) 2)Logical Link Control (LLC)

28 MAC alt katmanı veriyi hata kontrol kodu(CRC) alıcı ve gönderenin MAC adresleri ile beraber paketler ve fiziksel katmana aktarır. Alıcı tarafta da bu işlemleri tersine yapıp veriyi veri bağlantısı içindeki ikinci alt katman olan LLC'ye aktarmak görevi yine MAC alt katmanına aittir. LLC alt katmanı bir üst katman olan ağ katmanı için geçiş görevi görür. Protokole özel mantıksal portlar oluşturur(Service Access Points, SAPs). Böylece kaynak makinada ve hedef makinada aynı protokoller iletişime geçebilir(örneğin TCP/IP<-->TCP/IP). LLC ayrıca veri paketlerinden bozuk gidenlerin veya karşı taraf için alınanların tekrar gönderilmesinden sorumludur. Flow Control yani alıcının işleyebileğinden fazla veri paketi gönderilerek boğulmasının engellenmesi de LLC'nin görevidir. Ağlarda bulunan çerçeve tipleri şöyledir: Ethernet II Ethernet Token Bus Token Ring Ayrıca switch (anahtar) 2.katmanda çalışan bir cihazdır. Çünkü 2. katmanda tanımlı MAC adreslerini algılayabilirler ve bir porttan gelen veri paketini yine elektrik sinyalleri halinde sadece gerekli olan porta o porttaki makinanın MAC adresini bildiği için yollayabilirler.

29 3)Ağ Katmanı (3.Katman) Ağ katmanı veri paketine farklı bir ağ gönderilmesi gerektiğinde yönlendiricilerin kullanacağı bilginin eklendiği katmandır. Bu katmanda veriler paket olarak taşınır. Ağ katmanında iki istasyon arasında en ekonomik yoldan verinin iletimi kontrol edilir. Bu katman sayesinde verinin yönlendiriciler (router) aracılığıyla yönlendirilmesi sağlanır. Ağ aşamasında mesajlar adreslenir ayrıca mantıksal adresler fiziksel adreslere çevirilir. Bu aşamada ağ trafiği yönlendirme gibi işlemler de yapılır. IP protokolü bu katmanda çalışır.

30 4)Taşıma Katmanı (4.Katman) Taşıma katmanı üst katmanlardan gelen veriyi ağ paketi boyutunda parçalara böler. TCP, UDP, SPX protokolleri bu katmanda çalışır. Bu protokoller hata kontrolü gibi görevleri de yerine getirir. Bu katmanda veriler kesim (segment) halinde taşınır. Taşıma katmanı üst katmanlara taşıma servisi sağlar ayrıca ağın servis kalitesini artırır. (QoS – Quality of Service). Taşıma katmanı verinin uçtan uca iletimini sağlar. Verinin hata kontrolü ve zamanında ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilir. Taşıma katmanı ayrıca veriyi üst katmanlara taşıma görevi yapar.

31 5)Oturum Katmanı (5.Katman) Oturum katmanında iki bilgisayardaki uygulama arasındaki bağlantının yapılması, kullanılması ve bitirilmesi işlemleri yapılır. Bir bilgisayar birden fazla bilgisayarlarla aynı anda iletişim içinde olduğunda gerektiğinde doğru bilgisayarla konuşabilmesini sağlar. Bu sunum katmanına yollanacak veriler farklı oturumlarla birbirinden ayrılarak yapılır.  NetBIOS, RPC, Named Pipes ve Sockets gibi protokoller bu katmanda çalışır.

32 6)Sunuş Katmanı (6.Katman) Sunuş katmanının en önemli görevi yollanan verinin karşı bilgisayar tarafından anlaşılacak şekilde çevrilmesidir. Bu sayede farklı programların birbirlerinin verisini kullanabilmesi mümkün olur. Sunum katmanı uygulama katmanına verileri yollar daha sonra bu katmanda verinin yapısı, biçimi ile ilgili düzenlemeler yapılır ve verinin formatı belirlenir. Ayrıca verinin şifrelenmesi, açılması, sıkıştırılması da bu katmanda yapılır. GIF, JPEG, TIFF, EBCDIC, ASCII vb. bu katmanda çalışır.

33 7)Uygulama Katmanı (7.Katman) Uygulama katmanı bilgisayar uygulaması ile ağ arasında bir arabirim sağlar. OSI katmanları arasında sadece bu katman diğer katmanlara servis sağlamaz. Uygulamaların ağ üzerinde çalışması sağlanır.Uygulama katmanı ağ servisini kullanacak olan programdır. Bu katman kullanıcıların gereksinimini karşılar. SSH, Telnet, FTP, TFTP, SMTP, SNMP, HTTP, DNS protokolleri ve tarayıcılar bu katmanda çalışır. E-posta ve veritabanı gibi uygulamalar bu katman aracılığıyla yapılır.

34 KAYNAKÇA http://webramada.com/kisa-internet-tarihi/

35 KISALTMALAR Token Ring : Yerel ağ teknolojisi. LLC : Limited Şirket
Arpanet: Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırmaları Dairesi Ağı CRC : Döngüsel Artıklık Denetimi FTP : Dosya Transfer Protokolü. WEB : İnternet üzerindeki servislerden birisi. NET : Network,İnternet. LAN : Yerel Ağ. IEEE : Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü. MAC : Ortam Erişim Yönetimi. BİT : 0 veya 1 rakamlarından oluşan tek bir sayısal birim. IMEI : Uluslararası Mobil Cihaz Kodu. UTP : Telefon kablosu olarak kullanılan kablo. WAN : Geniş alan ağı. VDSL2 : Çok Yüksek Hızlı Dijital Abone Hattı. Frame Relay : Standart geniş alan ağı teknolojisi. ATM : Eşzamansız Aktarım Modu G.SHDSL : Simetrik Yüksek Hızlı Sayısal Abone Hattı IP : Internet Protokol. Segment : Bölmek. Port : Donanım. Download : Veri alma. Upload : Veri gönderme. POTS : Düz Eski Telefon Hizmeti. OSI : Birbiriyle bağlantılı açık sistemler standardı. ISO : Uluslararası Standartlar Teşkilâtı. Token Ring : Yerel ağ teknolojisi. LLC : Limited Şirket

36 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM…


"Dersin Adı:Ağ Temelleri Özkan GÜVEN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları