Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİBEROPTİK TABANLI ALGILAMA SİSTEMLERİ VE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİBEROPTİK TABANLI ALGILAMA SİSTEMLERİ VE"— Sunum transkripti:

1 FİBEROPTİK TABANLI ALGILAMA SİSTEMLERİ VE
DEMİRYOLLARINDA İŞLETME VE SEYİR GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI

2 GÜVENLİKTE YENİ BOYUT Akustik algılama sistemleri, güvenlik ve algılama uygulamalarında yeni bir basamak oluşturmuştur. Bu sistemler, Güvenli ve hassas tespitler yapabilen, Tesisi ve işletmesi ekonomik, Yanlış alarmları en aza indiren En gelişmiş güvenlik, algılama ve takip sistemidir.

3 F/O Kablo Sensorlar Algılama Türleri Titreşimler, ses
Darbe, kesme, delme, kazma eylemleri Ortam sıcaklık farkları, Sıvılardaki akış hızları, Toprakta yayılan sismik dalgalar gibi değişimler algılanabilir.

4 F/O Kablo Sensorlar Yöntem
Fiber optik kabloların sensor olarak kullanımı Gönderilen ışık Fiber optik kablo Işık Girişi Geri yansıyan ışık Yansıyan ışık analizi

5 Algılama uygulamalarında kullanılan saçılmalar
F/O Kablo Sensorlar Algılama uygulamalarında kullanılan saçılmalar Raman saçılmalarının çapı sıcaklığa dayanır. Brillouin çizgileri sıcaklık ve gerilme algılar Rayleigh düşük (vibrations)titreşimleri algılar T, e T, e

6 F/O Kablo Sensorlar Algılama Yöntemi
Standart multi- mod / single-mod iber optik kablo. Kabloya ulaşan her titreşim kablo tarafından algılanır. Yansıyan lazer ışığı her bir metre için ölçüm bilgisi sağlar. Titreşim sonucu oluşan baskı Baskı sonucu oluşan ışık geri yansıması Backscatter light caused by compression Sorgulayıcı tarafından tespit edilen Baskı izi 1 metre boyutlu ışık darbeleri fiber içinde hareket eder. Standart haberleşme fiber hattı Dış koruma

7 10 kilometrelik hat boyunca 10.000 sensor!!
F/O Kablo Sensorlar Algılama Yöntemi 10 kilometrelik hat boyunca sensor!! Standart multi mod / single-mode fiber optik kablo T T T3 T4 ………. Lazer ışığında 1-2m. boyutlu darbeler Yansıyan ışık hattın her 1 metrelik kısmında ölçüm sağlar T9,999 T9,998 T9,997 T9,996 T9,995

8 FİBER SENSOR SİSTEMLERİ
F/O Kablo Sensorlar Temel Elemanları FİBER SENSOR SİSTEMLERİ SORGULAYICI FİBER OPTİK KABLO Akustik Sorgulayıcı, single-mode fiber optik kablodaki çok kısa darbeli yansımaları ve bozulmaları gerçek zamanlı olarak çözümleyerek uyarı noktasını tespit eder.

9 Brugg F/O Sensor Kablo Sistemleri
BRUsens Sıcaklık, titreşim ve akustik algılama Çelik tüp içinde En fazla 4 lif Çelik sargı ile zırhlandırılmıştır. Kablo son derce dayanıklı, esnek ve kullanımı kolay 300 Celsius’a kadar sıcaklık tespiti yapabilir. 9

10 Brugg F/O Sensor Kablo Sistemleri
SensaCable HT Yangın sensoru olarak kullanılır. Çelik tüp içinde En fazla 8 lif Çelik sargı ile zırhlandırılmıştır. Kablo son derce dayanıklı, esnek ve kullanımı kolay 300 Celsius’a kadar sıcaklık tespiti yapabilir. 10

11 F/O Kablo Sensorlar Algılama Yöntemi
Sorgulama Ünitesi tarafından güvenlik riskleri tespit edilir. Tespit edilen güvenlik riskleri her bir metre için raporlanır. Fiber hattın her bir metresi için tespit edilen güvenlik riskleri sesli uyarı olarak da verilir. Akustik Sorgulayıcı, single-mode fiber optik kablodaki çok kısa darbeli yansımaları ve bozulmaları gerçek zamanlı olarak çözümleyerek uyarı noktasını tespit eder.

12 F/O Sensor Yetenekleri
F/O Kablo Sensorlar F/O Sensor Yetenekleri Algılama yapılabilecek fiber uzunluğu 50 Km. Algılama hassasiyeti 1m. koordinat doğruluğu ile Algılama alanı Demiryolunun sağında ve solundaki 40 metrelik alanlar (yaya hareketleri için 5-10 metre) Olay sınıflandırma yeteneği Gerçek zamanlı uzaktan izleme ve kontrol Yerel ve uzak cihazlara, alarmlar ve bildirimler gönderebilme Algılama mesafesi 50 Km.lik gruplar halinde çoğaltılabilir. Bazı uygulamalarda mesafe 30 Km. olarak birimlendirilebilir.

13 FİBER OPTİK SENSOR YETENEKLERİ
Yeraltına döşenmiş fiberoptik kablo ile bir insan yürüyüşünü, kablonun her iki yanındaki metrelik alanda tespit edebilmek mümkündür. Fiberoptik kablo iki metre ara ile döşendiği takdirde yön, hız ve birbirinden farklı olayları da tespit edebilmek mümkündür.

14 FİBER OPTİK SENSOR YETENEKLERİ
Yeraltına döşenmiş fiberoptik kablo ile bir araç hareketlerini, kablonun her iki yanındaki metrelik alanda tespit edebilmek mümkündür. 50 Kilometrelik bir fiber kablonun her bir metresini gözlemleyen sistem, 1 metre hata ile yaya ve araç hareketlerini algılar ve coğrafi bilgi sistemi ile entegre edilmiş ekran üzerinde gösterir.

15 F/O Sensor Yetenekleri
F/O Kablo Sensorlar F/O Sensor Yetenekleri Klasit güvenlik yönetim merkezlerinde operatörler sürekli monitöri takip ederek, olumsuz durum algılamalarını yapmak zor zorundadır. Fiber optik sensor sistemleri ile destekli CCTV lerde, alarm algılaması yapılan bölgeye ait monitör, operatörün önüne otomatik olarak açılır ve sistem sesli uyarı verir.

16 F/O Sensor Özellikleri
F/O Kablo Sensorlar F/O Sensor Özellikleri Fiber sensor, algılama yaptığı hat boyunca hiçbir güç veya ek donanım gerektirmez RF /EMI ye karşı dayanıklıdır.  Yıldırımlardan etkilenmez. Çürümez. Bakım gerektirmez. Tesis edilmesi çok kolaydır. Tespit edilmesi çok zordur.

17 F/O Sensor Özellikleri
F/O Kablo Sensorlar F/O Sensor Özellikleri Çalışma yöntemi bakımından ucu açık bir kablo sistemi olduğu için, sabotaj yapılsa bile kopma noktasının gerisindeki alan hakkında bilgi vermeye devam eder. Sabotaj yapılan noktanın da yer bilgisi alındığı için, kısa sürede olay yerine müdahale imkanı yaratır. Fiber kablonun kopan kısmından eklenmesi ile sistem yeniden eski haline gelir.

18 F/O Sensor Özellikleri
F/O Kablo Sensorlar F/O Sensor Özellikleri Kontrol altına alınması istenen alanda fiber kablonun herhangi bir dış koruma borusu ve ek menholüne ihtiyaç duyulmadan, doğrudan toprağa cm derinlikte gömülmesi yeterlidir.

19 FİBER OPTİK SENSÖRLER

20 Uygulamalar Demiryolu Güvenliği ve İşletme Yönetimi,
Demiryollarında yol güvenliğinin (sabotaj) takibi, Hemzemin geçit takibi, Türkiye coğrafyasındaki trenlerin tamamının hız, yön, lokasyon ve seyir hallerinin coğrafi bilgi sistemi üzerinden geçek zamanlı takibi; geçmiş zamana yönelik raporlama ve arşiv takibi, Metro işletmesinde trafik takibi, Metro tünellerinde yangın ve hız limitlerinin takibi, Metro tünellerinde olası canlı hareketleri, Tünel geçişlerinde yangın, hız ve trafik denetimi, Demiryolu hatlarında tünel çökmeleri ve zemin hareketlerinin takibi. 20

21 Uygulamalar Seyir Güvenliği
F/O sensor sistemi ile demiryolu hattı boyunca kaya düşmesi, toprak kayması veya tünel çökmesi gibi doğa olayları gerçek zamanlı olarak algılanır ve kaza riskleri ortadan kaldırılır.

22 Uygulamalar Seyir Güvenliği
F/O Sensor sistemi aktif tren hareketleri, araçları ya da yaya ayak izlerini takip eder; trenlerin hız, yön ve konumunu belirler, çarpışma tehdidi ya da potansiyel bir tehlikeyi algılar ve rapor eder.

23 Uygulamalar Seyir Güvenliği
Güzergah üzerinde insan hareketleri algılanarak çalışan demiryolu işçileri veya sabotaj girişi değerlendirmesi yapılabilir. Hemzemin geçitlerdeki motorlu araçlar takip edilebilir. Raylara ve sinyalizasyon sistemine sabotaj eylemleri ve potansiyel tehlikeler tespit edilebilir, konumları belirlenir, güvenlik yönetim merkezi uyarılır.

24 Uygulamalar Seyir Güvenliği
Tünellerde meydana gelebilecek yangınların ve hız limitlerinin merkezi olarak takip edilebilmesini sağlar. Aynı bölgedeki paralel demiryolları hattının her ikisini de aynı anda algılarken, aynı bölgedeki eşzamanlı tren hareketlerini birbirinden ayrı algılayarak harita üzeinden takip edilmesini sağlar.

25 Uygulamalar Seyir Güvenliği CCTV entegrasyonu Güvenlik aydınlatmaları,
Hemzemin geçit bariyerlerinin durum tespiti, Coğrafi bilgi sistemi ile entegre edilebilir.

26 Uygulamalar İşletme Güvenliği
F/O sensorlar, demiryolu üzerindeki tren hareketlerini gerçek zamanlı olarak takip edebilmemizi sağlar. Hafif Yolcu Treni Ağır Yük Treni Tren Yavaşlıyor

27 Uygulamalar İşletme Güvenliği İşletme yönetim merkezlerinden
Trenlerin lokasyonlarını, Hızlarını Birbirlerinin yanından geçiş noktalarını, Trenlerin yük durumlarını, Bekleme yaptıkları yerleri gerçek zamanlı olarak, sistem yönetim merkezinde sayısal harita ile entegre edilmiş ekrandan takip edilebilir.

28 Uygulamalar Fiber Optik Sensor Sistemleri Demiryolu Güvenliği ve işletmesinde sağladığı faydalar Işık hızında algılama yapabilme, İşletme ve seyir güvenliğini tam sağlama, Demiryolu hattının tamamını ekranlayabilme, Gerçek zamanlı yer bildiriminde bulunma, 1 Metre doğrulukla yer tespiti yapabilme ve tren seyirlerinin takibi, Çok düşük İşletme maliyeti, Seyir halindeki vagonlarda, raylara vuruntu yapan arızalı taşıyıcı ve tekerleklerin algılanması.

29 Uygulamalar Metro hatlarında işletme güvenliğinin takibi
Metro ve demiryolu hatları / tünelleri 29

30 Uygulamalar Yangın Güvenliği Uygulamaları
Metro & demiryolu istasyonları. 30

31 Uygulamalar Yangın Güvenliği Uygulamaları
Tünel Geçitlerin Güvenliğinde kullanımı Uzak mesafeden tünel denetimi. Dayanıklı ve kolay montaj Gözetimsiz ve otomatik çalıştırma. Yangında hızlı denetim ve nokta tespiti. Standart kontrol sistemleri ile entegre. Otomatik alarm verme. Uzaktan kontrol ve yönetim. 31

32 Uygulamalar Yangın Güvenliği Tünel Yangınında Örnek Uygulama
Sıcak bölgeler hızlı algılanır, Yangın noktası belirlenir, Kurtarma organizasyonu ve söndürme çalışmaları için yapılacaklar en çabuk ve en etkin şekilde belirlenir. 32

33 SONUÇ Fiber Optik Sensor Sistemleri, Demiryolu Güvenliği ve işletmesinde Bakım gerektirmeyen, İlave enerji ve sensor gerektirmeyen, Tesis edilmesi kolay Tespit edilmesi zor, Ekonomik ve Pratik çözümler üreten, İnsan faktörünü en aza indirgeyerek hata payını düşüren Güvenlik ve Algılama Teknolojisinde Gelinen Son Noktadır.

34 Fiber Optik Sensorlar ve Güvenlik Uygulamaları


"FİBEROPTİK TABANLI ALGILAMA SİSTEMLERİ VE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları