Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM"— Sunum transkripti:

1 EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM

2 EPİLEPSİ(SARA)

3 EPİLEPSİ(SARA) Beynin herhangi bir bölgesinin kontrol dışı aktif hale gelmesi ve bunun bir süre devam etmesidir. EPİLEPSİ BULAŞICI DEĞİLDİR!

4 NEDENLERİ -Soyaçekim -Hamilelik sürecinde veya doğum sırasında oluşan problemler -Ateş -Ciddi kafa yaralanmaları -Menenjit,beyin tümörü vb. hastalıklar -Bilinmeyen nedenler

5 EPİLEPSİ NÖBETLERİ Kısmi ve genel nöbetler olarak ikiye ayrılır:
“KISMİ NÖBET”te;Beynin bir bölümünde problem vardır.Elbiselerini çekiştirme,sebebsiz yere çığlık atma,yalanma,ağız şapırdatma,dalma,istem dışı kol ve bacak hareketleri,gerçek dışı koku,görme işitme algıları, korkular, hıçkırık,gülme,yığılma gibi sn. süren anlık nöbetler olabilir.

6 “GENEL NÖBET” te beynin tüm bazında problem vardır
“GENEL NÖBET” te beynin tüm bazında problem vardır. Kişi genellikle çığlık veya inilti şeklinde ses çıkararak çarparcasına aniden yere düşer. Dişler kenetlenir,ağızdan köpük gelir. Solunum durur.Tüm vücut kasılır sonra çırpınmalar başlar. Gözler döner ve yukarı bakar.Dışkı ve idrar kaçırabilir. Sonra hasta gevşeyerek soluk almaya başlar,bilinç yavaş yavaş açılır ama uyku hali vardır.Bu uyku gereklidir. ZAMAN İÇİNDE NÖBETLER DEĞİŞEBİLİR!

7

8 NÖBETİ NELER TETİKLER? -Açlık -Uykusuzluk -Nefes nefese kalma -Başa ani darbe alma -Televizyon,bilgisayarın titrek ışığı -Ateş -Araya giren özellikle ateşli hastalıklar -İlaç alımında aksaklıklar

9 EPİLEPSİ NÖBETİNDE NELER YAPILMAMALI
-Hastanın ağzını açmaya çalışmayınız. -Suni teneffüs ve kalp masajı yapmayınız. -Uyumasına engel olmayınız. -Nöbet sırasında ilaç,su,yiyecek vermeyiniz. -Hastanın çırpınmalarını engellemeye çalışmayınız. Nöbet sırasında kolonya,soğan vb. şeyleri koklatmayın.

10

11 EPİLEPSİ NÖBETİNDE İLKYARDIM
-Öncelikle sakin olun,hastanın yanından ayrılmayın gerekirse başkasından yardım alın. -Hastayı yatırın.YAN ÇEVİRİN.BAŞI GERİYE ALARAK POZİSYON VERİN ve BAŞI KORUYUN. -HASTANIN HAREKETLERİNİ DURDURMAYA ÇALIŞMAYIN.Nöbetin geçmesini bekleyin.Dışarıdan müdahale nöbet süresini kısaltmaz. -Ağız ve burunda biriken sümük tükürük.kusmuk vb. temizleyin -Kravat,kemer vb. sıkan giysileri gevşetin.Gözlüğü varsa çıkarın. -Çevresinden sivri ve sert eşyaları uzaklaştırın. --Nöbet sonrası sakin.sevecen,güven verici olun. -UYKUSU VARSA UYUMASINA İZİN VERİN.

12

13

14 NE ZAMAN “112” ARANMALI? -5 Dakikadan uzun süren nöbetlerde,
-Tekrarlayan nöbetlerde, -Nöbet bittiği halde bilinç açılmıyorsa, 112 aranmalıdır.

15 BAYILMA(SENKOP)

16 BAYILMA Beyne giden kan akımında ve dolayısıyla oksijen miktarında azalmaya bağlı olarak görülen geçici bilinç kaybıdır.

17 BAYILMAYA YOL AÇAN NEDENLER
Açlık Korku,heyecan Aşırı sıcak,yorgunluk Kapalı,havasız ortam Ani olarak ayağa kalkma Kan şekerinin düşmesi vb.

18 BAYILMANIN BELİRTİLERİ
-Baş dönmesi -Dengeyi zor sağlama -Yüzde solukluk -Soğuk terleme -Görme ve duymada azalma

19 BAYILMADA İLK YARDIM -Bayılacak kişiyi bayılacağını hissederseniz yakalayarak yere yatırınız. -Ayaklarını yerden 30 cm yukarı kaldırınız. -Vücudu sıkan giysileri gevşetiniz. -Düşme sırasında yaralanma olup olmadığına bakınız. -Yüze soğuk su damlatarak,kolonya,alkol vb. ile uyaran veriniz. -Kişi ayılınca hemen ayağa kaldırmayınız. 5 DAKİKAYI GEÇEN BAYILMALARDA BİLİNÇ AÇILMIYORSA 112’Yİ ARAYINIZ!

20

21

22 KANAMALAR

23 KANAMALAR 1-İÇ KANAMALAR:Vücut boşluklarına doğru olan kanamalardır. Karın,göğüs,kafatası boşlukları gibi. 2-DIŞ KANAMALAR 3-DOĞAL DELİKLERDEN OLAN KANAMALAR Kanamalar kanayan damara göre üçe ayrılır: 1-Atardamar kanaması 2-Toplardamar kanaması 3-Kılcal damar kanaması

24

25 DIŞ KANAMALARDA İLKYARDIM

26 2-Özel basınç noktalarına basınç yapmak.

27 3-Turnike uygulamak

28

29

30 BURUN KANAMALARI Hasta oturtulur. Başı hafifçe öne eğilir.
Burun kanatlarına 5 dakika süreyle bası yapılır. Kanama durduktan sonra bir süre burnunu yıkaması ve sümkürmesi önlenir. Kanama durmuyorsa sağlık kuruluşuna sevk edilir.

31

32

33 İÇ KANAMALAR Mide,akc.,dalak vb. organların kanamasıdır.
Belirtileri:Huzursuzluk,sinirlilik,susama,sararma,ağrı,bayılma, hızlı nabız,hızlı solunum. İlkyardım:Kişi yatırılır,ayakları yükseltilir. Elbiseler gevşetilir.Ağızdan bir şey verilmez.sıcak tutulur.en kısa zamanda sağlık kuruluşuna iletilir.

34

35 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM. Perihan TAMGAÇ


"EPİLEPSİ BAYILMA KANAMADA İLKYARDIM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları