Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Demiryolu Taşımacılığı Terminolojisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Demiryolu Taşımacılığı Terminolojisi"— Sunum transkripti:

1 Demiryolu Taşımacılığı Terminolojisi

2 İçerik Demiryolu Taşımacılığına Genel Giriş
Demiryolu Taşımacılığı Avantajlı Yönleri Demiryolu Taşımacılığı Dezavantajlı Yönleri Demiryolu Taşımacılığı Türleri Vagon Türleri Demiryolu Taşımacılığında Kullanılan Terimler Hamule Senedi - CIM Başlıca Örgütler İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

3 Demiryolu Taşımacılığı
Ağır ve hacimli yükler için düşük maliyet Araçların hızlarıyla taşıma hizmeti süresi paralelliği Kömür, demir vb. yeraltı kaynakları Altyapı yatırımları: yüksek maliyet. Devlet yatırımları İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

4 Demiryolu Taşımacılığının Avantajlı Yönleri
Çevreye duyarlı taşımacılık Güvenlik Karayolu trafiğine hafifletici etkisi Uzun dönem sabit fiyat garantisi Sabit sefer süreleri Ağır tonajlı yükler için avantajlı İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

5 Demiryolu Taşımacılığının Dezavantajlı Yönleri
Uzun süren transit taşımalar Türkiye’deki kapıdan kapıya teslim yetersizliği Sınırlı teslim yerleri, esneklik düşüklüğü İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

6 Demiryolu Taşımacılığı Türleri
Blok Tren Taşımacılığı Münferit Vagon Taşımacılığı Demiryolu Konteynır Sevkiyatı İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

7 Blok Tren Taşımacılığı
Çıkış istasyonu ile yurtdışındaki varış istasyonu arasında yüklerin bir katar oluşması ile yapılır. Blok tren oluşturulması TCDD ile blok tren işletmesi yapan acente arasında bir sözleşmeyle gerçekleştirilir. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

8 Blok Tren Taşımacılığı Türleri
Konteynır Blok Tren Vagon Blok Tren İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

9 Münferit Vagon Taşımacılığı
İthalatçı veya ihracatçılar sevk edeceği yüklerle ilgili bilgileri taşıma organizatörlerine iletir. Taşıma organizatörlerinin de TCDD’ye söz konusu bilgileri aktarmasıyla taşıma gerçekleştirilir. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

10 Demiryolu Konteynır Sevkiyatı
Taşıma organizatörünün konteynır talebi, Konteynırın organizatöre teslimatı, Göndericinin ürünlerinin konteynıra yüklenmesi, Taşımanın gerçekleştirilmesi. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

11 Vagon Türleri Kapalı Vagon Çok Amaçlı Vagon
Kayar Yan Duvarlı Kapalı Vagon Yüksek Kenarlı Vagon Platform Vagon Çok Amaçlı Vagon Özel Tip Vagon Sarnıçlı Vagon Ağır Yük Vagonu İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

12 Kayar Yan Duvarlı Kapalı Vagon
Her türlü ev eşyası, gıda maddesi, torbalı çimento, gübre, canlı hayvan vb. taşımaları yapılır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

13 Kayar Duvarlı Vagon Paletli taşımlar için kullanılır.
İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

14 Yüksek Kenarlı Vagon Normal tip yüksek kenarlı açık vagon ile konteynır, kömür, her türlü maden cevheri, tuğla, kiremit, demir, boru, kum vb. taşıma yapılır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

15 Platform Vagon Normal tip platform vagonla taşıt, iş ve tarım makineleri, beton , demir ve ağaç direk taşımaları yapılır. Özel tip platform vagon ile konteynır, tank, ağır iş makineleri, çekici taşıması yapılır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

16 Çok Amaçlı Vagon Üzeri körüklü tenteyle kapatılabilen palet ve araç taşınabilen vagon. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

17 Özel Tipli Vagon Dökme hububat taşıması yapılır. Vagon üstten doldurulur, alttan otomatik boşaltılır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

18 Sarnıçlı Vagon Sıvı taşımaya mahsus sarnıçlı vagon ile her türlü akaryakıt taşıması yapılır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

19 Ağır Yük Vagonu Trafo, jeneratör, reaktör gibi ağır ve havaleli yükler (120, 180, 250 ton) taşınır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

20 Demiryolu Taşımalarında Kullanılan İstatistiki Terimler
Netton Hamton Netton KM Hamton KM Tren KM Yolcu KM Rotasyon Ütilitizasyon Hat Kapasitesi İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

21 Demiryolu Taşımalarında Kullanılan Bazı Terimler
Hamule: Yük. Rödevans: Vagon kira ücreti. Mutabele: Taşımadaki düzensizlik. Hat: Yol. Katar: Tren dizisi. Kondüktör: Bilet denetçisi. Gabari: UIC örgütünün belirlediği ölçü sınırları. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

22 Demiryolu Taşımalarında Kullanılan Bazı Terimler
Risturn: Geri ödeme Sejur Ücreti: Yabancı vagonun yurt içinde kalma ücreti Triyaj: Yük trenlerinin hazırlandığı ve dağıtımının yapıldığı istasyonlar. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

23 Hamule Senedi - CIM Malların demiryolu ile taşınmasına ilişkin uluslararası anlaşma. Malların mülkiyetini temsil etmez, dolayısıyla ciro edilemez. Hamule Senedinin göndericiye teslim şartı: bir vagonun dolmasıdır. Bir vagon dolmaması halinde komisyoncuyla gönderici iletişime geçer. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

24 Başlıca Uluslararası Örgütler
Uluslararası Demir Yolları Birliği (lnternational Union of Railways UIC) Avrupa Birliği Demir Yolları Birliği (The Community of European Railways CER) İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

25 Başlıca Uluslararası Örgütler
Uluslararası Demir Yolları Birliği (lnternational Union of Railways - UIC) Uluslararası demir yolları standardını oluşturmak Demir yolu trafiğinde gerekli düzenlemeleri yapmak Demir yollarını dünya çapında temsil etmek Demir yolu taşımacılığının geliştirilmesi ile ilgili araştırmalar yapmak, projeler geliştirmek İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

26 Başlıca Uluslararası Örgütler
Avrupa Birliği Demir Yolları Birliği (The Community of European Railways-CER) Avrupa Birliği Demir Yolları Birliği (CER)’nin amacı, demir yolları ile yapılan yolcu ve eşya taşımacılığını geliştirmek ulaşım sistemi içinde önemli bir konuma getirmektir. Bu konuma ulaşmada Avrupa Birliği politikaları çerçevesinde verimlilik ve çevre unsurları temel olarak ele alınmaktadır. İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.

27 Teşekkür Ederiz… Kaynakça
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Demiryolu Taşımacılığı İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Y.O.


"Demiryolu Taşımacılığı Terminolojisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları