Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS."— Sunum transkripti:

1

2

3 YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS Haziran ayında yapılacak. YGS ve LYS de puanlar 100 – 500 aralığında hesaplanacak. AOBP 100 – 500 aralığında hesaplanacak.

4 AOBP’ nin çarpım katsayısı kendi alanındaki bir bölüme yerleşirken 0,15 olacak.
AOBP’ nin çarpım katsayısı kendi alanın dışındaki bir bölüme yerleşirken 0,12 olacak. Ek puan AOBP’nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek. YGS’de 6 puan, LYS’de 12 puan türü hesaplanacaktır.

5 OBP ANALİZİ 2011 ÖSYS’ye başvuran her aday için adayın mezun olduğu okul, mezuniyet yılı ve diploma notu kullanarak OBP hesaplanacaktır. OBP her okul için; okuldaki diploma notu en yüksek öğrenci için 500, diploma notu en düşük öğrenci için 100 olarak hesaplanacaktır. 5

6 Alan dışı tercihinde en yüksek AOBP 500 X 0,12 = 60
OBP ve AOBP mevcut hesaplama yöntemine göre hesaplanacak, ancak değer aralığı 50 – 100 yerine 100 – 500 olacaktır. En yüksek AOBP 500 X 0,15 = 75 Alan dışı tercihinde en yüksek AOBP 500 X 0,12 = 60 En yüksek ek puan X 0,06 = 30 6

7 AOBP ANALİZİ Ağırlıklandırmanın etkisi ile; her okulun birincisine
500 x 0,15=75 puan verilecektir. Ağırlıklandırmanın etkisi ile; her okulun sonuncusuna 100 puan yerine okulun YGS başarı ortalamasına göre artırılarak hesaplanacaktır. Ağırlıklandırmanın etkisi ile; YGS sonucu en düşük okulun en son adayı 100 x 0,15=15 puan alacaktır. Öğrencinin OBP’sinin ağırlıklandırma işleminde; AOBP-SAY için YGS-1 ve YGS-2’nin okul ortalamasının ortalaması AOBP-SÖZ için YGS-3 ve YGS-4’ün okul ortalamasının ortalaması AOBP-EA için YGS-5 ve YGS-6’nın okul ortalamasının ortalaması kullanılacaktır. 7

8 Diğer Programlara Yerleşirken
YERLEŞTİRMEDE KULLANILACAK PUANLAR HESAPLANIRKEN AOBP’NİN ÇARPILACAĞI KATSAYILAR AOBP-SÖZ AOBP-SAY AOBP-EA Alanında Yerleşirken Diğer Programlara Yerleşirken Alanında yerleşirken Y-YGS-1,2 - 0,15 0,12 Y-YGS-3,4 Y-YGS-5,6 Y-MF-1,2,3,4 Y-TM-1,2,3 Y-TS-1,2 Y-DİL-1,2,3 2009 ÖSYS de bir yüksek öğretim programına (Açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleşenler ile sınavsız geçişle yerleşenler hariç) yerleştirilen veya ön kayıtla kaydolan adaylar için bu katsayıların yarısı alınacaktır. 8

9 BAZI LİSANS PROGRAMLARINI
LYS’ YE KATILMA HAKKI (180 puan ve üzeri) MYO VE AÇIK ÖĞRETİM TERCİH HAKKI (140 puan ve üzeri) BAZI LİSANS PROGRAMLARINI TERCİH HAKKI (140 puan ve üzeri)

10

11 YGS’DEKİ TESTLER VE SORU SAYILARI
DERSLER SORU SAYISI TOPLAM SORU S. TÜRKÇE 40 TEMEL MAT. MATEMATİK 28 GEOMETRİ 12 SOSYAL BİL. TARİH 17 COĞRAFYA 14 FELSEFE 9 FEN BİLİMLERİ FİZİK KİMYA 13 BİYOLOJİ TOPLAM SORU SAYISI 160

12

13 Kısa Yoldan Puan Hesaplama- YGS
PUAN TÜRÜ TABAN PUAN YGS TÜRKÇE MAT SOSYAL FEN 40 YGS-1 100,000 2,175 3,380 1,235 3,210 YGS-2 2,525 4,065 YGS-3 4,050 1,650 3,450 0,850 YGS-4 3,250 4,250 YGS-5 3,950 2,750 2,450 YGS-6 3,475 3,650 1,640 13

14 Çalışma Süresi (Günlük)

15 Soru Çözüm Sayısı (Günlük)

16 SOSYAL BİLİMLER SINAVI
LYS 3 EDB. COĞRAFYA SINAVI LYS 2 FEN BİLİMLERİ SINAVI LYS 1 MATEMATİK GEO. SINAVI LYS 4 SOSYAL BİLİMLER SINAVI LYS 5 YABANCI DİL SINAVI

17 DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacak
DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacak. 75 dakika dolduktan sonra Geometri kitapçığı verilecektir. İki test için tek cevap anahtarı kullanılacaktır.

18 DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacak
DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacak. 45 dakika dolmadan diğer kitapçıklar verilmeyecektir.

19 DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacak
DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacak. 85 dakika dolmadan Coğrafya-1 kitapçığı verilmeyecektir.

20 DİKKAT : Kitapçıklar ayrı ayrı dağıtılacaktır.

21 DİKKAT : Tek kitapçık kullanılacaktır.

22

23 Not: YGS’de 180 Puan barajını geçen her aday alanının dışındaki sınavlara da başvurabilir.

24 MESLEK TERCİHLERİ DENİZCİLİK MAKİNA ZABİTLİĞİ GEMİ YÖNETİMİ (GÜVERTE)

25 MAKİNA ZABİTLİĞİ 6 ay açık deniz stajını yapan ve yapılan sınavda başarı gösteren öğrencilere, gemilerde ana makine operasyonu, gemi yardımcı makineleri operasyonu, elektrik operasyonu, gemilerde bakım imalât ve gemi personel güvenliği işlemlerini kendi başına belli bir süre içersinde yürütme becerisi kazandırılır.

26 SINAVSIZ GEÇİŞ Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır. 1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir. 2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre Anadolu Teknik Lisesi, Teknik Lise veya Anadolu Meslek Lisesi, Meslek Lisesi, çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesine öncelik verilir.

27 SINAVSIZ GEÇİŞ 3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir. 4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir. 5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

28 SINAVSIZ GEÇİŞ (2 YIL) (MAKİNA ZABİTİ) YGS-1
ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKALARI TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM,İLETİM VE DAĞITIMI ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK GEMİ MAKİNALARI İŞLETME GRAFİK TASARIMI MAKİNE

29 SINAVSIZ GEÇİŞ (2 YIL) (MAKİNA ZABİTİ) YGS-1
MEKATRONİK METALÜRJİ OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ OTO BOYA KAROSERİ RAYLI SİSTEM MAKİNE TEKNOLOJİSİ SONDAJ TEKNOLOJİLERİ TARIM MAKİNELERİ TARIMSAL ÜRÜN MUHAFAZA VE DEPOLAMA TEKNOLOJİLERİ

30 ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK
Endüstride kullanılmak amacıyla veya günlük hayatta kullandığımız makine parçaları ile metal ve plastik türü ürünlerin kalıp tasarımını, ardışık ve seri olarak imalatını planlayan ve uygulamasını sağlayan kişidir.

31 ENDÜSTRİYEL KALIPÇILIK
Bu bölümden mezun olanlar gördükleri eğitim kapsamında kamu ve özel sektöre bağlı kuruluşlarda, organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, fabrikalar, atölyeler ve kendi kuracakları işyerlerinde çalışabilirler. Sanayi sektörü gelişmiş bölgelerde iş bulma olanağı daha yüksektir.

32 OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ Otomotiv elektro-mekanikeri, binek, hafif ve ağır hizmet tipi araçlardaki (iş makineleri hariç) tüm sistemlerin arıza teşhis, bakım, onarım ve ayar işlerini kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapan ara elemanlar yetiştirmek

33 OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ Otomotiv fabrikalarında, yetkili otomotiv servis ve bakım işletmelerinde, özel otomotiv servis ve bakım atölyelerinde ve otomotiv sektörü ile ilgili çeşitli işletmelerde iş bulabilirler.

34 OTO BOYA KAROSERİ Motorlu kara taşıtları üzerinde izolasyon ve koruyucu ürün işlemlerini, boya öncesi yüzey hazırlama, bazkat ve sonkat boya işlemlerini, sac aksam ve şasi üzerinde meydana gelen vuruk, çarpma, devrilme sonucu olan hasarları giderme, gövde üzerinde onarım, parça değiştirme ve parçaların birbiri ile uyumuna ilişkin işlemleri yapabilme, şasi örme, iskelet çatma, iskeleti sacla kaplama, aksesuar montajını yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.

35 OTO BOYA KOROSERİ Kamu sektöründe, otomotiv fabrikalarında, yetkili otomotiv servis ve bakım işletmelerinde, oto boya ve karoser tamir-bakım ünitelerinde çalışabilecekleri gibi kendi adlarına işyeri de açabilirler. Otomotiv sektörünün hızla geliştiği ve trafiğe çıkan araç sayısının hızla arttığı ülkemizde kalifiye elemanların iş bulma olanakları da artmaktadır.

36 GEMİ MAKİNALARI İŞLETME
Gemiye yakıt, yağ, su alınırken nezaret etme. Her 2 saatte bir yaptığı peryodik kontrolleri makine kayıt defterine yazma, basınç, ısı, yağ seviyesi, makine devirlerini ve çalışma saatlerini kayıt etme, Gemi makinelerinin periyodik bakım ve onarımını gerçekleştirme becerisine sahip ara elemanlardır.

37 GEMİ MAKİNALARI İŞLETME
Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı birlikler ve özel sektör gemilerinde iş bulabildikleri görülmüştür. Yabancı dil sorunu olmayan meslek elemanları yabancı bandıralı gemilerde de iş bulabilmektedir.

38 TARIM MAKİNALARI Tarım alanlarında kullanılacak çeşitli alet ve makinelerin tasarlanması, projelendirilmesi ve üretiminin gerçekleştirilmesi aşamalarında mühendis ile ustabaşı ve teknisyen arasında çalışan meslek elemanıdır.

39 TARIM MAKİNALARI Tarım alet ve makineleri teknikeri, kamu kesiminde Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarda, T.C. Zirai Donatım Kurumu fabrika ve bölge müdürlüklerinde, pancar ve tarım-kredi kooperatiflerinde görev alırlar. Öğrenim sırasında aldığı genel konstrüksiyon, imalat ve malzeme bilgisi nedeniyle serbest çalışma, tarım alet ve makineleri imal eden özel kuruluşlarda da iş bulma olanağına sahiptir. Çalışma koşullarından dolayı meslekte erkekler kadınlara oranla daha kolay iş bulma şansına sahiptirler.

40 SONDAJ TEKNOLOJİSİ Maden, petrol, su, jeotermal enerji çıkarmada, zemin etütleri vb. işlerde yeri delme veya silindirik kazı işlerinde jeolog, petrol, maden ve makine mühendisleri ve işçiler arasında ara eleman olarak çalışan kişidir.

41 SONDAJ TEKNOLOJİSİ Sondaj Teknikerleri özel sektörün yanı sıra MTA (Maden Tetkik Arama Enstitüsü), TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı), DSİ (Devlet Su İşleri), TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri), Elektrik İşleri Etüd İdaresi, İller Bankası gibi kamu kuruluşlarında da çalışma olanağı bulabilmektedirler. Ayrıca petrol arama çalışmalarında bulunan Mobil vb. gibi uluslar arası şirketlerde de çalışma olanağı vardır.

42 METALURJİ Metalurji Malzeme teknikeri, topraktan çıkarılan maden filizlerinin (cevherlerinin) işlenmesi hammaddeye ve mamul maddeye dönüştürülmesi aşamalarında metalurji mühendisine yardım eden kişidir.

43 METALURJİ Metalurji Teknikerleri; Kamu veya özel sektörde olmak üzere demir-çelik fabrikalarında, alüminyum, döküm ve kompozit üreten fabrikalarda, cam, seramik ve alaşım atölyelerinde, ışıl işlem yapılan atölyelerin laboratuar ve test bölümlerinde çalışır.

44 MEKATRONİK Her türlü mekanik, elektrikli  ve elektronik  cihazların üretimi bakımı, onarımı ve işletilmesi konularında mekatronik mühendisleri ile teknisyenleri arasında  görev yapan ara elemandır Mekatronik teknikerleri kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışırlar. Özellikle bilgisayarlı makinelerin hızla geliştirildiği günümüzde özel sektörde, sanayide, atölyelerde çalışma şansına sahiptirler. Mekatronik teknikerleri çalışma alanları ile ilgili kendi işyerlerini açabilirler.

45 MAKİNA Makine parçalarının tasarlanması, teknik resimlerinin çizilmesi ve bunların ilgili tezgahlarda talaşlı ve talaşsız imalat metotları kullanılarak uygulamaya dönük tarzda işlenmesi ile ilgili konularda çalışacak ara insan gücü yetiştirmektedir. Bu programdan mezun olanlar, kamu ve özel kuruluşlarda teknik ara eleman olarak çalışırlar. Ulaştırma Bakanlığınca İstihdam edilmek imalat sanayii ve ağır sanayide proje odaklı olarak doğrudan üretimin içinde çalışırlar.

46 ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM İLETİM VE DAĞITIMI
Fosil yakıtlı ve yenilenebilir enerji kaynaklı enerji tesislerinde geleceğin donanımlı ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere enerji teknikerleri yetiştirmektir. Mezunların çalışabileceği mevcut kuruluşlar olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (PİGM), Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA), Elektrik İşleri Etüd İdaresi (EİE), EÜAŞ, TEİAŞ, TEDAŞ, DSİ, TKİ, TTK, TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ, TAEK sayılabilir.

47 ALTERNATİF ENERJİ KAYNAKLARI
Enerji sistemleri mühendisleri, enerji üretimi, iletimi, dağıtımı ve kullanılması alanlarında tasarımcı ya da uygulayıcı olarak ara eleman yetiştirir Mezunlar; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), PİGM, MTA, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), DSİ, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), TPAO, BOTAŞ, TÜPRAŞ ve TAEK'te çalışabiliyorlar. Bunun dışında, ülkede biyoyakıt, jeotermal, rüzgâr ve hidrolik enerji santralleri konusunda yatırım yapan özel sektörde de iş bulma olanaklarına sahip oluyorlar.

48 TARIMSAL ÜRÜNLER MUHAFAZA VE DEPOLAMA TEKNOLOJİSİ
Gıda bilimi, bitki fizyolojisi ve pazarlama konularının entegrasyonundan oluşan bu programın özet olarak amacı; yeterli düzeyde bitki fizyolojisi ,gıda bilimi ve pazarlama eğitimi alan tekniker düzeyinde sebze-meyve endüstrisinin gereksinimini karşılayan nitelikli personel yetiştirmektir.

49 TARIMSAL ÜRÜNLER MUHAFAZA VE DEPOLAMA TEKNOLOJİSİ
Tarımsal Ürünler Muhafaza ve Depolama Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi (İGEME), Ziraat Fakülteleri, Belediyeler (Meyve ve Sebze Toptancı Halleri ile bu kurumların soğuk depoları) gibi resmi kurumlarda görev alabilecekleri gibi; TARİŞ, FİSKOBİRLİK örneği entegre tesislere sahip kooperatiflerde,paketleme evleri, süpermarket zincirleri (sebze ve meyve pazarlaması ve depolanması), taze meyve-sebze ihraç eden şirketler, gıda endüstrisinin kalite kontrol laboratuvarları, taze meyve-sebze ulaşımında uzmanlaşmış özel şirketlerde de görev alabilirler.

50 RAYLI SİSTEMLER MAKİNA TEKNOLOJİSİ
Raylı sistem araç bakım, onarımcısı veservise hazırlayıcısının sahip olması gereken,makinelerin bakım ve onarımını yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Amacı : Raylı sistem araç bakım ve onarımcılığının yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

51 RAYLI SİSTEMLER MAKİNA TEKNOLOJİSİ
Raylı Sistemler Teknolojisi alanından mezun olanöğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1. TCDD 2. Şehir içi raylı ulaşım vb.yerlerde çalışabilirler.

52 GRAFİK TASARIMI Fabrika ve işletmelerin araştırma ve geliştirme birimlerinde mühendisin gözetimi altında ile bilgisayarla model tasarımı ve çizimi yapan kişidir

53 GRAFİK TASARIMI Kamu kurumlarında Tekniker olarak işe başlayanlar gerekli şartları taşıdıkları ve yapılacak sınavlarda başarılı oldukları taktirde yönetici pozisyonuna geçebilirler. Özel sektörde çalışanlar ise tecrübe ve deneyimlerine göre reklam tasarımcısı, grafik tasarımcısı, web sayfa tasarımcısı, mekanik tasarımcı vb. adlar altında çalışabilmektedirler. “Bilgisayar Destekli Tasarım” ön lisans programını başarı ile tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan sınavda başarılı oldukları taktirde “Endüstri Ürünleri Tasarımı” ve “Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği” lisans programlarından birine dikey geçiş yapabilirler.

54 MAKİNA ZABİTİ 4 YILLIK 0.15 YGS-1
İMALAT MÜHENDİSLİĞİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ

55 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
AFYON KOCATEPE FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) İ.Ö MARMARA ÜNİ SAKARYA ÜNİ

56 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
AFYON KOCATEPE FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) İ.Ö GAZİ ÜNİVERSİTESİ

57 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) İ.Ö KARABÜK ÜNİ KARABÜK ÜNİ İ.Ö MARMARA ÜNİ SAKARYA ÜNİ

58 İMALAT MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
GAZİ ÜNİ KARABÜK ÜNİ KARABÜK ÜNİ. İ.Ö S.DEMİREL ÜNİ S.DEMİREL ÜNİ İ.Ö

59 İMALAT MÜHENDİSLİĞİ İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde üretilmesine karar verilen bir ürünün üretim yöntemleri ile bu yöntemleri gerçekleştirecek üretim araçlarının tasarımı, uygulanması ve kontrolünde çalışan kişidir

60 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ , İMALAT MÜHENDİSLİĞİ
Üretim mühendisleri ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel sektör işyerlerinde çalışabilirler Günümüzde rekabet şartlarının ağır olması, ürünlerin pazar ömürlerinin azalması nedeniyle yaratıcı tasarıma, kaliteye , estetiğe, yüksek teknolojiye ve düşük fiyata sahip olmasını zorunlu kılmaktadır Üretim mühendisleri bu özelliklere sahip eleman olmaları nedeniyle gelecek de iş bulma olanakları daha da artacaktır Ayrıca üretim mühendisleri teknik bilgi ve donanımlarını yaratıcılıkları ve girişimcilikleriyle birleştirerek kendi işlerini kurabilirler

61 MAKİNA MÜHENDİSİLİĞİ Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar

62 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da vardır.

63 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Her türlü karmaşık tasarım gerektiren mekanik, elektrik, elektronik ve optik bileşenlerden oluşan, elektronik alet ve iletişim sistemlerinin, tasarımını yapan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.

64 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Mekatronik tasarımı; mekanik sitemlerin kontrolünde sağladığı büyük kolaylıklardan dolayı son yıllarda çok geniş bir uygulama alanı bulmuştur. (Tıp, Tarım, Bankacılık, Madencilik, Savunma Sanayi üretimi gibi) Mekatronik Mühendislerinin yaptığı mekatronik tasarımlar, elektronik tartı, takometre, taşıtlardaki süspansiyon sistemi, takım tezgahlarının kontrolü gibi hassas ölçümleri gerektiren alanlarda kullanılmaktadır. Yukarıda belirtilen çok yönlü karmaşık bilgi ve kavramlarla donatılmış mekatronik mühendisleri bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahiptirler.

65 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ
Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

66 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ
Otomotiv sektörü ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerimizde özel sektöre ait otomotiv motor ve cihazlarının üretimini yapan fabrikalar vardır. Bu nedenle özellikle otomotiv sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde çalışabilirler.

67 GEMİ YÖNETİMİ (GÜVERTE) VARDİYA ZABİTİ
12 ay deniz stajını yapan ve yapılan sınavda başarı gösteren öğrencilere; gemilerde seyir ve liman vardiyasını tutma, yükleme ve tahliyeye nezaret etme, gemi ve personel güvenliği işlemlerini yürütme niteliği kazandırılır.

68 Yük yolcu ve hizmet gemilerinde mesleki tecrübe kazandıktan, ehliyetlerini yükselttikten ve iyi derecede İngilizce öğrendikten sonra, denizcilik firmalarının karadaki idare merkezlerinde, geminin ofisten sevk ve idaresi hizmetlerinde, gemi kiralama, yük ve gemi eşleştirme komisyonculuğu (brokerlik) gibi işlerde çalışma imkânı bulurlar. Liman işletmelerinde ve deniz araçlarına hizmet veren firmalarda da iş bulmak mümkündür.

69 Güverte zabiti iki yıl denizde vardiya zabitliği yaptıktan sonra yeterlilik imtihanını başarıyla geçenler gemilerde bir ileri kademe olan birinci zabit olarak çalışabilirler, devam eden süreçte yine gemi hizmeti ve yeterlilik sınavında başarılı olanlar kaptanlık mertebesine ulaşabilirler.

70 SINAVSIZ GEÇİŞ (GEMİ YÖNETİMİ)
DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME YGS-1 SU ALTI TEKNOLOJİLERİ YGS-6 YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ

71 DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME
Deniz ve liman işletme teknikeri limanlara giren ve limanlardan çıkan yüklerin gümrük işlemelerinin yapılması, gemilerin deniz ticaret hukuku kurallarına göre işletilmesi; denizcilikte çalışan personelin yönetimi alanında deniz işletmecisine yardımcı eleman olarak görev yapar,

72 DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME
Deniz ve liman işletme teknikerleri denizcilik ve turizm sektöründe görev alırlar Denizcilik sektöründe bu alanda yetişmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır  

73 SU ALTI TEKNOLOJİSİ Tüplü ve tüpsüz dalış malzemelerini giyerek sualtındaki tüm iş ve hizmetleri yapan kişidir.

74 SU ALTI TEKNOLOJİSİ Sualtı Teknikerlerinin çok geniş bir çalışma alanları mevcuttur. Başta denizcilik şirketleri ile  sualtı inşaat şirketleri olmak üzere, petrol şirketleri, sualtı danışmanlık ve projelendirme şirketleri, yurtiçi ve yurtdışı dalış şantiyeleri, tersaneler, özel dalgıçlık ve kurtarma şirketleri, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Türkiye Denizcilik İşletmeleri bünyesinde  “basınç odası”  bulunan hastaneler, oteller, tatil köyleri, özel tur şirketleri ve  sualtı kazıları yapan arkeolojik ekipler sualtı  teknikerlerinin çok kolay iş buldukları  yerlerdir.

75 YAT İŞLETME VE YÖNETİMİ
Yat ve marina işletmecisi ve deniz turizmi konularında bilgili yat kaptanı ve yat işletmecisi yetiştirmektir. Gemi adamları Sınav Merkezi’nin yapmış olduğu, Yat Kaptanı sınavlarına girerek başarılı olduktan sonra, Yat Kaptanı yeterliğine sahip olabilmektedirler. Denizde çalışmak isteyenler, özel veya ticari yatlarda Yat Kaptanı olarak çalışmaya başlar. Karada çalışmak isteyenler de, yat ve marina işletmecisi olarak çalışmaya başlar.

76 GEMİ YÖNETİMİ (GÜVERTE) 4 YILLIK YGS-1 0.15+0.06
DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ GÜVERTE

77 GEMİ YÖNETİMİ (GÜVERTE) YGS-1 0.15+0.06
RİZE ÜNİ TURGUT KIRAN DENİZCİLİK MYO

78 GÜVERTE YGS

79 DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ
Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün amacı hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

80 DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sulardaçalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde, denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.

81 GÜVERTE Güverte programını bitirenlere "Uzakyol Güverte Zabiti" ünvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

82 MESLEK TERCİHLERİ (DENİZ ARAÇLARI YAPIMI) ÇELİK GEMİ YAPIMI

83 İş organizasyonu yapmak.
Proje tasarımı-çizimi yapmak. Temel tesviye işlemlerini yapmak. Kaynakla birleştirme işlemlerini yapmak. Elektrik sistemlerinin montaj ve bakımını yapmak. Boya ve raspa işlemlerini yapmak. Kalite kontrol işlemlerini yapmak. Gemi sertifika ve üretim kataloglarının hazırlanma işlemlerini yapmak. Bakım onarım işlemlerini yapmak gibi görevleri vardır.

84 Gemi inşa teknisyenleri, devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler Ayrıca Usta, ustabaşı, formen, şef vb pozisyonlara yükselebilirler.

85 SINAVSIZ GEÇİŞ DENİZ ARAÇLARI YAPIMI YGS-1
GEMİ İNŞAA

86 GEMİ İNŞAA Gemi inşaatı programının amacı her türlü gemi yapımında mühendis ile ustalar ve işçiler arasında görev yapan ara elemanları yetiştirmektir.

87 GEMİ İNŞAA Gemi inşaatı teknikerleri devlete veya özel sektöre ait tersanelerde görev alabilirler. Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliği gelişince bu alanda yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulacaktır.

88 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ
GEMİ YAPIMI 4 YILLIK YGS İMALAT MÜHENDİSLİĞİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ

89 GEMİ YAPIMI 4 YILLIK YGS1 0.15+0.06
DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ GÜVERTE

90 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
AFYON KOCATEPE FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) İ.Ö MARMARA ÜNİ SAKARYA ÜNİ

91 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
AFYON KOCATEPE FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) İ.Ö GAZİ ÜNİVERSİTESİ

92 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) FIRAT ÜNİ (ELAZIĞ) İ.Ö KARABÜK ÜNİ KARABÜK ÜNİ İ.Ö MARMARA ÜNİ SAKARYA ÜNİ

93 İMALAT MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15
GAZİ ÜNİ KARABÜK ÜNİ KARABÜK ÜNİ. İ.Ö S.DEMİREL ÜNİ S.DEMİREL ÜNİ İ.Ö

94 DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ YGS-1 0.15+0.06
RİZE ÜNİ TURGUT KIRAN DENİZCİLİK MYO

95 GÜVERTE YGS

96 İMALAT MÜHENDİSLİĞİ İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde üretilmesine karar verilen bir ürünün üretim yöntemleri ile bu yöntemleri gerçekleştirecek üretim araçlarının tasarımı, uygulanması ve kontrolünde çalışan kişidir

97 ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ , İMALAT MÜHENDİSLİĞİ
Üretim mühendisleri ürün veya hizmet üreten tüm kamu ve özel sektör işyerlerinde çalışabilirler Günümüzde rekabet şartlarının ağır olması, ürünlerin pazar ömürlerinin azalması nedeniyle yaratıcı tasarıma, kaliteye , estetiğe, yüksek teknolojiye ve düşük fiyata sahip olmasını zorunlu kılmaktadır Üretim mühendisleri bu özelliklere sahip eleman olmaları nedeniyle gelecek de iş bulma olanakları daha da artacaktır Ayrıca üretim mühendisleri teknik bilgi ve donanımlarını yaratıcılıkları ve girişimcilikleriyle birleştirerek kendi işlerini kurabilirler

98 MAKİNA MÜHENDİSİ Makine mühendisliği programı, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüştürüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi ve üretiminin planlanması konularında eğitim ve araştırma yapar

99 MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ Makine mühendisliği bölümünden mezun olanlara "Makine Mühendisi" ünvanı verilir. Özel sektörde ve kamu sektörüne ait fabrika veya işyerlerinde her türlü mekanik sistemlerin, gaz ve buhar tirbünlerinin, pistonlu kompresörlerin, nükleer reaktörlerin, içten yanmalı motorların, soğutma, havalandırma, ısıtma sistemlerinin tasarımında çalışılabileceği gibi, serbest çalışma imkanı da

100 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Her türlü karmaşık tasarım gerektiren mekanik, elektrik, elektronik ve optik bileşenlerden oluşan, elektronik alet ve iletişim sistemlerinin, tasarımını yapan, üretim teknolojilerini geliştiren, sistemler arası ilişki ve fonksiyonlarını kuran ve geçerli fiziksel kurallar içinde test eden kişidir.

101 MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Mekatronik tasarımı; mekanik sitemlerin kontrolünde sağladığı büyük kolaylıklardan dolayı son yıllarda çok geniş bir uygulama alanı bulmuştur. (Tıp, Tarım, Bankacılık, Madencilik, Savunma Sanayi üretimi gibi) Mekatronik Mühendislerinin yaptığı mekatronik tasarımlar, elektronik tartı, takometre, taşıtlardaki süspansiyon sistemi, takım tezgahlarının kontrolü gibi hassas ölçümleri gerektiren alanlarda kullanılmaktadır. Yukarıda belirtilen çok yönlü karmaşık bilgi ve kavramlarla donatılmış mekatronik mühendisleri bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikle iş bulabilme ayrıcalığına sahiptirler.

102 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ
Kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarını planlayan ve üretimini denetleyen kişidir.

103 OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ
Otomotiv sektörü ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerimizde özel sektöre ait otomotiv motor ve cihazlarının üretimini yapan fabrikalar vardır. Bu nedenle özellikle otomotiv sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde çalışabilirler.

104 GEMİ YAPIMI 4 YILLIK YGS1 0.15+0.06
DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ GÜVERTE

105 DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ
Deniz ulaştırma işletme mühendisliği bölümünün amacı hem denizde güverte ve makine zabiti hem de denizcilik acentalarında çalışacak elemanları yetiştirmektir.

106 DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ
Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri, deniz işletme şirketlerinde, liman ve liman işletme kuruluşlarında, uluslararası sularda çalışan acenta ve şirketlerde, denizcilikle ilgili sigorta ve finans kuruluşlarında, belli staj dönemi sonucunda kaptan ve Gemi Makine Mühendisi olarak gemilerde, denizcilikle ilgili her türlü alanda çalışabilirler.

107 GÜVERTE Güverte programını bitirenlere "Uzakyol Güverte Zabiti" ünvanı verilir. Uzak yol güverte zabiti, deniz taşıt araçları ile yapılan taşımalarda yükün gemiye alınması, limanlarda ilgililere teslimi ve geminin seyri ve yönetimi ile ilgili işleri yürütür.

108 KARA, DENİZ, HAVA, JANDARMA VE GATA SAĞLIK ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULLARINA GİRMEK İSTEYEN ERKEK ADAYLARIN DİKKATİNE!

109 TC VATANDAŞI VE ERKEK OLMAK
ÖĞRENCİNİN 12. SINIFTAN MEZUN OLABİLECEK DURUMDA OLMASI YGS’YE KATILMIŞ VE BELİRLENECEK TABAN PUANI ALMIŞ OLMAK ANNE BAB KARDEŞİNİN VELİSİNİN KENDİSİNİN YAPILAVCAK ARŞİV ARAŞTIRMASI KAPSMAINDA ŞÜPELİ YADA SAKINCALI HALLERİNİN BULUNMAMASI NİŞANLI EVLİ DUL ÇOCUKLU OLMAMAM VS.

110 ASTSUBAY MESLEK YÜKSEK OKULLARINA GİRMEK İSTEYEN ADAYLAR
ÖNCELİKLE YGS SINAVINA GİRECEK, BELİRLENECEK TABAN PUANI ALACAK DAHA SONRA İNTERNET ÜZERİNDEN BELİRLENEN TARİHLERDE BAŞVURUDA BULUNACAK, BAŞVURUSU KABUL EDİLEN ADAYLAR BELİRLENEN YERLERDE İKİNCİ SEÇİM AŞAMASINA ÇAĞIRILACAK

111 İKİNCİ SEÇİM AŞAMASINDA (ön sağlık muayenesi,bedeni yeterlilik sınavı mülakat)YAPILACAK SEÇİLEN ADAYLAR İNTERNET ADRESİNDEN DUYURULACAK VE TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNE KATILIP 2 YIL ÖNLİSANS DÜZEYİNDE EĞİTİM GÖRECEKLERDİR.


"YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile üniversiteye geçiş sistemi iki aşamalı hale getirildi. YGS Mart ayında LYS." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları