Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Farabi Değişim Programı Nedir

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Farabi Değişim Programı Nedir"— Sunum transkripti:

1 Farabi Değişim Programı Nedir
Farabi Değişim Programı Nedir? "Farabi Değişim Programı" Yükseköğretim Kurumları Arasında Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programıdır. Üniversite ve yüksek teknoloji enstitüleri bünyesinde ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde kurumlar arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişimini hedeflemektedir. Farabi Değişim Programı, öğrenci veya öğretim üyelerinin bir veya iki yarıyıl süresince kendi kurumlarının dışında bir yükseköğretim kurumunda eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam etmelerini amaçlamaktadır. Farabi Değişim Programının uygulanmasına ilişkin ilkeler, Yönetmelik ve Esas ve Usuller tarafından ayrıntılarıyla belirlenmiştir.

2 Farabi Değişim Programı Protokolü, Faaliyet Geçerlilik Dönemi,
Program iki yükseköğretim kurumu arasında imzalanan “Farabi Değişim Programı Protokolü ile gerçekleştirilir”. İmzacı kurumlar, “Farabi Değişim Programı Protokolü” ile kendi aralarında program kapsamında ortak faaliyetler ve programlar gerçekleştirme konusunda işbirliği yapmayı taahhüt ederler. YÖK, Farabi Değişim Programı protokollerinin yükseköğretim kurumları arasında dengeli ve etkin dağılımının sağlanması için gerekli tedbirleri alır.

3 “Faaliyet geçerlilik dönemi”
Yükseköğretim kurumları, her eğitim-öğretim yılı için “Farabi Değişim Programı” ile ilgili ödenek talebinde bulunurlar. Yükseköğretim kurumları kendilerine tahsis edilen tutarları, ilgili eğitim-öğretim yılı içinde (1 Eylül - 31 Ağustos arasında) kullanırlar. Öğrenci Değişimi Farabi Değişim Programı kapsamında öğrenci değişimine yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenciler katılabilir. Öğrenci değişimi süresi, en az bir en fazla iki yarıyılı kapsar. Ön lisans ve lisans programlarının hazırlık ve birinci sınıfında okuyan öğrenciler, Farabi Değişim Programından yararlanamaz. Yüksek lisans ve doktora öğrencileri, hazırlık ve bilimsel hazırlık dönemleri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl için bu programdan yararlanamazlar. Öğrenciler bulundukları yarıyılda almaları gereken dersleri kabul edildikleri üniversitede alırlar. Gidilen yükseköğretim kurumunun alt ve üst sınıflarından da dersler seçilebilir, değişimde ders sayısı değil, derslerin kredileri dikkate alınır.

4 Öğrenci Değişim İlanları Öğrenci Başvuru Şartları (asgari koşullar)
Program bitiminde denklikler, ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından onaylanır. Değişim Programından yararlanan öğrencilerin başarılı oldukları dersler, kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarının ders çizelgelerinde (transkript) yazılı olarak belirtilir. Öğrenci Değişim İlanları Yükseköğretim kurumları her bir yarıyıl için başvuru koşullarını içeren bir başvuru ilanı yayınlar. Birinci ilan 15 Mart, ikinci ilan ise 15 Ekim tarihinden önce yapılır. Bir sonraki yarıyılın değişim işlemleri, ilanın yayınlandığı yarıyıl bitmeden tamamlanır. Öğrenci Başvuru Şartları (asgari koşullar) Öğrencinin, örgün eğitim verilen yükseköğretim programlarında kayıtlı ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencisi olması, Ön lisans ve lisans öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.0/4 olması, Yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin genel akademik not ortalamasının en az 2.5/4 olması.

5 Başvuruların Değerlendirilmesi ve Öğrenci Seçimi Yükümlülük Sözleşmesi
Değerlendirme sonrasında başvuran bütün öğrencileri içerecek ve değerlendirmeye tabi tutuldukları alanlarda aldıkları puanları gösterecek şekilde hazırlanan başvuru sonuç listesi, yükseköğretim kurumunun İnternet sayfasında yayınlanır. Yükseköğretim kurumu burs vereceği öğrenci sayısını, bu amaçla YÖK tarafından kendisine tahsis edilen tutarlara uygun olarak belirler. Yükseköğretim kurumları, Farabi Değişim Programı Protokolü imzalamadan, programa katılmak üzere öğrenci seçemezler. Yükümlülük Sözleşmesi Yükümlülük Sözleşmesi, değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumu ile öğrenci arasında imzalanan ve değişimin süresi, burs miktarı ve diğer ödemelere ilişkin bilgilerle öğrencinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sorumluluklarını içeren bir sözleşmedir.

6 Öğrenim Protokolü Öğrenim Protokolü, değişimi gerçekleştiren yükseköğretim kurumları arasında imzalanan ve değişim dönemi başlamadan önce tanımlanmış ders programı ve bu derslere ilişkin kredileri içeren protokoldür. Bu protokolde ilgili öğrencinin gidilen kurumda alacağı dersler ve kredileri açıkça belirtilir. Derslerin denklikleri ilgili akademik birimin yönetim kurulu tarafından onaylanır. Kabul Belgesi almış Farabi Değişim Programı öğrencileri kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumunda süresi içerisinde kayıtlarını yenilemekle yükümlü oldukları gibi, kayıt yenileme döneminde gidecekleri yükseköğretim kurumlarına da kayıtlarını yaptırırlar. Disiplin kovuşturmasına neden olan eylem ve işlemleri ile ilgili soruşturma, gidilen yükseköğretim kurumu tarafından yürütülür.

7 Öğrenciler her bir eğitim öğretim kademesinde birer defa Farabi Değişim Programı değişimine katılabilirler. Ancak, bir öğrenci öğrenim hayatı boyunca sadece bir defa ve bir dönem burslu Farabi Değişim Programı öğrencisi olabilir. Öğrenim Giderleri Öğrenciler Farabi Değişim Programı öğrencisi oldukları süre boyunca kendi yükseköğretim kurumlarına kayıtlarını yaptırarak öğrenci katkı paylarını ödemeye devam ederler. Değişime katılan öğrenciler kayıtlarını donduramazlar. Öğrenci, değişim programı çerçevesinde gideceği yükseköğretim kurumuna ayrıca öğrenci katkı payı ödemez.

8 Öğretim Üyesi Hareketliliği ve Kapsamı
Bu hareketlilik, bir yükseköğretim kurumunda görevli öğretim üyesinin, bir başka yükseköğretim kurumunda gerçekleştireceği eğitim - öğretim faaliyetlerini kapsar. Yükseköğretim kurumlarında görev yapan tüm öğretim üyeleri öğretim üyesi hareketliliğine katılabilirler.

9 Öğretim Üyelerinin Belirlenmesi
İmzalanan Farabi Değişim Programı Protokolleri gereğince bu faaliyete katılmak isteyen öğretim üyeleri için ilgili yükseköğretim kurumunun İnternet sayfasında başvuru çağrısı yapılır. İlanlarda başvuru süreci ve yapılacak ödemeler hakkında bilgi verilir. Değerlendirme sonuçları Kurum Koordinasyon ofisleri tarafından ilan edilir. Öğretim üyesi hareketliliğine ilişkin esas belge, programa katılan öğretim üyesi tarafından hazırlanan, “Öğretim Üyesi Hareketliliği Programı”dır. Programda, öğretim üyesinin yapacağı faaliyet ayrıntılı bir şekilde belirtilir. Program, öğretim üyesinin kendi kurumu ile gidilen kurumun ilgili akademik biriminin yönetim kurulları tarafından onaylanır. Faaliyet dönemi sonunda sonuçlar, faaliyetleri gerçekleştiren öğretim üyeleri tarafından YÖK’e rapor edilir.

10 Öğretim Üyesi Hareketliliğinin Süresi Değişimin Organizasyonu
Öğretim üyesi hareketliliği süresi, bir eğitim-öğretim yılı içinde en az bir, en çok iki yarıyıl olabilir. Bu faaliyet, yaz okulu programlarını da kapsar. Değişimin Organizasyonu Yükseköğretim kurumlarının Farabi Değişim Programı faaliyetlerine ilişkin iş ve işlemler, “Farabi Değişim Programı Kurum Koordinasyon Ofisleri” tarafından yürütülür. Farabi Değişim Programı faaliyetlerinin yükseköğretim kurumu adına yürütülmesinden kurum koordinatörü sorumludur.

11 Farabi Değişim Programına İlişkin Mali Esaslar
Yükseköğretim kurumları değişim amaçlı başvurulara ilişkin olarak ödeyecekleri burs, ek ders ücretleri, harcırah ve değişim organizasyonu için mali destek amacı ile her yıl 1 – 15 Mayıs tarihleri arasında YÖK’e başvururlar. Değişime katılan öğrencilere aylık burs miktarının bir buçuk katı burs ödenir. Burs miktarının % 70’i katılım süresince geri kalan % 30’u ise programın tamamlanmasından sonra öğrenciye ödenir.

12 ÖĞRETİM ÜYELERİNE ÖDENECEK EK DERS ÜCRETİ
3 KAT EK DERS ÜCRETİ 5 KAT EK DERS ÜCRETİ 8 KAT EK DERS ÜCRETİ ÖDEN. İLLER ÖDEN. İLLER ÖDEN. İLLER 1 İSTANBUL 29 ELAZIĞ 1 KIRKLARELİ 1 ARTVİN 2 ANKARA 30 TRABZON 2 BİLECİK 2 TUNCELİ 3 İZMİR KÜTAHYA 3 KARABÜK 3 BAYBURT 4 KOCAELİ 32 MALATYA 4 UŞAK 4 KARS 5 BURSA AFYON 5 BURDUR 5 IĞDIR 6 ESKİŞEHİR 34 DÜZCE 6 NEVŞEHİR 6 BATMAN 7 TEKİRDAĞ 35 KAHRAMANMARAŞ 7 KARAMAN 7 GÜMÜŞHANE 8 ADANA SİVAS 8 RİZE 8 MARDİN 9 YALOVA 37 AKSARAY 9 AMASYA 9 SİİRT 10 ANTALYA KIRŞEHİR 10 ARDAHAN 11 DENİZLİ ÇORUM BİNGÖL 12 MUĞLA OSMANİYE 12 HAKKARİ 13 BOLU NİĞDE ŞIRNAK 14 BALIKESİR GİRESUN 14 BİTLİS 15 EDİRNE KASTAMONU 15 AĞRI 16 MERSİN KİLİS MUŞ 17 KAYSERİ BARTIN ADIYAMAN 18 GAZİANTEP SİNOP 19 ZONGULDAK ERZİNCAN 20 AYDIN ÇANKIRI 21 SAKARYA TOKAT 22 ÇANAKKALE ORDU 23 MANİSA YOZGAT 24 KONYA ERZURUM 25 ISPARTA DİYARBAKIR 26 HATAY ŞANLIURFA 27 SAMSUN VAN 28 KIRIKKALE

13 Harcamalar Sayıştay denetimine tabidir.
Yükseköğretim kurumları faaliyetlerine ilişkin olarak eğitim öğretim yılı içerisinde bir ara bir de sonuç raporu sunarlar. Harcamalar Sayıştay denetimine tabidir.

14 Farabi Değişim Programı (Koordinasyon)
Komisyon Prof. Dr. Banu İNANÇ (Başkan) Prof. Dr. Cengiz KAZAK (Ziraat Fak. Bitki Koruma Böl. Entomoloji ABD – Üniversite Koordinatörü) Yrd. Doç. Dr. Neşe ALGAN (İ. İ. B. F. İktisat Bölümü) Yrd. Doç. Dr. Mehmet Karakuş (Eğitim Fak. Eğitim Bilimleri Böl.)

15 Farabi Değişim Programı web sayfası (YÖK)


"Farabi Değişim Programı Nedir" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları