Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İkinci kademede, yüksek sıcaklıklarda (≈ 850 oC) ostenit içinde karbon difüzyonu ve düşük sıcaklıklarda (≈ 750 oC) ferrit içinde mangan difüzyonu sonucu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İkinci kademede, yüksek sıcaklıklarda (≈ 850 oC) ostenit içinde karbon difüzyonu ve düşük sıcaklıklarda (≈ 750 oC) ferrit içinde mangan difüzyonu sonucu."— Sunum transkripti:

1 İkinci kademede, yüksek sıcaklıklarda (≈ 850 oC) ostenit içinde karbon difüzyonu ve düşük sıcaklıklarda (≈ 750 oC) ferrit içinde mangan difüzyonu sonucu ostenit ferrite doğru büyüyerek ferrit-ostenit dengesi sağlanır. α γ

2 Ostenitin Martenzite Dönüşümü
Ostenit-Ferrit faz karışımı yeterli hızla soğutulduğunda sertleşme özelliğine sahip olan ostenit fazı martenzite dönüşür. Martenzit, karbon ile aşırı doymuş hacim merkezli tetragonal (HMT) yapıya sahip bir katı çözeltidir.

3 F P P F M α + P α + M

4 Fe3C α M

5 (α+ M) Çift fazlı çeliklerin Mekanik özellikleri
Çift fazlı çeliklerin mekanik özellikleri, ferrit ve martenzit fazlarının oranlarına, her iki fazın mekanik özelliklerine bağlı olarak değişir. Bu fazların oranları, karbon ve diğer alaşım elementlerinin miktarı, ostenitleme sıcaklığı ve ostenitleme sürelerine bağlıdır. Özellikle sünekliği, ferrit fazını çökeltisiz olması ile yakından ilgilidir. Ayrıca, Her iki fazın tane boyutu ve ostenitleme tekniği da mekanik davranışları etkilemektedir.

6 Martenzit fazının hacim ve karbon oranı gerilme ilişkisi

7 Ostenitleme tekniğinin gerilme değerlerine etkisi

8 Uzama %Martenzit ve %C ilşkisi

9 Uzama – ostenitleme tekniği ilişkisi

10 %MHO Ostenitleme sıcaklığı Mukavemet ilişkisi

11 Kırık Yüzey görüntüsü

12 Ferrit fazı sünek martenzit fazının gevrek kırılmaktadır.


"İkinci kademede, yüksek sıcaklıklarda (≈ 850 oC) ostenit içinde karbon difüzyonu ve düşük sıcaklıklarda (≈ 750 oC) ferrit içinde mangan difüzyonu sonucu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları