Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye"— Sunum transkripti:

1

2 PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye
Bekir Ünal & Erdem Kaya

3 Suriye İç Savaşı Mart 2011’de Suriye’de ilk gösteriler başladı.
Esed rejimi, Suriye halkının demokratik taleplerine şiddet kullanarak karşılık verdi. Müdahaleler ve katliamlar sonucu Suriye krizi bölgesel ve küresel bir boyut kazandı. Diplomatik girişimleri sonuçsuz kalan Türkiye, muhalifleri destekleme kararı aldı.

4 Esed Rejimi - PKK/KCK İşbirliği
Esed rejiminin PKK/KCK’yı destekleme amacı Türkiye’yi cezalandırmak Kürtlerin Suriye muhalefetine katılmasını engellemek PKK/KCK’nın Esed rejimi ile işbirliği yapmasındaki amaç Suriye’nin kuzeyinde konfederal bağımsız bir Kürdistan Suriye’deki Kürtler üzerinde tam hakimiyet kurmak Türkiye’de sıkışan örgüte yeni alanlar açmak

5 PKK/KCK ile PYD Arasındaki İlişki
KCK yapılanması, PKK ve terör örgütünün diğer bütün organizasyonlarını içine alan konfederal bir devlet oluşumudur. KCK, Türkiye’deki PKK’nın yanı sıra İran, Irak ve Suriye’de de yapılanmıştır. PYD, Suriye’de örgütün dört parçalı Kürdistan hedefleri doğrultusunda 2003’te kurulmuştur.

6

7 Demokratik Birlik Partisi (PYD)
2003 sonrası Suriye’de hızla örgütlenmiştir. PKK/KCK’nın Suriye yapılanması olarak örgütün eleman kaynağını oluşturmuştur. Esed rejiminin aktif desteğini almıştır. Suriye’deki Kürtler üzerinde baskı kurmaktadır.

8 Suriye Kürtleri Suriye’de yaşayan iki milyon Kürt, ülke nüfusunun %10’unu oluşturmaktadır. - Kürt nüfus, Afrin, Kobani, Derbesiye, Kamışlı, Derika ve Amude başta olmak üzere Suriye’nin kuzeydoğusunda yoğunlaşmaktadır. Suriye’deki Kürt partileri, Kürt Ulusal Konseyi (KUK) adı altında örgütlenmiştir.

9

10 PYD ile KUK Arasındaki İlişkiler
PYD, 15 partiden oluşan KUK’a katılmayı reddetmiştir. KUK, Suriyeli muhalifleri desteklemektedir. PYD, KUK üyesi partileri tehdit etmiş ve liderlerine suikastlar düzenlemiştir. KUK ile PYD arasında Erbil Anlaşması imzalanmıştır.

11 PYD’nin Faaliyetleri 2012 yılının Temmuz ayında Kürt yerleşim yerlerini ele geçirmiştir. YPG adı altında silahlı birlikler oluşturmuştur. Petrol kuyularının ve sınır kapıları gibi stratejik yerlerin kontrolünü ele geçirmiştir.

12

13 Türkiye’nin PYD’ye Karşı Tutumu
Gelişmeleri sert bir şekilde kınamıştır. PYD’ye karşı muhalifleri desteklemiştir. PYD lideri Salih Müslim ile görüşmelerini sıklaştırmıştır. PYD’yi muhaliflerin safına çekmeye çalışmıştır.

14 PYD’nin Amacı

15 Sonuç PKK/KCK, Suriye’nin kuzeyinde geniş bir hareket alanı bulmuştur.
PYD, Suriye’nin kuzeyinde özerklik hedefine yaklaşmıştır. Türkiye’nin toprak bütünlüğü tehdit altındadır. Türkiye, gerekli önlemleri bir an önce almalıdır.

16


"PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları