Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖLÜM BELGESİ DÜZENLENMESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖLÜM BELGESİ DÜZENLENMESİ"— Sunum transkripti:

1 ÖLÜM BELGESİ DÜZENLENMESİ
Prof. Dr. Birol Demirel Doç. Dr. Taner AKAR Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı

2

3

4

5

6 Her satıra sadece bir durum yazılmalıdır.

7 Bölüm I (a)’ya, en yakın ölüm nedeni (doğrudan ölüme sebep olan hastalık veya durum) kaydedilmelidir. Kardiyak arrest Kardiyopulmoner arrest Solunum yetmezliği Kollaps v.b. ifadeler yazılmamalıdır.

8 Eğer bölüm I(a)'da belirtilen en yakın ölüm nedeni, başka bir hastalıktan kaynaklanıyorsa veya başka bir hastalığın sonucuysa, bu hastalık bölüm I(b)'ye yazılmalıdır.

9 Eğer bölüm I(b)’ye yazılan durum, başka bir rahatsızlık veya hastalıktan kaynaklanıyorsa, sözü edilen diğer durum bölüm I(c)’ye, bölüm I(c)‘ye yazılmış bahsi geçen durumdan önce gelen bir durum bölüm I(d)‘ye yazılmalıdır.

10 En alt satır, esas nedenin yazılması gereken bölümdür.
Esas neden hiçbir zaman bölüm II’ye yazılmamalı, eğer gerek olursa bölüm I’in en altına satır eklenmelidir. Çünkü bölüm I’in en alt satırına yazılan esas neden, ölüm istatistikleri için temel olarak kullanılacaktır.

11 Bölüm II’ye, önem sırasına göre, bölüm I'deki sıralamanın parçası olmamalarına rağmen ölümcül sonuca katkıda bulunan diğer önemli hastalıklar ve durumlar yazılmalıdır.

12 Yazılan her bir durumun başlangıcından ölüme kadar geçen yaklaşık süre yazılmalıdır. Süre, rapor edilen hastalık sıralamasının doğruluğunun kontrol edilmesinde faydalıdır.

13 Adli ölü muayenesi sonrası defin ruhsatı verilecekse, adli ölü muayenesini yapan hekim ölüm nedeni kısmını doldurmalıdır.

14 Adli ölü muayenesini takiben otopsi yapılacaksa, otopsiyi yapan hekim ölüm nedeni kısmını doldurmalıdır.

15 Olgu 1: Üç yaşında erkek çocuk, larengeal difterinin başlamasından 4 gün sonra sepsisden yaşamını kaybetmiştir.

16 Olgu 2: 18 aylık erkek çocuk iki gün önce başlayan Haemophilus influenzae'nin sebep olduğu bakteriyel pnömoniden dolayı yaşamını kaybetmiştir. Ölümünden 7 gün önce yakalandığı kızamık hastalığını pnömoni izlemiştir.

17 Olgu 3: 59 yaşında kadın birkaç saat süren serebellar kanamadan sonra mide içeriğini aspire etmesine bağlı asfiksiden hayatını kaybetmiştir. Üç yıl önce, hastada hipertansiyona neden olan aldosteronizmle birlikte adrenal adenoma teşhis edilmiştir. Aynı zamanda kalp yetmezliği de vardır.

18 Olgu 4: 63 yaşındaki erkek, ölümünden 4 gün önce gelişen duodenum perforasyonunun neden olduğu peritonitin başlangıcından 2 gün sonra hayatını kaybetmiştir. Duodenal perforasyon, hastanın ölümünden önce 1 yıl boyunca geçirdiği kronik duodenal ülserin sonucudur. Ayrıca hastanın ölümünden altı ay önce teşhis edilen küçük hücreli akciğer kanseri vardır.

19 Olgu 5: Ateş ve şiddetli baş ağrısı şikayetleriyle başvuran 78 yaşındaki erkek, Staphylococcus aureus menenjiti teşhisi ile hastaneye yatırılmıştır. Antibiyotik tedavilerine rağmen durumu kötüleşen hastada hastaneye yatırılmasından iki gün sonra sepsis gelişmiştir. Hasta 15 yıldır Tip II Diyabetes Mellitus hastasıdır ve hastaneye yatırılmasından 6 yıl önce böbrek komplikasyonları nedeniyle böbrek nakli geçirmiştir. Hastanın septik durumunda bir iyileşme olmamış ve 5 gün sonra septik şok nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

20 Olgu 6: 30 yıldır günde 20 sigara içen, özel bir şirkette izolasyon ve asma tavan işleri ile uğraşan, bu nedenle asbeste maruz kalan 58 yaşındaki erkekde, 10 yıl önce kronik bronşit teşhis edilmiştir. Kişi 1 yıldır dispneden şikayetçidir. Radyolojik muayenede akciğerde kitle saptanmış, yapılan biyopsi ile malign plevral mezotelyoma tanısı konmuştur. Hastanın sağlık durumu ölümden bir ay önce kötüleşmeye başlamış ve çekilen tomografide birçok metastaz saptanmıştır. Ciddi bir şekilde zayıflamasından dolayı hastanın durumu kötüleşmiş ve bir hafta sonra hayatını kaybetmiştir.

21 Olgu 7: 20 yaşından beri alkol kullanan 65 yaşındaki erkeğe ölümünden dört yıl önce alkolik karaciğer sirozu tanısı konmuştur. Ölümünden üç gün önce, hematemez ve melena ile birlikte seyreden özafagus varis kanaması görülmüştür.

22 Olgu 8: 21 yaşındaki kadın, sürücüsü olduğu otomobil ile karşı şeride geçerek gelmekte olan araca çarpmış, serebral kontüzyona neden olan kafatasında kırık nedeniyle hastaneye getirildikten kısa bir süre sonra hayatını kaybetmiştir. Kan etanol düzeyi 240 mg/dl ölçülmüştür.

23 Olgu 9: 25 yaşında erkek ateşli silahla yaralanma nedeni ile acil servise getirilmiş ve yaklaşık 2 saat sonra hayatını kaybetmiştir. Ölü muayenesini takiben yapılan otopside; sağ temporal bölgede bitişik atış mesafesinden yapılmış ateşli silah mermi çekirdeği giriş deliği, sol temporal bölgede çıkış deliği tespit edilmiştir. X

24 Olgu 10: 32 yaşında erkek kesici-delici alet yaralanması nedeni ile sabaha karşı acil servise getirilmiştir. Muayenesinde; sağ areolanın 2 cm lateralinde, horizontal yerleşimli, 2x0.6 cm boyutlarında, bir açısı dar diğer açısı geniş, yara dudakları düzgün kesici-delici alet yarası saptanmış, aynı gün 18:30’da hayatını kaybetmiştir. Ölü muayenesini takiben yapılan otopside; sağ akciğerdeki kesici-delici alet yaralanmasına bağlı hemotoraks saptanmıştır. X


"ÖLÜM BELGESİ DÜZENLENMESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları