Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Nisan 20091 Dr. Kadir MELAN Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Nisan 20091 Dr. Kadir MELAN Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü."— Sunum transkripti:

1

2 Nisan Dr. Kadir MELAN Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü

3 2 Yaşamak İçin Beslenmek Beslenmek için Üretmek - Tarım TARIM Zirai Mücadele

4 3 Güvenli üretimGüvenli üretim Güvenilir ürünGüvenilir ürün Etkin denetimEtkin denetim Güvenen toplumGüvenen toplum 2009 gıda yılı

5 4 Üretiminden ve denetiminden sorumlu olduğumuz ürünlerin güvenli bir şekilde üretilmesini sağlamakÜretiminden ve denetiminden sorumlu olduğumuz ürünlerin güvenli bir şekilde üretilmesini sağlamak Hayvan ve bitki varlığımızın sağlığını korumak ve sürdürmekHayvan ve bitki varlığımızın sağlığını korumak ve sürdürmek Sorululuğumuzdaki ürünlerin güvenli ve güvenilir olmasını sağlamakSorululuğumuzdaki ürünlerin güvenli ve güvenilir olmasını sağlamak TARIM

6 5 ÖNEMLİ NOT Tarımsal üretim yaparken, çevreyi de korumak zorundayız doğal kaynakların tahrip edilmesini ve yok edilmesini önlemeliyiz

7 6 Dünya, bize atalarımızdan kalan miras değil, bizden sonraki nesillere bırakacağımız bir emanettir. (Kızılderili atasözü) EN ÖNEMLİ NOT Atalarınızı değiştiremezsiniz, fakat torunlarınızla ilgili bir şeyler yapabilirsiniz. fakat torunlarınızla ilgili bir şeyler yapabilirsiniz. (W. Izzard)

8 7 Ülkemizde 1950’li yıllarda kimyasal savaş uygulamaları hız kazanmaya başlamış Devlet Mücadelesi ve Devlet Yardım Mücadelesi ilaç kullanımının yaygınlaştırılması, üreticiye benimsetilmesi 1960’tan sonra 5 yıllık kalkınma planlarında zirai mücadele ilaç tüketiminin arttırılması ÜLKEMİZDE BİTKİ SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI

9 8

10 9 Birçok ülke 1980'li yıllardan itibaren pestisitlerin kullanımının azaltılmasını hedef alınmıştır Politika ve stratejiler oluşturmuş ve uygulamaya konulmuştur Ülkemizde de bu konuda politika ve stratejiler belirlenmiştir Tüketim : 49 bin ton pestisit/yıl Hedef: 1/3 oranında azaltılması ÜLKEMİZDE BİTKİ SAĞLIĞI ÇALIŞMALARI

11 10 DDT’nin keşfinden önce %7 1980’lerin sonuna doğru %13 ürün kaybında iki kat artış ilaç kullanımında 12 kat bir artış

12 11 İlaç kullanımındaki 12 kat artışa rağmen ürün kaybı neden 2 kat artmıştır ????????? ?

13 12 ilaçlara dayanıklılığın artması doğal düşmanların öldürülmesi potansiyel zararlıların ekonomik zararlı durumuna geçmesi

14 13 insan ve hayvan sağlığının tehdit edilmesi gıda maddelerindeki ilaç kalıntıları çevre kirlenmesi yüksek ilaç fiyatları, ekonomik kayıp vb.

15 14 Kısa sürede etki gösterirKısa sürede etki gösterir Uygulaması kolayUygulaması kolay Canlılar arasında var olan doğal dengeyi bozarCanlılar arasında var olan doğal dengeyi bozar İnsanlar ve sıcak kanlılarda doğrudan veya dolaylı olarak zehirlenmelere neden olurİnsanlar ve sıcak kanlılarda doğrudan veya dolaylı olarak zehirlenmelere neden olur Doğal düşmanlara (faydalı organizmalara) zarar vererek zararlı popülasyonlarının artmasına neden olurDoğal düşmanlara (faydalı organizmalara) zarar vererek zararlı popülasyonlarının artmasına neden olur

16 15 Çevre kirliliği (toprağa, havaya ve suya karışır)Çevre kirliliği (toprağa, havaya ve suya karışır) Bal arıları, tozlayıcı (polinatör) arılar, kuşlar, balıklar, suda yaşayan diğer canlılar ve toprak mikroorganizmaları gibi hedef olmayan organizmaları olumsuz yönde etkilerBal arıları, tozlayıcı (polinatör) arılar, kuşlar, balıklar, suda yaşayan diğer canlılar ve toprak mikroorganizmaları gibi hedef olmayan organizmaları olumsuz yönde etkiler Hastalık, zararlı ve yabancı otların zamanla ilaçlara karşı direnç kazanmalarına neden olurHastalık, zararlı ve yabancı otların zamanla ilaçlara karşı direnç kazanmalarına neden olur

17 16 Ürünlerde kalıntı bırakırÜrünlerde kalıntı bırakır Kültür bitkilerinde fitotoksik etkilere ve genetik bozulmalara neden olabilirKültür bitkilerinde fitotoksik etkilere ve genetik bozulmalara neden olabilir İlaç fiyatlarının pahalı olması nedeniyle, gereksiz yapılan ilaçlamalar, mücadele masraflarını dolayısıyla ürünün maliyetini arttırırİlaç fiyatlarının pahalı olması nedeniyle, gereksiz yapılan ilaçlamalar, mücadele masraflarını dolayısıyla ürünün maliyetini arttırır

18 17

19 18

20 19 Kimyasal Mücadele, kimyasal pestisitlerin bu olumsuz özellikleri nedeniyle, mücadele programlarında en son başvurulması gereken bir mücadele yöntemi olarak ele alınmalıdır.

21 20 Bunları hiç düşündünüz mü...! Bugün zehir satın aldınız mııııı? Bugün zehir yediniz miiiiiii? Bugün çocuklarınıza zehir yedirdiniz miiiiii??? Bugün zehirli gıda sattınız mıııııı? Çocuklarınız zehir yemeye devam etsin miiiii? Bunları hiç kendinize sordunuz muuuuu..!

22 TON ETKİLİ MADDE 34 MİLYAR ABD $ CİVARINDADIR

23 22

24 23 Ülkemizde pestisit sorunu var mıdır? Kalıntı sorun mudur? Çevre kirliliği oluşmakta mıdır? Doğal denge bozulmakta mıdır? ÇOK ÖNEMLİ SORULAR...!

25 24 Çözüm...!

26 25 Çaresizseniz…

27 26 Çare sizsiniz...!

28 27 ÇEVRE DOSTU MÜCADELE METOTLARI

29 28 Kanuni Mücadele Kültürel Önlemler Kültürel Önlemler Fiziksel Mücadele Fiziksel Mücadele Mekaniksel Mücadele Mekaniksel Mücadele Biyoteknolojik Mücadele Biyoteknolojik Mücadele Biyolojik Mücadele Biyolojik Mücadele Kimyasal Mücadele Kimyasal Mücadele

30 29 Entegre Zararlı Yönetimi (Zararlı İdaresi) Hastalık, zararlı ve yabancı otların popülasyon yoğunluklarının, ürün kayıplarına neden olmayacak şekilde, ekonomik zarar düzeyinin altında tutulabilmesi için yapılan faaliyetler

31 30 FAO (1967) “Zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan bütün mücadele metotlarını ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, bunların popülasyonlarını, ekonomik zarar düzeyinin altında tutan bir zararlı yönetimi sistemi”

32 31 MÜCADELE ENTEGRE MÜCADELE ENTEGRE ZARARLI YÖNETİM SİSTEMİDİR

33 32 Bir kültür bitkisinin üretim sahasındaki bitki örtüsü, toprak, su, arazi yapısı gibi tüm çevre koşulları ile birlikte, organizmaların toplam kompleksinden meydana gelen ve insanların tarımsal, sosyal ve endüstriyel faaliyetleri ile sürekli olarak değişen ünitelerdir.

34 33 Kimyasal Mücadele Kültürel Tedbirler Faydalı Organizmalar BitkiZararlılar Toprak İklim

35 34 Bir agroekosistemde mevcut zararlılarla mücadelede; zararlı, yararlı türler ve yoğunlukları dağılışları, doğal ölüm oranları, üreme güçleri yaşları, cinsiyetler oranı asıl ve değişken konukçuları birbiriyle ilişkileri ekolojik koşulların etkileri (biyotik-abiyotik) açıklığa kavuşturup değerlendirilmelidir

36 35 AGROEKOSİSTEMDEKİ ZARARLILAR Ana zararlılar Tali zararlılar Potansiyel zararlılar

37 36

38 37 Ne gördüğün DEĞİL Nasıl gördüğün...

39 38  Zararlı popülasyonlarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutmak  Mümkün olan en iyi mücadele metotlarını uygulamak, kimyasal mücadeleyi en son çare olarak düşünmek  Pestisitleri kullanmak zorunlu ise, yan etkilerini en aza indirecek şekilde seçici pestisitler uygulamak

40 39 Entegre mücadelenin bu üç ana hedefi ile : Bitkisel üretimin arttırılması, kaliteli ve ilaç kalıntısı bulunmayan ürün elde edilmesi Doğal düşmanların korunması ve desteklenmesi Tarla, bahçe ve bağların periyodik olarak kontrol edilmesi Üreticilerin kendi tarlası, bahçesi ve bağının uzmanı haline getirilmesi Pestisitlerin çevreye (toprak, su, hava) bulaşmasının önlenmesi esas alınır

41 40 Entegre mücadele, belirli bir agro-ekosistemde bulunan hastalıklar, zararlılar ve yabancı otların mücadelesinin ayrı ayrı değil, hepsinin birlikte yapılmasını ve uygun mücadele metotları ve tekniklerinin birlikte, birbirini tamamlayacak şekilde entegre edilmesini öngörmektedir Entegre mücadelede amaç, hastalık etmenleri, zararlılar ve yabancı otların popülasyon yoğunlukların ekonomik zarar seviyesinin altında tutulmasıdır

42 41 Entegre mücadele programları, ele alınan kültür bitkisinde en çok zarar yapan ana (veya anahtar) zararlı, hastalık ve yabancı otun mücadelesi esas alınarak uygulanır, ancak potansiyel zararlılar da göz ardı edilmez Entegre mücadele programları çevre dostu, ekonomik ve uygulanabilir olmalıdır

43 42 Çevrede pestisit miktarının azaltılması sağlanmalı Mevcut doğal düşmanlar korunmalı ve desteklenmeli

44 43 Bir zorunluluk bulunmadığı sürece, kimyasal mücadeleye yer verilmemeli zorunluluk var ise, çevre dostu ve selektif pestisitler, etkili en düşük dozda ve en uygun zamanda uygulanmalıdır

45 44

46 45 Entegre mücadeleyi kim yapar? IPM NOT FOR FARMER IPM BY FARMER

47 46 Elma, Turunçgil, Pamuk, Bağ, Patates, Zeytin, Şeftali, Kiraz, Örtüaltı sebze ve Mısır pestisit tüketimi ortalama % 48 oranında azalmıştır EM uygulama sonucu (2002)

48 47 Tarım işletmesinde tüm bitkilerde sürvey hastalık çıkışları yabancı otlar ve doğal düşmanları zararlılar ve doğal düşmanları yoğunlukları uygulanabilecek mücadele yöntemleri en uygun mücadele yöntemleri

49 48 Toplanan verilere göre uygun strateji geliştirme Uygulama Uygulamadan sonra başarıların veya tahmin edilemeyen sebeplerden dolayı gelen başarısızlıkların nedenleri Üretim sezonu sonunda tüm verilerin uzman yardımıyla değerlendirilmesi Gelecek sezon için uygun mücadele stratejisi

50 49 tarım ile ulaşmaya çalıştığımız temel hedef insanı, doğayı ve çevreyi korumak İnsanlık doğanın kendini yenileyebildiğinden fazlasını tüketmemeli doğanın insana tanıdığı sınırlar çerçevesinde yaşamına yön vermeli Sağlıklı insan, temiz çevre ve güvenli gıda için herkesin bu konuya duyarlı olması gerekir

51 50 SAĞLIKLI İNSAN TEMİZ ÇEVRE GÜVENLİ GIDA


"Nisan 20091 Dr. Kadir MELAN Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları