Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DİLEKÇE 3071.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DİLEKÇE 3071."— Sunum transkripti:

1 DİLEKÇE 3071

2 1. Amaç Bu Kanunun amacı, dilek ve şikâyetleri hakkında,
Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, TBMM’ye ve yetkili makamlara yazı ile başvurma haklarının kullanılma biçimini düzenlemektir.

3 2. Kapsam Bu Kanun, Türk vatandaşları ve
Türkiye’de ikamet eden yabancılar tarafından TBMM ile idarî makamlara yapılan dilek ve şikâyetler hakkındaki başvuruları kapsar.

4 3. Dilekçe hakkı Türk vatandaşları
kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri hakkında, TBMM’ye ve yetkili makamlara yazı ile başvurma hakkına sahiptirler.

5 3. Dilekçe hakkı Türkiye’de ikamet eden yabancılar
karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilirler.

6 4. Dilekçede bulunması zorunlu şartlar
TBMM’ye veya yetkili makamlara verilen  veya  gönderilen dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgâh adresinin bulunması gerekir.

7 5. Gönderilen makamda hata
Dilekçe, konusuyla ilgili olmayan bir idari makama verilmesi durumunda, bu makam tarafından yetkili idari makama gönderilir ve ayrıca dilekçe sahibine de bilgi verilir.

8 6. İncelenemeyecek dilekçeler
TBMM’ye veya yetkili makamlara verilen veya gönderilen dilekçelerden; a) Belli bir konuyu ihtiva etmeyenler, b) Yargı mercilerinin görevine giren konularla ilgili olanlar, c) 4 üncü maddede gösterilen şartlardan herhangi birini taşımayanlar, İncelenemezler.

9 7. Dilekçenin incelenmesi ve sonucunun bildirilmesi
Türk vatandaşlarının ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileri ve kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri konusunda yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonucu veya yapılmakta olan işlemin safahatı hakkında

10 7. Dilekçenin incelenmesi ve sonucunun bildirilmesi
dilekçe sahiplerine en geç 30 gün içinde gerekçeli olarak cevap verilir. İşlem safahatının duyurulması halinde alınan sonuç ayrıca bildirilir.

11 8. Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan başvuruların incelenmesi
TBMM’ye gönderilen dilekçelerin, Dilekçe Komisyonunda incelenmesi ve karara bağlanması 60 gün içinde sonuçlandırılır.

12 8. Türkiye Büyük Millet Meclisine yapılan başvuruların incelenmesi
İlgili kamu kurum veya kuruluşları TBMM Dilekçe Komisyonunca gönderilen dilekçeleri 30 gün içinde cevaplandırır. İnceleme ve karara bağlamanın esas ve usulleri TBMM İçtüzüğünde gösterilir.


"DİLEKÇE 3071." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları