Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ"— Sunum transkripti:

1 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

2 FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF DERS SUNUSU
Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

3 Ünitemiz: Maddeyi Tanıyalım
Konu: Maddenin Ölçülebilir Özellikleri

4 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Kütle Maddeleri sahip olduğu özelliklerden biri de miktarlarıdır.Her maddenin belirli bir miktarı vardır. Maddenin miktarı kütle olarak adlandırılır. Alışveriş yaparken meyve, sebze gibi yiyecekleri miktarlarına yani kütlelerine göre alırız.

5 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Kütle Kütle ölçüsü birimi olarak bazı maddeler için kilogram, bazı maddeler için gram birimi kullanılmaktadır. Örneğin, 1 kilogram domates, 300 gram pul biber deriz.

6 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Kilogram, gramın bin katına eşittir. Kilogram “kg”, gram “g” sembolüyle gösterilir. Bu eşitlik şöyledir: 1kg=1000g Bu eşitliğe göre 2000 gram domatesin 2 kilograma eşit olduğunu söyleyebiliriz.

7 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Kütleyi tartı aletlerinde ölçerek tespit ederiz. Eşit kollu terazi, elektronik terazi, baskül gibi aletler kütle ölçmek için kullanılır. Elektronik terazilerde ve basküllerde kütlesi ölçülecek madde bunların üzerine konur.

8 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Eşit kollu terazide durum farklıdır. Eşit kollu terazide kefenin birine kütle ölçülecek madde diğer kefeye ise kütlesi bilinen birim kütleler konur.Terazinin kolları dengeye geldiğinde tartılan maddenin kütlesi ölçülmüş olur.

9 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Hacim Maddelerin kapladıkları yer onların sahip olduğu bir diğer özelliktir. Eşyalarımız ve malzemelerimiz belirli bir yer kaplar. Örneğin, eve koltuk, dolap gibi eşyalar aldığımızda odaya sığıp sığmayacağını düşünürüz.

10 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Maddelerin kapladıkları yer hacim olarak adlandırılır. Madde hangi halde olursa olsun büyük veya küçük bir hacmi vardır.

11 MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
Sıvılar konuldukları kabın şeklini aldıkları için ölçümü kapta kapladıkları yere göre yapabiliriz. Günlük hayatta sıvı maddelerin hacimlerini ölçmek için dereceli kaplar kullanılır. Hacim birimleri litre ve mililitre ile ifade edilir. Litre “L”, mililitre “mL” sembolleri ile gösterilir.


"MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları