Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MOBİL GÜVENLİK. Günümüzde cep telefonları, mesaj atmak ve konuşmak gibi medya, oyun, İnternet ve doküman yönetimi için kullanılan cihazlara dönüştü. Akıllı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MOBİL GÜVENLİK. Günümüzde cep telefonları, mesaj atmak ve konuşmak gibi medya, oyun, İnternet ve doküman yönetimi için kullanılan cihazlara dönüştü. Akıllı."— Sunum transkripti:

1 MOBİL GÜVENLİK

2 Günümüzde cep telefonları, mesaj atmak ve konuşmak gibi medya, oyun, İnternet ve doküman yönetimi için kullanılan cihazlara dönüştü. Akıllı cep telefonları denilen bu cihazların çeşidi ile beraber sayıları da arttı ve bu artış hızla devam ediyor. Şu anda piyasada bulunan cep telefonlarında kullanılan işletim sistemlerinin çoğu iPhone OS, Android ve RIM OS gibi gelişmiş mobil işletim sistemlerinden oluşuyor

3 Virüsler ile ilgili genel duruma bakıldığında mobil virüs sayısı 1227 dolayında ve bu virüsler her geçen yıl katlanarak artıyor. Cep telefonları arasında yayılan virüsler, kullanıcıdan habersiz, telefonda olan iletişim bilgilerini de kullanarak mesajlar yollayabiliyor ya da telefonda kayıtlı bulunan banka bilgileri ya da şifreleri gibi önemli bilgileri mesaj yoluyla çalabiliyor, telefonda bulunan kayıtlı bilgileri silebiliyor. Kullanıcının haberi olmadan telefon numarası arayarak bedeli yüksek faturalara neden olabiliyor. Cep telefonlarında virüslere karşı koruma sağlamak için şu gibi basit önlemler alınmalı, Bluetooth sürekli açık olmamalı, Bluetooth şifreleri kırılması zor güçlü şifreler olmalı. Bilinmeyen, güvenliğinden emin olunmayan sitelere girilmemeli.

4 Telefonlara kurulan uygulamalardan gelen tehlikelere bakıldığında, kaynağı bilinen ve güvenilen uygulamalar dışında kaynağı çok da tanınmayan birçok uygulama bulunmaktadır. Telefona bir uygulama kurarken uygulamanın yetkili bir otorite tarafından kontrol edilmiş olmasına veya uygulama uygulama üreticisine dikkat edilmeli.. Eğer uygulamada herhangi bir art niyet yoksa markette yayınlanıyor. Apple bu uygulamasıyla biraz daha güvenilir uygulamalar sunmakla beraber Android markette durum bundan farklı. Market uygulamaları, herhangi bir kontrole tabi tutulmadan yayınlanıyor. Bu yüzden uygulamanın güvenliği ile ilgili durum kullanıcının kontrolündedir.

5 Virüsler ve kötü niyetli hazırlanmış programlar dışında bir de webden gelen tehlikeler akıllı cep telefonlarını etkilemeye başladı. Bazı sürümlerde ise bu tehlikelere karşı bir açıklık var.

6 Açıklık bulunan sürümleri kullanan cihazlarda; Web tarayıcısında javascript çalışmasını engellemek, Başka bir web tarayıcı kullanmak. Örneğin Opera, SD kartı “unmount” ile sistemden kullanımını kaldırmak bu saldırıyı engellemek için yapılacak çözümler arasında.

7

8 GÜVENLİ TABLET Sık kullandığımız tabletlerin güvenliği konusunda çok az şey yapıyoruz. Ailelerde vahim hatalar yapılıyor. En büyük sorun tabletleri gündüz anne-baba, akşam ve hafta sonları ise çocukların kullanması. Bu şekilde çocuklar sanal dünyada tamamen korumasız kalıyor. Kuzu postuna bürünen uygulamalar tehlike saçıyor. Oysa Android, iOSve Windows tabletlerin tümünde çocuklar için özel koruma var. Çocuklara ebeveynlerinin uygulamaları kapatılabiliyor. Ekstra yazılımlarla kullanımı denetlemek de mümkün.

9 Mutlaka antivirüs yazılım kullanın WiFi, Bluetooth erişimini gerekli olmadığı anlarda kapatın. Tablete indirdiğiniz uygulamalar masum olmayabilir. Oyun, mesajlaşma amacıyla kurulan masum gibi görünen uygulamalar önemli verilerin başkasının eline geçmesine neden olabilir. Çocuklarınızın kullanabileceği uygulamaları önceden yükleyin. Onların indirdiği masum gibi görünen uygulamalar için dikkat edin. VİRÜSLERDEN KORUNMA YOLLARI

10 Ponemon Institute adlı araştırma merkezi ve Lumension adlı şirketlerin yaptığı araştırmaya göre, bilişim sektöründe çalışan her 4 kişiden 3’ü mobil cihazlarını 2014’te sektörün en büyük tehdidi olarak tanımlıyor. Bu oran 2010’da yüzde 68 seviyesinde iken 2014 için beklentiler yüzde 9 arttı. Bu araştırmaya katılanların yüzde 68’i, telefonlarının kötü niyetli yazılımlar tarafından tehdit altında olduğunu düşünüyor.

11 Ponemon Institute adlı şirketin CEO’su Larry Ponemon, “Değişen veri trendleri, mobil cihaz sayısındaki patlamayla da birlikte yıldan yıla endişelerin arttığını gösteriyor. Mobil güvenlik açıkları, şu anda sektör için en büyük risk!” ifadelerini kullandı. Bilişim sektöründe çalışanlar için tek risk de bu değil üstelik. Gelişmiş kalıcı tehditler (APTs) türünde siber saldırılara maruz kalan sisteme ait dataların çalınması veya herhangi bir zarara uğraması durumundaki problemler de endişeleri arttırıyor. APTs türündeki saldırılar, 2009’da yüzde 39 iken, gelecek sene yüzde 55’e çıkması bekleniyor.

12 Bilgi Teknolojileri sektöründe çalışanların yüzde 40′ı bu saldırılara uğrayıp zarar gördüğünü söylerken, BT çalışanları ise aylık ortalama 50 defa siber saldırıya uğradıklarını belirtiyor. Bu oranlar önceki yıllara göre yüzde 13 artarken; çalışanlar bu saldırıların maliyetleri yüzde 70 arttırdığını söyledi. Lumension adlı şirketin başkan yardımcısı Edward Brice, çalışanların bu saldırılara karşı eğitim almasının gerektiğini söylerken “Güvenlik teknolojileri, ortaya çıkan tehditlere göre revize edilmeli.” dedi.


"MOBİL GÜVENLİK. Günümüzde cep telefonları, mesaj atmak ve konuşmak gibi medya, oyun, İnternet ve doküman yönetimi için kullanılan cihazlara dönüştü. Akıllı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları