Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi"— Sunum transkripti:

1 Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi
Genel Fizik III Sunu 3

2 Isı Makinası İç enerjiyi mekanik enerjiye çeviren aygıttır.
Yüksek sıcaklıktaki ısı kaynağından bir miktar alınır. Bir miktar mekanik iş yapılır. Bir miktar ısı da alçak sıcaklık kaynağına verilir.

3 Isıl Verim Isı makinası tarafından yapılan
net W işi, makinanın içinden geçen Qnet =Qh-Qc enerjisine eşittir. Bir ısı makinasının e ısıl verimi, yapılan net işin, daha yüksek sıcaklıkta soğurulan enerji oranı olarak tanımlanır. PROBLEMLER Serway Bölüm 22 soru 1 ve 2

4 Termodinamiğin İkinci Kanunu Kelvin-Planck ifadesi
Bir çevirimde çalışan ve bir kaynaktan soğurduğu enerjiye eşit miktarda iş yapan bir makine yapmak mümkün değildir.

5 Termodinamiğin İkinci Kanunu Clausius ifadesi
Dışarıdan bir enerji girişi olmadan, düşük sıcaklıktaki başka bir cisme sürekli olan ısı transferi yapılabilecek bir makine yapmak mümkün değildir. Enerji soğuk bir cisimden sıcak bir cisme kendiliğinden akamaz.

6 Tersinir ve Tersinmez İşlemler
Bir tersinir işlemde sistem, PV diyagramı üzerinde gösterilen yol boyunca başlangıç şartlarına döndürülebilir ve bu yol üzerindeki her nokta bir eşdeğer hali gösterir. Bu şartları sağlamayan süreçler tersinmezdir. Bütün doğal süreçler tersinmezdir. Zar yırtıldıktan sonra tekrar eski hale gelmesi piston tarafından dışarıdan etki ile sağlanır. Buda sürecin tersinmez olduğunu gösterir. Tek tek kum tanesi zarın üzerine konarak gaz sıkıştırılırsa, ve tekrar geri alınırken kum taneleri tek tek geri alınırsa süreç tersinirdir.

7 Entropi Termodinamiğin ikinci kanunu, gerçek (tersinmez) süreçler meydana geldiğinde, sistemle çevrenin düzensizlik derecesinin artacağını söyler. Bir süreç, yalıtılmış bir sistemde meydana gelirse, sistem daha düzensiz hale doğru gider. Bir sistemdeki düzensizliğin ölçüsüne entropi denir. Termodinamiğin ikinci kanunu: Evrenin entropisi bütün gerçek süreçlerde artar.


"Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları