Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ ORGANİK BİLEŞİKLER İÇİN ANALİTİK TEKNİKLER RADYOMETRİ & BETA IŞINI ABSORBSİYONU Tuncer YAMAN G Timuçin ARGILLI G Selçuk BAYRAK G Aykut MORALAR G Ömer Mustafa CÖMERT G Kenan GÜNSELİ G

2 İnceleyeceğimiz Konular;
İnceleyeceğimiz Konular; -Organik bileşiklerin cinsleri nasıl tayin edilir? -Radyometri / ß Işını Absorbsiyonu nedir,nasıl yapılır?

3 ORGANİK BİLEŞİKLERİN ANALİTİK İNCELEMESİ
ORGANİK BİLEŞİKLERİN ANALİTİK İNCELEMESİ Yüksek molekül ağırlıkları ve düşük çözünürlüklerinin bir sonucu olarak, hem alifatik hidrokarbonlar, hem de polisiklik aromatik hidrokarbonlar, atmosferik partiküllerle birleştirilmektedir.

4 Partiküler maddeler, yüksek hacimli örnekleyiciler kullanılarak cam elyaf filtreler üzerinde toplanabilir. C:\Users\Gokhan\Desktop\bulut_9.jpg

5 Analitik C:\Users\Gokhan\Desktop\soxhelet metodu.jpg
Analitik Organik bileşiklerin analizi 4 aşamada yapılır; 1. Metilen klorür kullanılarak bir soxhelet cihazında, cam elyaf filtrelerden ekstraksiyon. C:\Users\Gokhan\Desktop\soxhelet metodu.jpg

6 2. Ekstraktın, bir döner evaporatörde kurutularak konsantre edilmesi ve hekzan içinde toplanması.

7 3. Ekstraktın, bir silika veya alumina kolonda saflaştırılması. İki fraksiyon elde edilmesi. I - Fraksiyon A (polar olmayan) alifatik hidrokarbonları ihtiva eder. Önce hekzanla yıkanarak uzaklaştırılır. II - Fraksiyon B (polar) PAHs’ları ihtiva eder. Hekzan ve metilen klorürle yıkanarak uzaklaştırılır.

8 4. Her iki fraksiyon da gaz kromatografisinde kapiler kolonla analiz edilir ve kütle spektrometresi kullanılarak bileşiklerin cinsleri tayin edilir.

9 Radyometri / ß Işını Absorbsiyonu
Radyometri / ß Işını Absorbsiyonu APM nin ölçülmesinde en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Beta ışını absorbsiyonu ölçüm cihazı, beta ışınlarının absorbsiyonunun maddenin kütlesiyle orantılı olarak artması prensibini esas alarak çalışır. Bu prensibi esas alan monitörler, Beta-partikül Attenuation Monitors (BAM) olarak adlandırılır. Partiküller bir filtre kağıdı üzerinde toplanır ve üzerine ß ışınları gönderilir.

10

11 Bir filtre şeridi üzerinde toplanan partiküler maddelerin, ß ışınları absorbsiyonu ve derişiminin dolaylı olarak ölçümüne olanak sağlayan bir yöntemdir. Birim kütle başına ß absorbsiyonu, mevcut numunedeki atom sayısına     ve elementlerin kütle numarasına bağlıdır. Bu yöntemle glass-fiber filtre kağıdı kullanılarak saatlik ortalamalar elde edilmektedir.

12 Beta Işını Absorblayıcı
Beta Işını Absorblayıcı

13 3 Ana Başlıkta İnceleyeceğiz;
3 Ana Başlıkta İnceleyeceğiz; Numune Probu Ölçüm Ünitesi Destek Ünitesi

14 Numune Probu: Alet kullanımda olmadığı zaman nozüllerin zarar görmemesi için otomatik kapatma donanımlı valf kapanır. Korumalı ısıtıcı element, probu sabit sıcaklıkta tutar. Probun bir parçası olan pilot tüp, farka bağlı basınç algılayıcılarıyla donanımlıdır. Seçmeli bir sıcaklık algılayıcısı, probun ucuna yığın sıcaklığını ölçmek için eklenebilir.

15 Ölçüm ünitesi: Bileşenleri:
Ölçüm ünitesi: Bileşenleri: -Hareketli nozül, filtre bandının otomatik ilerlemesine izin verir, ve vakum contası da devir boyunca gereklidir. -Filtre bant beslemesi: Motor, bir sensör yardımıyla çalışır ve filtre bandının tam olarak yerleşmesini sağlar. Uzunluğu yaklaşık 200 metre olan iki bant makarası 5000 sürekli ölçümü yapabilir veya yaklaşık 2 aylık çalışma sağlar. -Pnömatik sistemler, akış oranı ölçümleri sağlayan venturiye ve motorlu bir valfe sahiptir. Bu sistemdeki educator a hava akışının sıkıştırılmasıyla numune akış oranı sürdürülür - Beta gauge assembly, önceki ve sonraki değişken numunelerin ölçülmesiyle partikül maddelerin ölçümü için dizayn edilmiştir. - Yüksek duyarlı Geiger Muller dedektörü, beta ışın kaynağının tam karşısına yerleştirilmiştir. Elektroniği temel alan mikroişlemci, ölçümdeki farklı parametrelerin ölçümleri ve kontrolleri için gereklidir.

16 Destek Ünitesi

17 Örnek: Toplam hacmi m3 olan küresel tanecikler bir filtre sisteminde toplanıyor. Bu taneciklerin ortalama yarı çapları 8 m olarak ölçülüyor. a- Tanecikler arasındaki boşluğu ihmal ederek toplanan tanecik sayısını bulunuz. (Vküre=4/3r3) b- Taneciklerin toplam yüzey alanını hesaplayınız(Kürenin yüzey alanı S=4r2) c- Tanecik hacminin başlangıçtaki hacminin 1/10 u olması durumunda aynı toplam hacimde toplanan tanecik sayısı, ortalama tanecik yarıçapı, ve taneciklerin toplam yüzey alanı nedir. Sonuçları öncekilerle karşılaştırınız.

18

19 Kaynaklar www.environnement-sa.com

20 TEŞEKKÜRLER...


"SAKARYA ÜNİVERSİTESİ HAVA KİRLİLİĞİ ÖLÇÜM TEKNİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları